Orechové tartaletky
Orechové tartaletky

Mini Izidorky fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 3. januára 2024
Mini Izidorky (fotorecept)
Foto: siuuu

Zákusok Opitý Izidor máme veľmi radi, ale rez je pre nás veľa, roládu som už robila, tak som tentoraz robila mini tartaletky / košíčky Zobraziť celý popisZákusok Opitý Izidor máme veľmi radi, ale rez je pre nás veľa, roládu som už robila, tak som tentoraz robila mini tartaletky / košíčky na spôsob tohto koláča. V duchu hesla "pomôž si človeče ako vieš", kupujem hotové košíčky v cukrárskych potrebách, táto mini verzia v tejto podobe (s kolmými rovnými stenami) sa doma myslím ani nedá upiecť.
Zdroj: Recept z môjho blogu Dobroty na tanieri

20 ks
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

20 ks (hotové, priemer 4 cm)
50 g mleté
1 PL
1 PL horúce
podľa chuti
Krém:
1 ks
1 PL
1 PL (alebo krupicový)
80 g (izbovej teploty)
1 PL
Poleva:
100 g




Postup

  1. 1

    Na orechovú plnku jednoducho zmiešame všetky suroviny - orechy pomelieme alebo rozmixujeme na jemno, pridáme cukor, horúce mlieko, rum a zmiešame.

  2. 2

    Na kakaový krém nad parou metličkou vyšľaháme celé vajce s cukrom a kakaom na hustú hmotu (mne to trvalo asi 10 minút), odložíme bokom a po vychladnutí postupne zašľaháme do masla, ktoré sme predtým vyšľahali do peny. Krém má tendenciu niekedy sa "zdrcnúť" aj keď majú suroviny rovnakú teplotu, ale nezúfajte ak sa to stane, na pár sekúnd môžete krém dať nad horúci vodný kúpeľ a znovu prešľahať, pomôže to. Krém necháme vychladnúť, prípadne dáme čiastočne stuhnúť do chladničky. Ja robím tak, že vyšľahaný krém dám do cukrárskeho vrecka bez špičky, uzatvorím a takto dám do chladničky.

  3. 3

    A ideme plniť. Na dno košíčkov rovnomerne rozdelíme orechovo-rumovú zmes. Druhú vrstvu tvorí džem / lekvár podľa chuti, ale mal by byť chuťovo výraznejší - malina, ríbezľa, pomaranč. Ja som použila pomarančový aj s kúskami pomarančovej kôry a bola to výborná voľba, cvrkla som doň kvapku rumu, keď už rumové, tak nech poriadne, alebo môžete použiť rumovú arómu, alebo iba čistý džem. Tretia vrstva je kakaový krém. Poslednou vrstvou je čokoládová poleva. Odporúčam plniť pomocou vreciek (aj džem aj krém, aj polevu), je to oveľa praktickejšie ako pomocou lyžičky, ale pokojne ako komu vyhovuje.

    Mini Izidorky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Neplníme až po úplný vrch, necháme aspoň 1-2 mm na polevu, ktorú dávame nakoniec. Môžete použiť aj ganache (čokoládu polámeme a zalejeme horúcou smotanou na šľahanie v pomere 1:1 a rozmiešame), ja som tentoraz zvolila čistú rozpustenú čokoládu s obsahom kakaa 74 %. Ak chcete zdobiť, je potrebné to robiť pokiaľ poleva nezatuhne, inak vám ozdoby nebudú na čokoláde držať. Ja som zdobila čokoládovými hoblinkami, krokantom a jedlým zlatým práškom.

    Mini Izidorky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Košíčky nie sú určené na príliš dlhé státie, pretože z orechovej plnky spodok košíčkov naberá vlhkosť, nám vydržali 5 dní, ale to asi nebude problém, pretože sú naozaj prudko žravé.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia