Moravský vrabec fotorecept

tinca - fotkatinca, 12. septembra 2016
Moravský vrabec (fotorecept)
Foto: tinca

Dávno som ho nerobila, dostala som krásny vykostený chudý bôčik, tak vrabec musel byť. Je to dobrota.

5-6
porcií
30 minút
príprava
80 minút
na 180 °C

Suroviny

1100 g vykostený
2 PL
3 ks väčšia (alebo cibuľa)
3-4 strúčiky
Dusená kapusta:
800 g
1 ks
1-2 PL
2 PL
100-150 ml
1 KL




Postup

  1. 1

    Ja som použila bravčový bôčik, pretože som dostala krásny chudý a vykostený. Ale môžete použiť aj pliecko, alebo pol na pol. Mäso nakrájame na kocky cca 4x4 cm, ktoré na bravčovej masti orestujeme zo všetkých strán, vyberieme ho. Vo výpeku orestujeme šalotku a na plátky nakrájaný cesnak. Mäso až teraz posolíme, pridáme korenie, preložíme do pekáča, posypeme celou rascou a pridáme k nemu cibuľovo-cesnakový základ, trošku podlejeme. Pečieme v predhriatej rúre cca 60-80 minút, pri 180 °C. Pred dopečením zagrilujeme do chrumkava. Keďže som mala bôčika viac, tak som kúsok upiekla aj v celku.

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa nám mäso pečie, pripravíme si prílohu dusenú kapustu. Ja ju vždy pokrájam na drobnejšie. Na oleji orestujeme šalotku, pridáme kapustu, trošku rasce, korenie a biele víno. Dusíme do mäkka. Nakoniec prichutíme trstinovým cukrom, podľa toho ako máte radi.

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podávame s varenou knedľou. Dobrú chuť!

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

garanco
Páči sa mi príprava mäsa, jedlo na tom tanieri to vyzerá veĺmi lákavo :-))
kukulienka71
S chuťou by som sa teraz pustila do tej porcie na tanieri, je lákavá. Aj keď nič pre citlivejšie žlčníky, ako si mi niekde raz písala, ak sa dobre pamätám;-)
rulik
mne sa stávalo, že som mal mäso tvrdé, tak ho robím tak, že cibuľu opražím na masti, pridám mäso zo všetkých strán osmahnem spolu dám do kuchty, urobím domäkka, vysypem na pekáč a dorobím v rúre kôrku, samozrejme koreniny ako ku všetkému v pravý čas
radox1
Bôcik je spravna volba,len ja ho peciem v celku a az potom ho kratam na kocky,superj
sracz
Tak, tak, tak ... iba mi chýba "orosená 1/3-inka, lebo som vredár! Ale rcp je prudko gustušný a láka na koštovku! Ďakujem, milá @tinca a určite odskúšam podľa Teba!
tinca
@sracz bolo aj pivečko na vytrávenie @kukulienka71 veru si dobre pamätáš, ja si tiež musím dávať pozor, preto to nejem často a záchrana je pankreolan
ziegelfeld1968
Moravský brabec je vynikajúci z diviaka. Chodili sme naň do jednej reštiky v Prahe pri Karlovom moste, kde varili len z diviny.Výborná dusená kapusta a mäkkučké, nadýchané české knedle a potom plzenské pivo, to bola jedna báseň.