Mrkvovo - cuketové koláčiky (fotorecept)

Autor receptu: zirafninka1

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na prípravu cesta. Odmerkou v tomto recepte je 250 ml hrnček. Pri príprave cesta som sa inšpirovala tu http://www.101cookbooks.com/archives/000148.html
  2. Ovsené vločky nasucho opražíme na panvici a preložíme do mixéra.
  3. To isté spravíme so sezamovými semienkami.
  4. K vločkám a sezamu pridáme múku, kypriaci prášok, soľ a čierne korenie. Rozmixujeme.
  5. Na záver prilievame vodu a olej. Mixujeme kým sa suroviny nespoja.
  6. Cesto rozdelíme na 4 časti a vyložíme ním 4 formičky s priemerom 12 cm. Odložíme na chladné miesto.
  7. Tofu - pistáciová náplň: pripravíme si cesnak, šalotku, údené tofu, pistácie (môžu byť aj solené), špenát a cícerovú múku (v tomto recepte ju môže nahradiť napr. kukuričný škrob)
  8. Múku a pistácie rozmixujeme.
  9. Pridáme cesnak, šalotku, čierne korenie a soľ (so soľou opatrne, ak použijete solené pistácie).
  10. Nakoniec do mixéra pridávame tofu,
  11. veľkú hrsť čerstvého špenátu a vodu. Rozmixujeme na krém.
  12. Náplň rozdelíme na cesto vo formičkách a rovnomerne rozotrieme.
  13. Cuketu dobre umyjeme, mrkvu očistíme a škrabkou z nich režeme tenké dlhé plátky. Cuketové plátky som ešte pozdĺžne delila na polovice.
  14. Plátky na doštičke striedavo stáčame do špirály. Začneme cuketou, pridávame mrkvu a postup opakujeme, kým nevytvoríme dostatočne veľký kruh. Stáčala som ich takto "dole hlavou", teda časť cukety so šupkou je na doštičke. Na záver som zastrihla kuchynskými nožnicami prečnievajúce časti tak, aby boli cuketa aj mrkva približne rovnakej výšky.
  15. Takto pripravený kruh otočíme a opatrne preložíme na cesto a náplň vo forme. Postup opakujeme so všetkými 4 koláčikmi.
  16. Pripravené koláče pečieme v rúre vyhriatej na 180° C cca 30 - 35 minút.