Môj kurací perkelt s haluškami fotorecept

mississka - fotkamississka, 6. januára 2014
Môj kurací perkelt s haluškami (fotorecept)
Foto: mississka

Recept na výborné a jednoduché jedlo, ktoré zvládne každý:)

10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks
1 ks
1 PL
Halušky:
1 hrnček
1 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do väčšieho hrnca dáme roztopiť maslo (ale originál maslo, nie tie margaríny čo nemajú s maslom nič spoločné:)) , pridáme na drobno nakrájanú cibuľku a podusíme. Krásne nám rozvoniava po kuchyni kombináciou s maslom :)

    Môj kurací perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme bobkový list a polievkovú lyžicu červenej papriky. Vôbec sa nemusíte báť toho, že vám ujde ruka:)

    Môj kurací perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a teraz tam hodíme umyté kuracie stehná, prípadne krídelka alebo iné mäsko, ktoré máte po ruke, osolíme a okoreníme. Krátko opražíme z každej strany a dáme si do konvice variť tak liter vody.

    Môj kurací perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sa nám uvarí voda, pridáme plyn na sporáku a zalejeme stehienka vriacou vodou. A už len prikryjeme a pekne dusíme :)

    Môj kurací perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po asi polhodinke dusenia si postavíme ďalší hrniec s osolenou vodou a ideme spraviť halušky. Z asi hrnčeka múky, jedného vajíčka a vody vymiešame lepkavé a nie moc tuhé cesto..Keď sa bude zdať riedke, tak ešte pridať múku a keď moc husté tak vody.

    Môj kurací perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sú hotové keď vyplávajú na povrch, už ich len scedíme :) z toho hrnčeka mi vyšla asi takáto miska halušiek

    Môj kurací perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa spravili halušky tak sa dorobilo aj mäsko.. Už len vymiešame smotanu na šľahanie a hladkú múku (radšej používam smotanu na šľahanie ako na varenie, omáčky sú potom jemnejšie). Kto sa bojí, že to nevymieša dobre, tak nech to vlieva do omáčky cez nejaké husté sitko :) už len krátko povaríme. Ja omáčku aj cedím, lebo u nás moc nemajú radi kúsky cibule. Už len naložiť a šup jesť. Dobrú chuť :)

    Môj kurací perkelt s haluškami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

afataga
toto mam velmi rada, dobre si navarila, on ten perkelt, alebo skor paprikas ma tu blbu vlastnost, ze nie je moc fotogenicky :-)
margaretka28
no toto som už dávno nerobila a neviem prečo, ked to máme radi, musím to v najbližšej dobe napraviť, vdaka za pripomenutie
luss44
tak toto je úplne prvé jedlo, ktoré som sa naučila variť, bola som z neho taká nadšená až som sa ho raz objedla, bolo mi zle... a viac nie. Varím ho síce našim, ľúbia to, ale ja mám vtedy halušky s bryndzou :)
1x tinade
pusta
na perkelt na 6 ks kuracích stehiien je tam málo cibule, nie je opakovane vydusená na tuk, až potom ide paprika, do perkeltu sa nepridáva bobkový list, nepoužíva sa maslo ale bravčová masť ak ide o perkelt, nezalieva sa vodou, ale vždy sa podleje malým množstvom horúcej vody opakovane, šťavu a chuť tvorí práve cibuľa a do perkeltu sa nepridáva žiadna smotana.
nespĺňa základné atribúty prípravy perkeltu.
nepochybujem, že je jedlo výborné, ale ide o dusené kuracie stehná.
mississka
Ja ho robím po svojom, je to predsa stránka o našich receptoch.. Klasický perkelt si môže hocikto nájsť hocikde. Robila som to iba pre dve osoby, takže 6 stehien stačilo, a cibuľa bola dosť veľká. Robím vždy cibulu na masle, jedlo tak získa úplne inú chuť. A pridávam aj bobkový list a aj smotanu, lebo je to môj rodinný recept a tak mi chutí.
eviana
Kým som sa nevydala na juh Slovenska, tak som aj ja mala takto pripravené jedlo uložené ako perkel, pochádzam od Trnavy a u nás sa mäsku na cibule a paprike so smotanou hovorí perkel. Názov jedla pochádza z maďarského slova pörkőlt, čo znamená dusené (mäso) a do takéhoto jedla podľa správnosti nejde smotana.
Moja maminka ho robí presne takto isto ako si ho robila Ty a ja ho mám takto uložený dodnes vo svojom zošite s receptami, ale je fakt, že toto je skôr paprikáš (ten je so smotanou).
Ale v každom prípade si skvelo navarila :)
eviana
@luss44 , aj u mňa bolo toto jedlo medzi mojimi prvými kulinárskymi pokusmi a dopadla som podobne ako Ty :) Este po 20 rokoch si ho dám, ale len velmi velmi opatrne :)
luss44
@eviana :))) vidím že nie som sama. Varím ho podobne ako @mississka len nedávam maslo ale masť, a naši majú radšej omáčku trochu hustejšiu, ale inak takto isto. Každý nech si to nazve ako chce, hlavne že to chutí.
kukulienka71
Nejak sa to tu v novom roku hemží kritikami,bolo by dobré poprosiť redakciu,aby dala nejaké usmernenie,či sa môžu pod pravými názvami jedál s konkrétnym,nezameniteľným technologickým postupom pridávať aj variácie značne odlišné.Lebo takto tu bude skoro pri každom rcpte reklamácia...Pre spresnenie,súhlasím s @pustou ,ja viem tak a aj varím tak ako ona píše.Tým nechcem povedať,že @mississka navarila zlé jedlo,veľa ľudí ho varí rovnako ako ona...
kukulienka71
ešte chcem dodať,že ak je ten nadpis taký,aspoň by som tam dala poznámku,že "po mojom",aby to iných nemiatlo,lebo pravý perkelt to nie je a sú z toho potom nedorozumenia...
pusta
súhlasím s @kukulienka71 , perkelt to určite nie je!
nekritizujem recept ako taký, len som napísala zhruba niečo o tom, čo je perkelt.
okrem toho slovo"pörkölt" z madarčiny preložené, znamená opiecť alebo menej správne osmahnúť mäso na cibuľovo-paprikovom základe a od tohto je potom aj odvodený názov perkeltu v poslovenčenom voľnom preklade.
1x volt
levandula
myslim ze vacsina domacich kucharov proste nevie definovat rozdiel medzi perkelt a paprikas, proste ked tam ide mleta cervena paprika tak je to jedno z tychto dvoch jedal, nieco slovensko-madarske, ked sa prida smotana tak je to jednoducho chutnejsie.
kukulienka71
Práve preto,@levandula ,by sa malo dávať pozor na názvoslovie jedál.Sú tu na Vareche ostré kritiky,ak sa naše cestoviny miešajú so syrom a nesmú sa porovnávať s or talianskymi,lebo Taliani sa urazia...alebo keď sa do bryndzových halušiek pridá smotana,nazvú to tu prznením...tak tá úcta by mala byť daná každému jedlu,podľa mňa!
weeluu
MŇAM! Takýchto podrobných "klasických" receptov je tu veľmi málo. Keďže variť sa len učím. :) Ďakujem
wiwi
Perkelt je ked sa pridá smotana a paprikáš iba s paprikou ,ved sám názov to napovie.77ma11 Má PRAVDU neriešte hlúpostí je to výborné jedlo...vdaka za pripomenutie,dnes bude na obed.
evolet
dobry den, prosim Vas na konci smotanu na slahanie treba vyslahat a potom naliat do hrnca alebo rovno z tegliku naliat? dakujem.
meduska112
evolet- nie vyšľahať, ale len rozmiešať múku so smotanou. a ano , kľudne to môžeš urobiť aj v tom tegliku :)
sovaladyrony
riesite tu hovadinu , ako sa spravne vola a vari !! je to klasicky jednoduchy vyborny recept , ktory pouziva vela gazdiniek aj moja babka to varila aj moja mamka a ja to tiez tak varim akurat davam kyslu smotanu.. komu sa to nepaci nech tu nemudruje a vari si podla seba !
julanda
Tak ja teda robím úplne inak - na masle a masti osmažím cibuľu do sklovita, pridám mäso, osmažím, pridám papriku mletú, korenie celé a dusím na slabom plameni, nepodlievam, veď každé mäso si pustí šťavu. Keď je mäso mäkké, zalejem šľahačkovou smotanou, povarím a perkelt je na svete. Podlievať vodou a zahusťovať múkou - to je pre mňa neodpustiteľný kuchársky hriech.
julanda
A ešte - cediť perkelt, alebo paprikáš ( čo je ozaj nepodstatné, ako sa to nazve) tak to ozaj nechápem. Keď sa mäso nepodleje, ale sa dusí vo vlastnej šťave, cibuľa sa rozpustí a vlastne perkelt či paprikáš zahustí a žiadnu múku netreba.
marika21
Toto jedlo je u nás obľúbené. Môže byť paprikáš, alebo perkelt. Je to podobné. Mississka dobre si navarila. Chutilo by mi. *****
alimi
Ja som od Ziliny a u nás perkelt je so smotanou a paprikáš je na paprike :) :):)........a oboje fantastické jedlo - u nás všetky generácie majú radí takýto perkelt ako je v tomto recepte (okrem masla - dávame masť).....no, a už viem čo dáme v sobotu na obed:) ďakujem - aj za "chutnú" fotečku :)
qaroh
Paprika ide do obidvoch receptov, takže o paprike to nie je. Je to aj o spôsobe varenia. Perkelt je vždy bez smotany, to sa môžete opýtať hocijakého kuchára. Ale u ľudí je všetko perkelt, tak ako je aj všetko guláš, čo nemá s gulášom nič spoločné... :) . Ja si to pamätám podľa "s" na konci, teda paprikáš - tam ide smotana.
anazuz2014
vynikajuci receptik :) robila som prvykrat podla vasho receptu a musim povedat ze uplne uzasny receptik,dobre to dopadlo.A manzelovi velmi chutil..dakujem :)
1x wiwi
natalienat
výborný, navarila som včera pre priateľa a nevedel si vynachváliť :)
tojejedno
"Kuchári a kuchárky Slovenska", toto čo tu nazývate perkeltom, vôbec perkelt nie je. Už v diskusii ktosi napísal, že sa do perkeltu nepridáva smotana. Na Slovensku sa "smotanovému perkeltu" hovorí paprikáš. Viď niekoľko posledných diskusných príspevkov Na mago prípravy cibuľového základu. Cibuľa sa osmaží do sklovita, pridá sa červená mletá paprika a až po krátkom orestovaní sa pridáva mäso. Slováci, naučte sa variť podľa klasických receptov a nie podľa pravidla, však takto varievala moja stará mať či rodičia. Tak je to aj v prípade gulášov. Klasický mäsový perkelt pochádza z Maďarska, do ktorého sa pridáva paradajkový pretlak, cesnak, rasca, prípadne aj lečo (zelená paprika a paradajka). Toto v paprikáši nenájdete (pokiaľ varí normálny človek a nevymýšľa si bludy).
tojejedno
@Wiwi (17.8.2014 10:23)

Opäť sa ozvala tá pravá... To naozaj nie je jedno ako sa čo volá. Si zrejme jednou z tých, ktoré nevedia čo je ľavá a čo pravá ruka. Teba by som z kuchyne vyhnal preč... Príklad: "Na obed som urobila pečienku." Po debate vysvitlo, že žiadne mäso nevarila, ale pripravovala pečeň, teda vnútornosť. Žeby to bolo niekomu jedno?
1x alica1
tojejedno
@Kimlo (16.10.2017 11:07)

Slovenský jazyk ovláda rečou a písmom asi 10% Slovákov. Ja nemôžem za to, že tých 90% má mongolských predkov, ktorí bohužiaľ, aj napriek dvom-trom vysokým školám, svoj materinský jazyk neovládajú. Pozri si jedálne lístky v reštauráciách, čo je tam za bludy a gramatické chyby. Tak je to aj v prípade výrobcov potravín a obchodníkov. Lenže to je iná kapitola.
radost
@Tojejedno (16.10.2017 11:07)

som kukla do slovníka-je možné tvar pečeň i kuracia husacia pečienka..
tojejedno
Neviem, z ktorého slovníka si túto hlúposť čerpala, ale všade je uvádzané toto (napríklad na Slovník.sk):
Pečeň vs. Pečienka
Myslíte si , že pečeň a pečienka je jedno a to isté?

Pravda to však nie je :)

Pečeň - vnútornosť
Pečienka - pečený kus mäsa / môže byť hovädzia pečienka. bravčová pečienka atď/

Takže vôbec nie je možné zamieňať výrazy pečeň a pečienka. Sú to dva odlišné pojmy.
wiwi
Tojejedno....Vyzerá to tak , že Teba treba hnať z tej kuchyne .Husacia pečienka , Kuracia pečienka a Bravčová pečeň......takže tak :) všetko to sú vnútornosti.....
wiwi
Tojejedno......Ešte v roku 2014 si so mnou súhlasil..viď pekný koment 2x ilusa,tojejedno a v roku 2017 mi nadávaš...no nie je to pekné od Teba :)...
branoj
Dobrý deň pani "varecháčka"!Je tu veľa receptov na prípravu perkeltu(či paprikášu)... Ale tento váš bol práve ten ktorý som hľadal-ďakujem za síce ozaj jednoduchý ale skvelý recept!Ja som dal dve cibule..Jediná výhrada je to že v surovinách nie je uvedená hladká múka na zahustenie-ale jedlo chutilo skvele!!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia