Nakladaný zázvor

sharonaSharona, recept pridal: 27. mája 2013 12:12Ďalšie jeho recepty

Nakladaný zázvor hodne využíva japonská kuchyňa a keďže aj ja mám rada sushi pridávam ho sem. Kupovaný je dosť drahý, robím si ho doma z vlastnoručne vypestovaného zázvoru.

Suroviny

5
minút
príprava

Postup prípravy receptu

1

Zázvor ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, napr. strúhadlom na šalátové uhorky. Povarte ich pol minúty vo vriacej vode, preceďte a nechajte vychladnúť. Ryžový ocot, cukor a soľ zmiešajte, vložte doň plátky zázvoru a nechajte jeden deň uležať v chladničke.

2

DOPORUČENIE: Zázvor je zdraviu prospešný, ale všetkého veľa škodí a platí to aj pri zázvore. Dospelí by nemali prekračovať dávku 4 g denne pri čerstvom a 1 g pri sušenom, deťom do 2 rokov sa nemá podávať vôbec. Väčšie množstvo zázvoru môže spôsobiť tráviace ťažkosti, hlavne pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • irenaw, 27. mája 2013 o 14:45
    tak jednoducho? KK


  • ampara, 28. mája 2013 o 10:39
    a je potom ružový?


  • gabusa, 28. mája 2013 o 10:46
    škoda že si nepridala fotky, zaujímave tiež by som chcela vedieť,či je ozaj ružový ale vyskúšam ...díky za recept


  • adddas, 28. mája 2013 o 11:46
    vyskusam..dakujem pekne za recept, mohla by si este prezradit ako pestujes zazvor?


  • rea1, 28. mája 2013 o 12:03
    prečo nie je vhodný pre diabetikov? pýtam sa preto, lebo také som ešte nepočula a zázvor mám rada, celoročne si robievam zázvorovo-ananásové pitivo. tak nech sa vo mne s mojou cukrovkou nepobije. :-)


  • orchidea, 28. mája 2013 o 13:06
    mňa by zaujímalo ako pestuješ zázvor?


  • daguska, 28. mája 2013 o 15:14
    Aj ja by som rada odhalila tajomstvo pestovania zazvoru. Caj je vynikajuci na travenie. Dakujem.


  • manek380, 28. mája 2013 o 15:22
    Zkusil jsem zasadit kousek zázvoru do květináče a bez problémů začal růst. Jen při stěhování došel k úhoně, takže už jej nemám... :)


  • manek380, 28. mája 2013 o 16:47
    Hezky kvete, zázvor! Tady: pěstování zázvoru


  • manek380, 28. mája 2013 o 16:48
    pěstování zázvoru

    nějak se ten odkaz nevložil... :(


  • sharona, 29. mája 2013 o 10:44
    Pre rea1 - tú informáciu o nevhodnosti zázvoru pre diabetikov som pred pár dňami čítala v nejakom článku, bol to rozhovor s lekárkou, tak som predpokladala že je správna. Ale potom čo si napísala som trochu googlila a nikde som nenašla nič o tom, že by diabetikom škodil, naopak ho doporučujú - tak sa ospravedlňujem za mylnú informáciu, bolo to v dobrom úmysle.


  • sharona, 29. mája 2013 o 10:56
    K vypestovaniu zázvoru stačí mať pekný, čerstvý, nezoschnutý kúsok zázvoru na ktorom je minimálne jedno očko. Zasaďte ho do kvetináča tak aby očko smerovalo hore a koreň bol zakrytý tenkou vrstvou zeminy (zmes substrátu a rašeliny). Teraz stačí len pravidelne polievať, dať na teplé a slnečné miesto a o 2-3 týždne začne z očka klíčiť a zázvor pekne porastie. Zvoľte dostatočne široký kvetináč, aby sa koreň mohol rozrastať. Potom o niekoľko mesiacov začne celá rastlina schnúť, vtedy treba rozrastený koreň vybrať a môže sa konzumovať. Kúsok si zase zasadím.


  • sharona, 29. mája 2013 o 11:04
    Ešte k tej farbe zázvoru, nie je ružový. Na to by bolo treba použiť ružový zázvor, ktorý som ale v našich obchodoch nevidela, neviem či sa k nám vôbec dováža. Možno by k tej farbe pomohlo pridať do vody pri varení trochu cvikľovej šťavy - to je len momentálny nápad, neskúšala som to, ale skúsim.


  • 2010, 29. mája 2013 o 13:38
    Hmm... ziaden ruzovy zazvor neexistuje robte to ako japonci a bude ruzovy, ( tajomstvo je ze zazvor treba mlady - letny).







  • irenaw, 29. mája 2013 o 14:07
    skúšala som pred časom, letný zázvor na SK čistá utópia... posledný pokus Fresh market, ale ak to bude zas o tom, že ešte aj zázvor mám pestovať na parapete, tak to idem radšej na Bajkalskú a kúpim si hotový ;-)


  • lusinkab, 29. mája 2013 o 14:26
    hmmmm @2010 vdaka za video xxxxxx :-) uz som sa na zaciatku zlakla ,ze ..... budem rozumiet :-) ale nakoniec aspon podiel surovin bol v anglictine :-) vdaka


  • 2010, 29. mája 2013 o 14:53
    Takto vyzera mlady -letny potom bude nakladany ruzovy a nema ziadne fuzy.




  • safran, 10. marca 2014 o 14:52
    @2010 a ružový bude od čoho? od sám seba?


  • safran, 10. marca 2014 o 14:55
    @lusinkab tuší, že jestvuje také malé okienko na spodku videí (cc) a vie si urobiť preklady titulkov? aj do slovenčiny? alebo netuší


  • 2010, 10. marca 2014 o 18:45
    @safran , na nakladanie pouzivaju jarny zazvor, rozdiel je ako medzi novymi zemiakmi a jesenymi.Ked sa pouzije jarny ten sa sam zafarbi kombinaciou cukor - kyselina. Podobne ako ked sa to spravi s cibulou.
    » varecha.pravda.sk/recepty/zafarbena-cibula-cebollas-curti...


  • safran, 16. júna 2014 o 08:47
    toto som objavila práve teraz :( (tu, žiaľ, nefungujú ani všetky notifikácie, ktoré sú deklarované, nie to ešte takéto), ak nájdem doma ryžový ocot, idem teda urobiť ten neexistujúci ružový ďumbier :-) a aj cibuľu skúsim :-) páčia sa mi oba recepty...



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist