Morčacie prsia pečené v celku so sušenými paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Poznám viacero spôsobov morčacích prs pečených v celku, väčšinou sú prešpikované údenou slaninou. Porozmýšľala som a tak vznikol tento môj vlastný recept. Na výpeku v pekáči som pripravila zeleninovú omáčku zo sušených paradajok, mrkvy a stonkového celeru na víne a podávala som ju k hotovým pečeným prsiam.

6-8
porcií
90 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Morčacie prsia v celku osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a sladkou mletou červenou paprikou.
  2. Okorenené prsia prudko opečieme na rozpálenom oleji na panvici z každej strany.
  3. Opečené prsia vložíme do pekáča a obložíme ich polovicou údenej slaniny, ktorú sme pokrájali na plátky a položíme ich na plátky slaniny, ktorými sme vystlali dno pekáča. Do pekáča pridáme olej z pečenia v panvici, podlejeme trochou vody, vložíme do trúby vyhriatej na 170 stupňov a pečieme cca 45 minút,za častého prelievania vypečenou šťavou.
  4. Sušené paradajky pokrájame na menšie kúsky.
  5. Mrkvu pokrájame na hranolčeky, stonkový zeler na 1 cm kúsky, obvaríme ich vo vriacej vode asi 10 minút a scedíme.
  6. Upečené morčacie prsia vyberieme na dosku a necháme odpočinúť a pokrájame ich asi na 1 cm hrubé plátky.
  7. Do pekáča s výpekom pridáme druhú polovicu údenej slaniny, pokrájanej na kocky, orestujeme na nej posekanú cibuľu, pridáme pripravenú zeleninu, prilejeme slepačí vývar, víno a prikryté dusíme, kým zelenina nie je takmer mäkká.
  8. Udusenú zeleninu zahustíme solamylom, ktorý sme rozmiešali v troche studenej vody. Hotová zelenina nesmie byť rozvarená, má zostať máličko chrumkavá. So soľou narábame opatrne, lebo slanina, slepačí vývar, morčacie prsia a výpek samotný - sú už slané.
  9. Podávame horúce s dusenou ryžou. Na tanier dáme pre jednu osobu 2-3 plátky upečených morčacích prs, plátok upečenej slaniny, zeleninovú omáčku a dusenú ryžu.