Musaka (fotorecept)
Autor receptu: boise
Receptov na musaku je tu dosť. Mám zmiešané pocity, či je toto naozaj musaka ako má byť, a teda či to nazývať musakou, pretože na každej dovolenke chutí inak...Ale vyskúšame. Ak sa tu nájde "musakológ" a povie že to v žiadnom prípade musaka nie je, skúsim premenovať na niečo ako: krumple, mäso, baklažán... :)
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode.
- Dve nakrájané cibule a 4 cesnaky nakrájame na drobno a opražíme na oleji. Pridáme mletú červenú papriku, korenie 4roch farieb, saturejku a premiešame.
- Pridáme mleté mäso a necháme chvíľu podusiť.
- K mäsu pridáme paradajky z konzervy, soľ a pretlačíme jeden strúčik cesnaku.
- Podusíme do mäkka. Ak treba, dochutíme ešte soľou a saturejkou.
- Baklažán alebo cuketu (ako na potvoru dnes baklažán nemali, takže u nás cuketa) nakrájame na kolieska a na sucho opražíme na panvici. Tento krok som raz vynechala a potom bol baklažán tvrdý, takže radšej to vždy takto opečiem.
- Pripravíme si bešamel. Rozpustíme 60g masla, pridáme 3 lyžice hladkej múky a dobre premiešame metličkou. Vlievame studené mlieko a ďalej miešame. Pridáme štipku mletého muškátového oriešku a pol lyžičky mletej škorice. Za stáleho miešania privedieme do varu a necháme pár minút minút prevrieť - stále miešame.
- Zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno dáme zemiaky (už očistené od šupky :) ). Ja ich pretláčam cez ten zázrak na foto, neviem ako sa tomu odborne nadáva. Ak chcete, môžte ich aj pokrájať na kolieska, ale toto je rýchlejšie. Zemiaky posolíme.
- Na ne uložíme polovicu cukiet.
- Zalejeme mäsovou zmesou.
- Poukladáme druhú polovicu cukiet a 3 nakrájané paradajky.
- Zalejeme bešamelom.
- Zasypeme na veľkých slzičkách postrúhaným fetoidným syrom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov na cca 45 minút.
- Vyberieme keď syr začne hnednúť.
- Necháme trošku vychladnúť a potom už len krájame, jeme a krochkáme blahom. Ospravedlňujem sa za fotky, musaka nie je veľmi fotogenická :)