Moje varianty viedenskej knedle (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pravá Viedenská knedľa sa varí vo Viedni a je pre ňu charakteristický guľovitý tvar.Môže sa máličko líšiť pridaním korenia, niekto pridáva mleté čierne korenie alebo strúhaný muškátový oriešok okrem základného ochutenia. Je to jemná príloha k mäsu na šťave a zelenine, ale podáva sa aj samostatne, posypaná osmaženou strúhankou, alebo len poliata maslom, prípadne posypaná strúhaným syrom. Varí sa najčastejšie v utierke, aj voľne. Ponúkam svoju úpravu na vyskúšanie, robila som v podlhovastom tvare.

6 h minút
príprava
15/30 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Včerajšie žemle pokrájame na malé kocky a necháme niekoľko hodín voľne preschnúť. Nesuším v žiafnom prípade v trúbe!
  2. Do misky dáme jedno vajce a dva žltky.
  3. Prilejeme mlieko, pridáme soľ a rozšľaháme. Zmesou zalejeme žemľové kocky a opatrne premiešame.
  4. V hrnci rozpustíme maslo a orestujeme na ňom pokrájanú cibuľu a posekanú petržlenovú vňať.
  5. Po vychladnutí pridáme k žemliam aj s hrubou múkou a opatrne premiešame. Necháme 1 hodinu odpočinúť a ešte raz celé opatrne premiešame.
  6. Z masy vyformujeme guľaté knedle veľkosti 5-7 cm, to je tvar pravej Viedenskej knedle. Varíme v osolenej pomaly vriacej vode asi 15-20 minút, aby sa nerozvarilii, počas varenia viackrát otočíme, vyberieme dierovanou naberačkou, dáme na chvíľu schladiť do studenej vody, potom osušiť na papierovu kuchynskú utierku, niťou prekrojíme na polovicu, aby sa odparila a pomastíme rozpusteným maslom.
  7. Ja som vytvarovala dve podlhovasté knedle, ktoré som uložila na maslom vymazaný alobal miesto klasickej utierky, zjednodušila som to.
  8. Knedľu som zabalila do alobalu a konce na oboch stranách som utiahla ako salonku. Podlhovastú knedľu varíme vo vriacej vode cca 30 minút.
  9. Uvarenú knedľu vyberieme, odstránime alobal, potrieme ju rozpusteným maslom a dáme na podnos.
  10. Knedľu pokrájame niťou a môžeme servírovať.