Nakladaný zázvor

sharonaSharona, recept pridal: 27. mája 2013 12:12Ďalšie jeho recepty

Nakladaný zázvor hodne využíva japonská kuchyňa a keďže aj ja mám rada sushi pridávam ho sem. Kupovaný je dosť drahý, robím si ho doma z vlastnoručne vypestovaného zázvoru.

Suroviny

5
minút
príprava

Postup prípravy receptu

Zázvor ošúpte a nakrájajte na tenké plátky, napr. strúhadlom na šalátové uhorky. Povarte ich pol minúty vo vriacej vode, preceďte a nechajte vychladnúť. Ryžový ocot, cukor a soľ zmiešajte, vložte doň plátky zázvoru a nechajte jeden deň uležať v chladničke.

DOPORUČENIE: Zázvor je zdraviu prospešný, ale všetkého veľa škodí a platí to aj pri zázvore. Dospelí by nemali prekračovať dávku 4 g denne pri čerstvom a 1 g pri sušenom, deťom do 2 rokov sa nemá podávať vôbec. Väčšie množstvo zázvoru môže spôsobiť tráviace ťažkosti, hlavne pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

21 komentárov k receptu
  • irenaw, 27. mája 2013 o 14:45
    tak jednoducho? KK


  • ampara, 28. mája 2013 o 10:39
    a je potom ružový?


  • gabusa, 28. mája 2013 o 10:46
    škoda že si nepridala fotky, zaujímave tiež by som chcela vedieť,či je ozaj ružový ale vyskúšam ...díky za recept


  • adddas, 28. mája 2013 o 11:46
    vyskusam..dakujem pekne za recept, mohla by si este prezradit ako pestujes zazvor?


  • rea1, 28. mája 2013 o 12:03
    prečo nie je vhodný pre diabetikov? pýtam sa preto, lebo také som ešte nepočula a zázvor mám rada, celoročne si robievam zázvorovo-ananásové pitivo. tak nech sa vo mne s mojou cukrovkou nepobije. :-)


  • orchidea, 28. mája 2013 o 13:06
    mňa by zaujímalo ako pestuješ zázvor?


  • daguska, 28. mája 2013 o 15:14
    Aj ja by som rada odhalila tajomstvo pestovania zazvoru. Caj je vynikajuci na travenie. Dakujem.


  • manek380, 28. mája 2013 o 15:22
    Zkusil jsem zasadit kousek zázvoru do květináče a bez problémů začal růst. Jen při stěhování došel k úhoně, takže už jej nemám... :)


  • manek380, 28. mája 2013 o 16:47
    Hezky kvete, zázvor! Tady: pěstování zázvoru


  • manek380, 28. mája 2013 o 16:48
    pěstování zázvoru

    nějak se ten odkaz nevložil... :(


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 10 komentárov)
  • sharona, 29. mája 2013 o 10:44
    Pre rea1 - tú informáciu o nevhodnosti zázvoru pre diabetikov som pred pár dňami čítala v nejakom článku, bol to rozhovor s lekárkou, tak som predpokladala že je správna. Ale potom čo si napísala som trochu googlila a nikde som nenašla nič o tom, že by diabetikom škodil, naopak ho doporučujú - tak sa ospravedlňujem za mylnú informáciu, bolo to v dobrom úmysle.


  • sharona, 29. mája 2013 o 10:56
    K vypestovaniu zázvoru stačí mať pekný, čerstvý, nezoschnutý kúsok zázvoru na ktorom je minimálne jedno očko. Zasaďte ho do kvetináča tak aby očko smerovalo hore a koreň bol zakrytý tenkou vrstvou zeminy (zmes substrátu a rašeliny). Teraz stačí len pravidelne polievať, dať na teplé a slnečné miesto a o 2-3 týždne začne z očka klíčiť a zázvor pekne porastie. Zvoľte dostatočne široký kvetináč, aby sa koreň mohol rozrastať. Potom o niekoľko mesiacov začne celá rastlina schnúť, vtedy treba rozrastený koreň vybrať a môže sa konzumovať. Kúsok si zase zasadím.


  • sharona, 29. mája 2013 o 11:04
    Ešte k tej farbe zázvoru, nie je ružový. Na to by bolo treba použiť ružový zázvor, ktorý som ale v našich obchodoch nevidela, neviem či sa k nám vôbec dováža. Možno by k tej farbe pomohlo pridať do vody pri varení trochu cvikľovej šťavy - to je len momentálny nápad, neskúšala som to, ale skúsim.


  • 2010, 29. mája 2013 o 13:38
    Hmm... ziaden ruzovy zazvor neexistuje robte to ako japonci a bude ruzovy, ( tajomstvo je ze zazvor treba mlady - letny).






  • irenaw, 29. mája 2013 o 14:07
    skúšala som pred časom, letný zázvor na SK čistá utópia... posledný pokus Fresh market, ale ak to bude zas o tom, že ešte aj zázvor mám pestovať na parapete, tak to idem radšej na Bajkalskú a kúpim si hotový ;-)


  • lusinkab, 29. mája 2013 o 14:26
    hmmmm @2010 vdaka za video xxxxxx :-) uz som sa na zaciatku zlakla ,ze ..... budem rozumiet :-) ale nakoniec aspon podiel surovin bol v anglictine :-) vdaka


  • 2010, 29. mája 2013 o 14:53
    Takto vyzera mlady -letny potom bude nakladany ruzovy a nema ziadne fuzy.



  • safran, 10. marca 2014 o 14:52
    @2010 a ružový bude od čoho? od sám seba?


  • safran, 10. marca 2014 o 14:55
    @lusinkab tuší, že jestvuje také malé okienko na spodku videí (cc) a vie si urobiť preklady titulkov? aj do slovenčiny? alebo netuší


  • 2010, 10. marca 2014 o 18:45
    @safran , na nakladanie pouzivaju jarny zazvor, rozdiel je ako medzi novymi zemiakmi a jesenymi.Ked sa pouzije jarny ten sa sam zafarbi kombinaciou cukor - kyselina. Podobne ako ked sa to spravi s cibulou.
    » varecha.pravda.sk/recepty/zafarbena-cibula-cebollas-curti...



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Holandsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes píše Janger.

Veľká noc v srbskej Vojvodine
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Od našej Varecháčky An3da z Vojvodiny.

Veľká noc v USA
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes z USA od Babav.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 16/2014: Veľkonočná hostina Veľkonočná hostina
Časopis Varecha vo štvrtok 17. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist