Morčacie prsia pečené v celku so sušenými paradajkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Poznám viacero spôsobov morčacích prs pečených v celku, väčšinou sú prešpikované údenou slaninou. Porozmýšľala som a tak vznikol tento môj vlastný recept. Na výpeku v pekáči som pripravila zeleninovú omáčku zo sušených paradajok, mrkvy a stonkového celeru na víne a podávala som ju k hotovým pečeným prsiam.
6-8 porcií |
90 minút príprava |
45 minút na 170 °C |
Postup
- Morčacie prsia v celku osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a sladkou mletou červenou paprikou.
- Okorenené prsia prudko opečieme na rozpálenom oleji na panvici z každej strany.
- Opečené prsia vložíme do pekáča a obložíme ich polovicou údenej slaniny, ktorú sme pokrájali na plátky a položíme ich na plátky slaniny, ktorými sme vystlali dno pekáča. Do pekáča pridáme olej z pečenia v panvici, podlejeme trochou vody, vložíme do trúby vyhriatej na 170 stupňov a pečieme cca 45 minút,za častého prelievania vypečenou šťavou.
- Sušené paradajky pokrájame na menšie kúsky.
- Mrkvu pokrájame na hranolčeky, stonkový zeler na 1 cm kúsky, obvaríme ich vo vriacej vode asi 10 minút a scedíme.
- Upečené morčacie prsia vyberieme na dosku a necháme odpočinúť a pokrájame ich asi na 1 cm hrubé plátky.
- Do pekáča s výpekom pridáme druhú polovicu údenej slaniny, pokrájanej na kocky, orestujeme na nej posekanú cibuľu, pridáme pripravenú zeleninu, prilejeme slepačí vývar, víno a prikryté dusíme, kým zelenina nie je takmer mäkká.
- Udusenú zeleninu zahustíme solamylom, ktorý sme rozmiešali v troche studenej vody. Hotová zelenina nesmie byť rozvarená, má zostať máličko chrumkavá. So soľou narábame opatrne, lebo slanina, slepačí vývar, morčacie prsia a výpek samotný - sú už slané.
- Podávame horúce s dusenou ryžou. Na tanier dáme pre jednu osobu 2-3 plátky upečených morčacích prs, plátok upečenej slaniny, zeleninovú omáčku a dusenú ryžu.