Nové zemiaky s pažítkou ako jarná príloha (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Niekedy na jar, ked je ešte málo novej zeleniny, človek rozmýšľa o chutnej prílohe, ktorá by dodala hlavnému jedlu nový rozmer, akési ozvláštenie, príjemné oživenie a dodá celému pokrmu ten správny šmrnc. Nové zemiaky na masle s pažítkou sú práve takouto prílohou, vynikajúco doplnia najmä rybu a hydinu. Recept je veľmi nenáročný, rýchly, jednoduchý a dobrý, posúvam dalej.

4
porcie
10 minút
príprava
15-20 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Nové zemiaky je najlepšie čistiť tak, že sa vopred namočia do studenej vody asi na 2-3 hodiny a potom sa oškriabu ostrým nožom po vonkajšom obvode alebo sa očistia pod tečúcou studenou vodou kefkou či silikonovou drátenko, určenou len na tento účel. Tieto nové zemiaky neboli na tento spôsob čistenia vhodné, tak som ich ošúpala škrabkou. Väčšie som prekrojila na polovicu, aby boli asi rovnakej veľkosti. Veľmi pekný efekt dosiahnete na tanieri,ak máte v celku malé zemiaky rovnakej veľkosti.
  2. Pripravené zemiaky som vložila do hrnca so studenou vodou, ktorú som osolila a asi za 20 minút uvarila do mäkka - čas som počítala od vloženia do studenej vody, nie od bodu varu, záleží na ich veľkosti a treba mať na pamäti, že sa uvaria skôr ako staré zemiaky.
  3. Medzitým som pokrájala pažítku na drobno, vpravo mám bylinky k hlavnému chodu.
  4. Uvarené zemiaky som scedila a nechala som ich dobre odkvapkať od vody.
  5. Ešte teplé scedené zemiaky som dala do hrnca, pridala som maslo a pokrájanú pažítku,
  6. ...potom som len jemne potriasala hrncom, aby sa zemiaky nerozpadli miešaním a aby sa obalili rovnomerne zohriatym maslom a pažítkou.
  7. Ihned som ich podávala horúce s práve upečenou rybkou., vynikajúco chutia nielen s rybou, ale aj hydinou či už pečenou alebo vysmážanou, viem si ich dobre predstaviť aj k vysmážaným rezňom. Vyskúšajte túto jednoduchú a veľmi chutnú jarnú prílohu. Dobrú chuť! Samozrejme, môžete takto upraviť aj staré zemiaky, ale to ž nie e to isté ako nové zemiaky. Na večeru som mala túto dobrotu - len samotné s pohárom mlieka :-)))