Marocké palacinky videorecept

silvia16 - fotkasilvia16, 29. júna 2014

Chcela by som sa s vami podeliť s ďaľším marockým super receptom. Marocké palicinky sú výborna pochúťka, či na sladko alebo na slano. Buď Zobraziť celý popisChcela by som sa s vami podeliť s ďaľším marockým super receptom. Marocké palicinky sú výborna pochúťka, či na sladko alebo na slano. Buď s medom alebo džemom, alebo so syrokrémom a varenými vajíčkami. Vyskúšajte, neoľutujete :-)

20
porcií
90 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava
Marocké palacinky (videorecept)
Foto: silvia16

Suroviny

400 g
 šálku
1 Lyžičku




Postup

  1. 1

    Dáme si obidve múky do misky, pridáme soľ, droždie a letnú vodu.

    Marocké palacinky (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiešame okolo 5 minút ako cesto na chlieb/knedľu.

    Marocké palacinky (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je cesto pekne vymiešané tak si v šálke zohrejeme dve lyžice masla (v mikrovlnke) a pridáme doň na pol oleja a premiešame. Touto maslovou zmesou si potrieme tácku alebo pracovnú dosku na ktorej budeme pracovať.

    Marocké palacinky (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta si urobíme malé guľky/loptičky, uložíme na tácku, potrieme maslom a necháme odstáť, vykysnúť na 30 minút.

    Marocké palacinky (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 30 minútach si potrieme pracovnú dosku maslom a uložíme jednú guľku. Palcami roztiahneme palacinku na tenký štvorec. Mezdi skladaním si môžme cesto posýpať krupičnou múkom. Môžte si pozrieť moje video.

    Marocké palacinky (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tento štvorec zložíme ako na obrázku dole:

    Marocké palacinky (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zložíme druhú stranu:

    Marocké palacinky (videorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ešte zložíme ľavú stranu:

    Marocké palacinky (videorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A ešte pravú stranu a máme marockú palacinku.

    Marocké palacinky (videorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takúto palacinku si odložíme naspäť na tácku a necháme zase chvíľu odstáť. Medzitým si urobíme ostatné palacinky tým istým spôsobom a necháme ich odstáť okolo 20 minút. Potom si rozpálime panvicu s kvapkou oleja. Palacinku si dáme naspäť na pracovnú dosku a troška ju zase roztiahneme a dáme upiecť z obidvoch strán.

    Marocké palacinky (videorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takéto palacinky sú marocká špecialita. Môžte ich podávať s medom, džemom, syrokrémom, vajíčkami, salámou a s kávou alebo s marockým metovýk čajom. Dobrú chuť prajem.

    Marocké palacinky (videorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

julica
Wau, mňam, zbožňujem tieto palacinky, škoda, že v Bratislave nemáme žiadnu marockú pekáreň, ale možno sa raz odhodlám a spravím podľa tvojho receptu. vďaka zaň
safran
prišla vhod... čakáme návštevu, ktorej by sme sa chceli zavďačiť, skúsim natrénovať :-)
mijaita
@silvia16 nevím, jestli jsi byla v Maroku a jestli jsi měla možnost tyhle jejich palačinky ochutnat? Před dvěma lety jsem "doháněla" skupinu a z Marrakeche jsem jela nočním budesm do Azrou. Přijela jsem tam brzo ráno, městečko vstávalo. To běžný turista nezažije. Otvírala se bistra, začaly se dělat snídaně. Ovšem pouze pro muže. Do jednoho takového bistra jsem se posadila, měla jsem hlad a právě tyhle placky mě zaujaly. Nadšení místních ze mě bylo patrné, humoru dost, oni neuměli anglicky a já chtěla kafe bez cukru, placku nepokrájet. Tam je podávali tak, jak píše @silvia16 ale po namazání je přeložili a nakrájeli na nudličky. Chtěla jsem nechat celou a pomazat máslem. Docela je to pobavilo ale já jsem si moc pochutnala. Jednu fotku jsem udělala i s roztrženou plackou aby bylo vidět, na jak tence bylo testo vyválené. Je to taková obdoba těsta filo. Ovšem chuť dělalo i pečení na tálech a během pečení pomazávání, zřejmě margarínovou vodou. Toho v naší kuchyni nemůžeme nikdy docílit. O atmosféře, v jaké se v marockém bistru placky konzumují, ani nemluvím. Krásný recept, @silvie16 :-)



2010
To je sranda, ten isty recept na opacnom konci sveta Roti Chanai
5*
silvia16
Ďakujem za pekné komenty.
@Mijaita , ano, ano. Bola som v Maroku a tieto palacinky som si veľmi obľúbila, a preto som ich vyskúšala urobiť aj doma. Máte pravdu, že doma nikdy nebudú také isté ako ked sú pálené na skalnej peci a robené niekým kto má niekoľko ročnú prax. Ale stále sú výborné. Myslým, že oni ich prekladajú viac krát aby boli ako filo cesto, a medzi su potierané olejom = čomu sa ja vyvarujem, aby boli zdravšie. Ale možte ich preloziť viackrát ak ich chcete ako na vašom obrázku.
1x vini55
daguska
Velmi pekné.Marocké pecivo,drobné zákusku sú naozaj vynikajúce.Hoci privelmi sladké.Urcite sú skvelé aj tieto palacinky.
youness30
v originali sa volaju msemen a su vyborne, tesim sa z receptu a co najskor vyskusam urobit, len sa bojim, ze nebudu take ako je original....ale nevadi, tie prave si vychutnam v Maroku, kde mi cih pripravi priatelova maminka
2010
Neviem kdo kedysi davno vymyslel tento recept na vyprazane cesto - plochy chleba a rozniesol ho po svete, ale struktura je ako tenka vypraza listkovana strudla - filo ( @silvia16 pri tomto tradicnom recepte na rghaif - msemen - satka, pocitanie kalorii asi nieje na mieste), @mijaita ja som tiez jedol len tenucke - aj ked sa volali roti chanai


sovka62
No toto! Zaujala si ma, mám veľmi rada turecké gozleme, ktoré sa skladajú podobne, ale sú zo suchého cesta a nekysnuté. Vyskúšam teda, pre mňa je všetko bezmäsité najlepšie (nie som vegetarián, mäso jem, ale málo a hlavne nerada).
marcy
skúsim s medvedím cesnakom pre muža,pre mňa na sladko med a škorica :)
jozka2
Recept ma zaujal,skusim vyskusat,2010,na obrazku od teba su na vrchu banany a dnu je plnka,chcela by som ta poprosit o aku plnku ide je to dzem?,alebo nieco naslano?vdaka.
cesminaz
Tvoje palacinky mozu byt podla ich zlozenia a vzhladu perfektne!!! Urcite ich vyskusam,ale chcem sa spytat,aka to je ta "krupicova muka"??..je to hladka krupica alebo co? Dakujem za odpoved :-)
sovka62
@cezminaz , krupicová múka = hrubá múka. Ani si neviem spomenúť, kedy sa začal používať názov hrubá múka, hádam vtedy, keď sa múka začala baliť po kilograme. Kým nám ju v obchode vážili z dreveného súseku do papierových vreciek, na výber boli len dve múky, krupicová a hladká. Kvalita? Nuž tá závisela od toho ako sa vedúca predajne o ňu starala a či v predajni náhodou nebolo vlhko.
Do maminej domácnosti sa takáto múka nekupovala, mama jej neverila. Kupovala radšej múku balenú po 5 kg v plátených vreckách,doma ju zavesila v komore na háčik, aby sa k nej nič nedostalo. Prázdne vrecká sa vyvarili, vyžehlili a skladovali sa v nich bylinky, sušené ovocie a pod.
Ale som sa rozpísala.... Až sa sama divím, aké spomienky môže vyvolať zabudnutý výraz krupicová múka.....
silvia16
Ďakujem za super komenty. Ku krupičnej múke, @ cesminaz niesom si ista, či je hladka alebo hruba. V anglicku maju iba jednu. Ale podľa oka si myslím, že hrubá.
@ beatabs a @ janger - dávam 2 malé lyžičky sušeného droždia.
Som veľmi rada, že sa vám recept páčil. Ďakujem. Prajem krásny večer.
jozka2
velmi pekne dakujem 2010,nevedela som to rozoznat urcite je to delikatesa.
lucicik
Mam pocit ze som kedysi na SK videla muku, co sa volala krupica, evidentne hrubsie mleta ako hruba muka ale nevyzerala tak jemne ako detska krupica ( na krupicnu kasu). Urcite aj vysledok pecenia s nou bude iny ako s hrubou mukou, kedze v marockej kuchyni sa nevyznam, neviem ci davaju muku alebo prave tu krupicu (semolina). Urcite to vsak bude dobre tak ci tak:-))
pulsatilka
recept je fajn, zaujíma ma výraz "letná voda"-to máš na mysli vlažnú vodu?
@lucicik - s tou hrubou múkou dobre píšeš. Máme hrubú múku, hrubú krupicovú múku a detskú krupicu. Hrubú krupicovú používam pri príprave zemiakového cesta na šúľance, či gule /slivkové, alebo údeným mäsom plnené/.
aleana
@silvia to susene drozdie si nejako rozrobila vo vode? Na videu si ho vliala do misky... kolko vody treba? Po rozrobeni mozno hned vliat alebo musi este postat ako klasicke drozdie?
silvia16
@aleana ano to drozde das do salky s letnou/vlaznou az teplou vodou a lyzickou cukru a pockas kym troska vykysne. Potom pridas do muky. Vody pridas tolko aby bolo cesto take hustejsie a aby sa nelepilo na ruky. Neda sa presne napisat kolko, lebo kazda muka vsiakne tu vodu inac.
rocco
robila som , su velmi chutne , Silvi si velmi sikovna pozerala som ake uzasne veci sijes , obdivujem, plus co recept to mnamka
monteles
Super recept, casovo narocnejsia priprava ale oplati sa. Su vyborne, na slano a stiplavo.