Miešané vajíčka

stefanm - fotkastefanm, 28. mája 2010
Miešané vajíčka
Foto: stefanm

A zase spomienka ako sme začínali!!

1 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL
2-3 ks
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Na masle speníme pokrájanu cibuľu,pridáme vajíčka a miešame (fero sracz by napísal "v smere hodinových ručičiek") kým nezhustnú.Osolíme a podávame buď na tanieriku s chlebom alebo pečivom , alebo na cesnakovej hrianke.....Alebo to robíte ináč???

Diskusia k receptu

hanina
My sme začínali na výške s hriankami. A tie sme jedli s kofolou.
evusik
ja si praženicu robím tak raz za uhorský rok a keď už, tak jedine s maslovým chlebom ..... a keď je ešte s cibuľkou a slaninkou - mňam, ale maslový chleba k tomu musí byť.
stefanm
...evusik - poznám to . ja si nedám párky keď k tomu nemám pivo!!!
2010
Prvy krat ked som za komunistov vycestoval tak som sa cudoval aku inu prazenicu maju v anglicky hovoriacych krajinach.
Ich tradicna je k dvom vajickam pri miesani pridavaju a vmiesavaju cca 1/4 hrnceka smotany sol a mlete korenie ziadna cibula.
2010
tinca, sladka ,
ale aby som to domotal dakde davaju "creme fraiche"co je francuzka varianta hustej menej kyslej smotany.
jody
A u nás doma sa tomu zasa vždy hovorilo škvarenina. :-)
ketty3811
tak môj manžel chce praženicu na raňajky každy víkend(cez týždeň raňajky nestíhame)Ja do vajíčok pridávam trochu mlieka.
alzbetka2
u nás je praženica obľúbené jedlo či len samotná, s cibuľkou,slaninkou,klobáskou alebo paprikou. ako príloha chlebík alebo pečivo, ja aj kyslú uhorku, alebo čalamádu:)))
sracz
Výborne Stefanm_kamarát! To jemné nakopnutie, o miešaní praženice iba vo smere hodinových ručičiek, sa mi dokonca veľmi páči. Vystihol si totiž jednu z mojich základných povahových čŕt a rysov, p e r f e k c i o n a l i z m u s - vždy a vo všetkom! Vplyv štúdia na všetkých stupňoch vojenských škôl (od žižkárne na La Franconi až po vojenskú technickú akadémiu v Brne - strojnícka fakulta) sa vo mne musel prejaviť. Ale predsa len jednu zaujímavú, teda aspoň pre mňa, spomienku a poznámku. Niekedy medzi rokmi 1963 až 1969 som videl film s francúzskym kulturistom "Sorge Nubret-om", ktorý si pripravoval praženicu, do ktorej (už zrazenej) vmiešaval marhuľový (po našim = vihodňarsky aj medzi vraňarami i medzi koňarami, barackovým) džemom. Tak ako väčšina puberťákov a postpuberťákov som sa tiež telesnej kultúre venoval (a nebol som najslabší, keď som biceps vyhnal až na 52 cm), tak som dlhé roky jedával praženicu po jeho černošskom vzore. Až oveľa neskôr som džem v praženici nahradil taveným syrom Karička zo Zempmilku a inými vložkami i náhražkami. Co kedz pošmakuje aj Tebe?! Dobre, Piťu! Ta ňe? Sevas a dozdziveňa!
viera1
Môj muž je tiež absolventom VŠJŽ v Bratislave /maturoval r.1960/ a jeho obľúbeným jedlom je cibuľová omeleta:2 veľké cibule na kolieska - dozlata orestovať a zaliať osolenými, rozšľahanými vajíčkami.Nechať ztuhnúť,neobracať.Žeby syndróm La Franconi,Sracz ?
puntodadino
My,absici sa asi vsetci zdrzime dobrovolne komentara na temu furtaci a lampasaci.:-)
stefanm
slobodník stefanm (ZVS 1974-1976),ktorý bol povýšený na 4. vojenskom cvičení (maneveroch),momentálne pre 45% zhoršenie zdravotného stavu (rozhodnutie vydala soc.poisťevňa v r.2009) a predtým ocenený za "vzorné služby vlasti" pochvalným uznaním a knihou (Ludvík Svoboda : Z Buzuluku do Prahy) oznamuje pravdepodobne "generálovy" sracz-ovi,že pri plnení svojich vlasteneckých povinnosti ,z dôvodu vojenského zaradenia "zdravotník" (lapiduch) som 3xdenne navštevoval útvarovú kuchyňu (za účelom povinnej kontroly a hlavne ochutnávky pripravovaného jedla pred jej výdajom) a počas týchto kontrol som neraz videl ako sa do "vojenskej" praženice sypala hladká múka.A celkom to vojsku chutilo!!!Praženica (na jedálnom lístku uvádzaná ako "vaječina") patrila medzi obľúbené jedlá.K tomu sa podávali slané,chrumkavé,juhočeské rožky a nesladená biela káva....Ten syr vyskúšam ale ten džem iba ak mi to,, z pozície hodnosti, dá sracz "rozkazom"!!!!
jezibabka1
@stefanm a do ktorej ruky varešku?:)))))) aj u nás máme praženicu radi, deti "na čisto" a dospeláci s hubkami, cibuľou a slaninkou, redkvičkou, syrom - kombinácií je hodne, ale základ je jeden - na masle pomiešané vajíčka bez škrupiniek, miešané v smere hodinových ručičiek s vareškou v pravej ruke:))) ľaváci si to prehodia:)))
zdezda
:-))) no teda, akých bojovníkov má varecha , inak aj my máme knihu aj s venovaním " Z Buzuluku ..." no a stefan, tie vajíčka aj s múkou, to je predsa omeleta :-))) aj ju robievam, keď vysmážam a zostane mi vajce, praženičku mám veeeeeeľmi rada, aj iba s mliečkom, aj ako píše ježibabka, s rôznou zeleninkou :-)
zdezda
ozaj, nejde mi ukladanie receptov, prečo ????
bozulka
Vajíčka na všetky možné aj nemožné spôsoby sú v našej rodine/teraz už dvojčlennej/ vo veľkej oblube.Nebudem všetky prísady menovať lebo by ma admin musel zastaviť,ale jeden predsa-môj manžel každú praženicu musí na tanieriku poprášiť červenou paprikou.To je jediné pričom sa mi všetko ježí...
@je žibabka,teraz ich oficierov a slobodníkov trofneme-opýtam sa kde slúžili v roku 1956-1995...HÁ-no povedzte.Čo myslíš čo to mám oblečené?
sracz
Milá Vierka1, srdečne Ťa pozdravujem, podobne aj Tvojho manžela, napriek tomu, že ho osobne nepoznám. Už teraz si Vás oboch vysoko vážim. Teba ako majsterku Varechy a manžela, za 6 ročné absolvovanie VŠJŽ. Ja som maturoval v r. 1966, ale "iba" po 3 ročnom behu. Tak dobre viem i čom hovorím! Ak Ťa môžem poprosiť, opýtaj sa manžela na meno náčelníka proviantnej služby a jeho slávne "Hrča pomazánky"! Vážený pán Puntodadino - už pred registráciou na Vareche som sa rozhodol, že nikdy nebudem reagovať na poznámky Vášho typu, ako aj na iné impertinentné narážky. Za 40 rokov 4 mesiace a 4 dni mojej vojenskej služby som sa stretol s tisíckami ľudí rôznych charakterov, či už osobne, služobne alebo sprostredkovane - náhodou. Vždy, za všetkých okolností, sa mi potvrdilo "Všade žijú ľudia a nesúď človeka podľa oblečenia"! Aj ja som poznal a poznám ľudí takých i onakých, aj medzi dôstojníkmi a generálmi (alebo ako ich nazývate Vy, furťákmi a lampasákmi), aj medzi civilmi, aj medzi vojakmi a poddôstojníkmi, áno aj medzi "absíkmi"! O každom z nich som si vytvoril svoj názor na základe jeho vzťahu k práci. Dodnes sa s mnohými stretávam i dopisujem, doslova "Od Šumavy k Tatrám" a každému z nich sa môžem smelo a čestne pozrieť do očí! Osadenstvo Varechy, bez rozdielu veku, pohlavia a titulov hodnotím na základe jeho vzťahu ku kuchyni. Tak, ako som si vytvoril mienku o Vás, keď som preštudoval bohatosť Vašich príspevkov. Ale už dosť! To bola prvá a zároveň aj posledná reakcia, keď som porušil svoje zásady! Čas nás všetkých je príliš vzácny, aby sme ho premrhali "oplkávaním" a mlátením prázdnej slamy. Radšej napíšem a uverejním ďalší zo svojich receptov. Bozuľka, zlatá moja! Prečo sa na to neopýtaš priamo mňa!? 1956 - to som ešte bol "smarkatý" 9 ročný košický kotňak a 1995 - som mal česť byť kvestorom Vojenskej leteckej akadémie v mojom rodnom meste - v Košiciach. Stefanm, vzácny môj krajan, Pišta_kamarát - a Tebe odpoviem písomne osobne do mailu a rozhodne Ti nič rozkazom dávať nebudem! Jedz Ty ľem, bratu moj ľubeni, co chceš, keľo chceš, kedy chceš a dze chceš; naj ci ľem šmakuje, tak jak aj calej Tvojej famiľiji! Knihu "Z Buzuluku do Prahy" mám aj ja (tiež ako odmenu) a gen. Svobodovi som mal tú česť podávať hlásenie ako veliteľ čestnej jednotky na letisku v Holešove.
stefanm
recept na "miešané vajíčka" ktorý som prezentoval na tejto stránke vznikol náhodne len tak z recesie tak ako moje párky a čaj.(môže to potvrdiť jezibabka1-fakt)Ale veľmi ma teší,že vyvolal reakcie ktoré ste si tu mohli prečítať.Myslel som si,že si popíšeme či ich robiť s cibuľkou alebo slaninkou,či poprášiť paprikou alebo iným korením.Ale...život prináša situácie ktoré sa nedajú predvídať.Ďakujem vám všetkým za reakcie a tešte sa na budúce,že "ako sme začínali".Nech sa mládež uči!
viera1
Milý sracz,ďakujem za pozdrav.Náčelníka provianťakov ste asi mali iného,lebo jedinú traumu z VŠJŽ má môj muž len kapustných fliačkov,ako som už písala vtedy.Na ostatné Ti neodpoviem,lebo to už je viacmenej súkromné,aj keď by som rada,ale nie tu.Budem sa tešiť na Tvoje príspevky a komentáre.Vždycky je darom spoznať láskavého a múdreho človeka,ktorý naviac vlastní zmysel pre humor.Ja to mám teraz ťažké,tak Ti za to ďakujem.
eunika
Ja si tie miesame vajicka pokvapkam kecupom a niekedy posypem aj struhanym syrom
sovka62
Chlapci moji vojenskí, ja som recept na vylepšenie praženice našla v jednej detektívke. Teda, nie že by ju vylepšovali strychnínom, či cynakáli. To len jedna hrdinka radila druhej, aká praženica je najlepšia. Podľa nej: "Keď už panvicu stiahneš z ohňa a ideš praženicu podávať, rozbi do nej ešte jedno vajce a dobre rozmiešaj. Bude krásne nadýchaná". Vyskúšala som, bola. (O smere hodinových ručičiek sa nezmienila, takže neviem, či je to kompletný recept.)
stefanm
sovka62-vidíš?Ako vylepšiť "obyčajnú" praženicu si pamätáš!Ale zaujímalo by ma či si spomenieš aj na to kto bol v tej detektívke "v
rah"???...a to s tým vajíčkom naviac vyzerá zaujímavo.Vyskúšame - uvidíme - ochutnáme - a dáme vedieť!!!
sovka62
Nielen že neviem, kto bol vrah (že by záhradník?), ale už ani neviem, ktorá kniha to bola. Pamätám si z nej akurát tú praženicu. No ale to je výhoda sklerotikov, môžem si to prečítať znova, filmy tiež môžem pozerať trikrát, lebo si z nich pamätám len to, že som ich videla (teda aspoň z niektorých). A možno to bude tým, že skoro vždy robím dve veci naraz - pozerám film a lúštim sudoku, alebo krížovky, prípadne čítam a zároveň pletiem, alebo háčkujem, no čo už so mnou?
honestka
Prazenica je oblubena snad na vsetky sposoby a kazdy mame tu svoju trosku co do nej prisypat. Mna moj frajer este naucil ju papkat s troskou toho praveho kecupu, ktory bol v peknych malych sklenenych flastickach a bolo ho dstat iba pod pultom a odvtedy vzdy tak pokracuje cela rodinka.
@Puntodadino : neviem, preco tie osobne utoky na tejto stranke! Nakoniec ozaj nie je dobre sudit cloveka podla obleku- uz velakrat sa dokazalo, ze to nepracuje a bol by si prekvapeny, kolko je aj tu na zapade ludi oblecenych ako bedzomovci su pritom najdokonalejsimi skvelymi ludmi, ktori chodia po tejto zemi a su pritom velmi stedri voci vsetkemu nepravu co okolo seba vidia. Nesud- aby si raz nebol sudeny sam! A pritom ani vlastne nevies, ci nahodne niekto aj z tvojej rodiny nebol -ci nebude zachraneny prave tymi, ktorych odsudzujes...
zitar
Sracz, veľmi správne a pekne hovoríš,čo hovoríš, teda píšeš.
Máš moje veľké uznanie.
2010
@stefanm , prepac ze ti spamujem do receptu ale prvy krat v zivote som dostal prezentovanu prazenicu, a bolo to v lacnej restauracii.
Tak ako na slovensku pekne spravia kopcek z ryze, podobne bola prazenica preklopena z misky a ozdobena oprazenou cervenou cibulou.







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia