Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou fotorecept

pusta - fotkapusta, 31. mája 2011
Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept)
Foto: pusta

Na jar robievam tieto chutné nové zemiaky, ktoré najprv obvarím v osolenej vode 10 minút, scedím a nechám vychladnúť. Na oleji alebo na masle Zobraziť celý popisNa jar robievam tieto chutné nové zemiaky, ktoré najprv obvarím v osolenej vode 10 minút, scedím a nechám vychladnúť. Na oleji alebo na masle orestujem cibuľku do sklovita a na drobno posekanú petržlenovú vňať. V tomto základe poobraciam zemiačiky, spolu prehrejem a podávam ako vynikajúcu jarnú prílohu. Zemiaky sa snažím vybrať asi rovnako veľké, väčšie prekrojím. Moja mama dávala oveľa viac petržlenovej vňate, ale my ich máme radi takto.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
na 80 °C

Suroviny

300 g
3 PL olej/
podľa chuti
1 ks malá
1/2 zväzku
p.p




Postup

  1. 1

    Vybrala som približne rovnako veľké nové zemiaky a namočila som ich na niekoľko hodín do studenej vody, potom pôjde šupka ľahko dole. Pokiaľ ich pripravujem na petržlenovej vňati, šupku vždy odstránim, pri inej úprave šupku ponechám.

    Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Niekto šupku nových zemiakov oškrabáva pomoco noža, ja j drhnem dole zo zemiakov pomocou silonovej drátenky, ktorú mám len na tento účel. Odstraňujem šupku pod tečúcou studenou vodou. Dá sa aj vo vode, v ktorej sú namočené a potom opláchnuť čistou vodou.

    Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistené, šupky zbavené nové zemiaky vo vode.

    Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky som varila v osolenej vode 10 minút na strednom plameni.

    Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 10-tich minútach som zemiaky scedila a nechala vychladnúť. Väčšie zemiaky som prekrojila. Najchtnejšie sú z malých zemiakov guľatého tvaru, ponechané v celku.

    Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým sa zemiaky varili, očistila som si cibuľu a pokrájala na jemno. Cesnak som si nachystala pre iné jedlo.

    Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nachystala som si listy petržlenovej vňate a...

    Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...posekala som ju na drobno.

    Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na oleji/masle som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu...

    Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...s na drobno posekanou petržlenovou vňaťou.

    Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    V cibuľovo-petržlenovom základe som zemiaky poobracala, spolu prehriala a podávala som ich ako chutnú jarnú prílohu k hlavnému jedlu.

    Nové zemiaky s petržlenovou vňaťou a cibuľkou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

marianne69
....takto upravene su mnam,tiez tak robievame,ja mam k nim rada aj kysle mlieko,alebo len take same.....
duschko
Najoblubenejsie jarne jedlo. Nesmie k tomu chybat kysle mlieko. Velmi pekne foto.
evanaaa
Práve dnes sme sediac vonku na lavičke konštatovali, že nové zemiaky sú akoby nedozreté, majú mdlú chuť, alebo, lepšie povedané, žiadnu a že nenahradia tie staré. A to nás bolo viac s týmto názorom.A presvedčila som sa aj sama, keď necgutili ani môjmu mužovi - varené s rascou a potom na nich maslo s petržl. vňaťou. Potrebujú dochutiť, teda asi tak, ako v tomto recepte. Ale aj tak si radšej s kyslým mliekom dám tie staré, k nim viac pasuje.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia