Nacatamal (fotorecept)

Autor receptu: dorko

Jedlo, ktoré ma korene v starej Mayskej kultúre, tradične pripravovane v Nikarague počas Vianoc, sviatkov a svadieb. Na príprave tých vianočných sa zvyčajne podieľajú viaceré ženy z dediny a pripravujú ich často pre mnohých susedov, dokonca celú dedinu ako gesto pohostinnosti a súdržnosti. Pod názvom tamal alebo humita je však toto jedlo v rôznych obdobách rozšírene a obľúbene po celej Latinskej Amerike.

12
porcií
60 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z pomaranca a citronov si vyzmykame stavu a zmiesame. Mozme nahradit aj stavou z 1-2 grepfruitov alebo stavou z marakuje (asi 5-6 ks). Kuracie stehna si umyjeme, stiahneme z nich kozu a rozkrojime na dve casti. V miske posolime a zalejeme vyzmykanou stavou. Nechame marinovat aspon hodinu v chladnicke, najlepsie vsak celu noc. Kuracie maso mozme nahradit aj bravcovym (rebierkami) alebo uplne vynechat.
  2. Cibulu, cesnak, paradajky a papriku ocistime, pokrajame na stvrtky a dame do mixera s asi 1dcl vody. Kukuricnu muku zmiesame s 1l vody, pridame sol a pomaly varime za staleho miesania. Ked kasa zacne hustnut, prilejeme zvysnu vodu a miesame, kym znova nezacne hustnut.
  3. Potom do kase cez sitko prepasirujeme rozmixovanu zeleninovu stavu, marinadu z masa a nakoniec vlejeme rozpustenu bravcovu mast.
  4. Vsetko spolu dobre premiesame a varime, kym kasa nebude mat hustotu riedkej fucky.
  5. Ocistime si cibulu a zemiaky a nakrajame na kolieska. V miske zmiesame pasirovane paradajky s cili pastou (nemusi byt) a podla chuti dosolime. Bananove listy (alobal) si natrhame na kusy cca 30x40 cm a prelozime dva krizom na seba. Ja kombinujem, na spodok alobal a na ten bananovy list. Bananovy list da jedlu typicku prichut a alobal udrzi obsah vo vnutri, lebo listy z obchodu sa zvyknu trhat.
  6. Na kazdy list si dame naspodok uvarenu kukuricnu kasu, do nej vtlacime 1 marinovane kuracie masko, koliesko cibule, dve kolieska zemiaka a 1-2 listky maty. Kto chce, moze pridat aj koliesko paradajky, papriky, vykostkovanu olivu, hrozienka, zeleny hrasok, ryzu vopred namocenu vo vode - komu co chuti. Kedze toto jedlo ma pripominat stedrost Vianoc, moznosti su neobmedzene :)
  7. Na vrch dame 1-2 polievkove lyzice paradajkovej zmesi.
  8. Protilahle hrany listov (alobalu) zdvihneme oproti sebe a spolu ich zrolujeme tak, aby sme nevytlacili obsah listu. Bocne strany zahneme dohora a previazeme bielym jutovym spagatikom tak, aby balicky pripominali vianocne darceky.
  9. Verzia s alobalom
  10. Zabalene balicky naukladame do hrnca, podlejeme asi do polovice vodou a varime na miernom ohni cca 2 hodiny.
  11. Po uvareni vyberieme a nechame chvilu vychladnut pred podavanim.
  12. Uz uvarene nacatamaly v chladnicke vydrzia aj tyzden.