Marhuľové gule

dr - fotkadr, 6. júla 2015
Marhuľové gule
Foto: dr

Je veľa spôsobov na prípravu ovocných knedlíkov, vlastne v našom kraji kopaničiarskom sa hovorí gule, a tak som ich tak aj pomenovala v názve. Zobraziť celý popisJe veľa spôsobov na prípravu ovocných knedlíkov, vlastne v našom kraji kopaničiarskom sa hovorí gule, a tak som ich tak aj pomenovala v názve. No a toto je jedna možnosť výroby ovocných knedlíkov alebo kopaničiarskych gulí :-).

3
porcie
10 minút
príprava
6 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 ks v šupke varené
podľa potreby
štipka
12 ks
250 g
 na posypanie
 na poliatie roztopené
12 ks




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke buď deň vopred a dáme do chladničky, alebo ráno a tiež dáme do chladničky dobre vychladiť - s takýmito sa lepšie vypracuje zemiakové cesto.

  2. 2

    Zemiaky na jemno postrúhame, posolíme, pridávame múku podľa potreby a spracujeme cesto. Ja som mala dobré zemiaky, takže múky bolo treba asi tak 3 hrste, bolo v ceste viac zemiakov ako múky, čo je dobre. Cesto nenecháme oddychovať, ale hneď vyrábame gule, lebo inak by cesto začalo rednúť. Čiže vodu si dám variť už vtedy keď idem spracovávať cesto.

  3. 3

    Keď mám cesto hotové vytvarujem z neho hrubý šúľok a nakrájam kúsky veľké podľa toho aké veľké sú marhule. Každý kúsok trocha roztlačíme rukou, dáme naň marhulu, ktorú rozpolíme na polovicu, vyberieme kôstku, namiesto kôstky vložíme do marhule kocku cukru a vytvarujeme gulu. Keď som urobila poslenú gulu, už mi začala vrieť voda, tak som gule vložila do troška osolenej vriacej vody a zmiernila som oheň tak, aby sa voda silno nevarila. Od vloženia som gule varila 6 minút, to znamená, že keď gule vyplávali, ešte chvíľku som ich nechala variť, celkový čas bolo tých 6 minút.

  4. 4

    Uvarené gule vyberieme do misy, pomastíme rozpusteným maslom. Servírujeme s tvarohom, cukrom a rozpusteným maslom, ktorým netreba šetriť pri tomto jedle.

Diskusia k receptu

staja
Výborné jedlo, čakám, kedy nám konečne dozrejú prvé marhulky a určite urobím. Lepšie sa mi pracuje s vareným cestom, to zemiakové, kým dorobím, celá som z neho ulepená :)
danielas
Naucili sme sa ich robit, ale najme pochutnat si na nich v Novom Meste nad Vahom u mojej sestry, kde sa kazdorocne konali marhulove hody u nich na terase. S radostou sme ladovali marhulove gule do seba " aj do hrbu " aby nechybalo potom neskor .-) Robili aj robime ich s horucim cestom trochu inak, ale vysledok je vzdy jedinecny. Dala by som si hned aj teraz. Veru musim urobit. :-)
kukulienka71
tiež som ich chcela dnes robiť, ale našla som si inú robotu, tak len naprázdno prehĺtam pri tvojom peknom obrázku:-), 5*
babkamt
máš ich pekné, tiež ich chcem v týždni spraviť:-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Všetkým vám ďakujem za podporu, tento postup nie je vôbec pracný, do pol hodinky papáte :-).
havino
panenka skákava @dr to je provokácia v dobrom, ja keby som mohla a mala ich komu uvariť, tak neodolám, spievajú na tej fotke, zjedz ma
havino
zabudla som, asi od chuti na ne :-) ja tiež len zo zemiakového cesta, mi chutia najviac také
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@havino , to nie je provokácia, to sa volá inšpirácia na rýchly straaaaašne dobrý obed, hlavne v týchto horúčavách nie je nič lepšie :-).
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@babav , už som tu tento tvoj recept obdivovala, mám aj ja na tvarohové recept, ale my máme veľmi radi zemiakové cesto a na posýpku tvaroh :-).
@izabella929 , ďakujem ti :-).
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@ampara , v postupe píšem, že marhuľu rozpolíme, vyberieme kôstku a vožíme namiesto nej kocku cukru :-).
1x ojv
garanco
Páči sa mi to cesto, výborné jedlo - dobrá inšpirácia!!!
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem pekne za záujem o recept, potešili ste ma všetci :-).
martula
Ja ich idem variť zajtra a už sa veľmi na ne teším. Posýpam ich opraženou strúhankou. :)
1x dr
ampara
Prepáč @dr nevšimla som si to,lebo nikdy som to tak nerobila. Ale keď budú kyslé marhule,vyskúšam.
radost
@alona
ja vajíčko tiež nedávam..treba dať -váhovo-viac zemiakov ako múky..a-pracovať rýchlo..zajtra sa chystám robiť..zo starých zemiakov..z nových nie..sú ešte dosť vodové..prijali by veľa múky..a to ja nechcem..
1x radost
kata50
Sú veľmi lákavé a fajne prefajne :-)
Keď robím zemiakové cesto, oplatí sa odvážiť si uvarené-vychladnuté zemiaky a potom pridať múku, ktorá má 1/3 z množstva zemiakov. Väčšinou to vychádza. No ak sú zemiaky veľmi mokré prisypujem po troške múku, ale naozaj opatrne. Aby cesto nebolo tvrdé. Tak som si zvykla aj pri lokšiach. Skúste, možno vám to zachutí a pomôže. :-)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@ampara , nie je za čo sa omlúvať :-), inak ja dávam tú kocku cukru či je marhuľa sladká alebo kyslá, ten cukor sa v marhuli rozpustí a vyrobí takú príjemnú šťavičku a tá keď spojí chuť s rozpusteným maslom to je dobrotka :-).
@alona , nie vajíčko nedávam do zemiakového cesta nikdy, nemá tam žiaden význam.
@radost , mala som už nové zemiaky, ale dobrý druh, neboli vodové a v popise píšem, že som mala dobré zemiaky, lebo prijali málo múky.
Tak nám chutili, že zajtra idem robiť znova :-).
kimlo
Asi si zájdem na Myjavu s obedárom... :)
1x dr
luss44
parádne sú, mňam. Ked boli deti malé robievala som do mrazáku plné sáčky takýchto guliek, teraz len mäso na tanieri hľadajú... O pár dní budem mať marhule, tuším znova narobím :)
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Tak Vám ešte raz všetkým ďakujem, vidím, že toto jedlo má na Slovensku úspech vo veľa domácností :-).
zdenka1009
Dnes som robila marhuľové gule, podľa tvojho rcp, nedala som vajíčko ako odporúčaš, / ja som vždy dala 1 vajce,/ no a záver je taký, že je to nebíčko v ústach...odporúčam vyskúšať dokým sú marhule.. :-)
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@zdenka1009 , to nebíčko si vystihla, my sme si dali dnes druhé kolo :-).
rulik
výborný recept, cez víkend som robil, boli vynikajúce, možno som mohol použiť menšie marhuľky, tie moje boli ako lopty, nedávno som robil pirohy a tie neboli tak dobré ako tieto gule, vďaka za recept, skúsim podľa neho aj tie pirohy
1x dr
alena45
toto som nerobila asi 10 rokov, ale dobre sa na to foto pozerá.
1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@alena45 , tak šup šup na to, zakiaľ sú ešte marhule :-)
kukulienka71
Ovocné gule zo zemiakového cesta som robievala posypané opraženou strúhankou, prípadne makom, teraz asi prvýkrát som posýpala tvarohom, sú fantastické! Žiaľ, kým sme boli preč, v neotvorenej polohrubej múke sa mi rozmnožili chrobáčiky, tak som musela použiť hladkú, cesto je mäkkšie, nedrží tak tvar. Mala som veľké marhule, preto som balila len polovičky a najviac som sa tešila na ten hrudkovitý tvaroh, vo Švajčiarsku ho nikde nevidím, predávajú len jemný. Ďakujem pekne za recept, veľmi sme si pochutili, @Dr :-)


milkaamilko
môj zlepšovák :), marhule sa najjednoduchšie vykôstkujú drevenou varechou - koncom varechy zatlačiť na časť, kde mala stopku, jadro vypadne opačnou stranou a marhuľa ostane celá. Cez otvor sa dá bez problémov vložiť kocka cukru :)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@milkaamilko , ak sú marhule poriadne zrelé rozbila by si celú marhuľu a zle by sa balili do cesta.
katka78
Konečne som ochutnala tieto skvelé gule, čo mi od minulého roka chodia po rozume. Minulý rok som už v sezóne nestihla, ale tentoraz som nenechala nič na náhodu, ešte aj do diára som si to poznačila :-) Milá Dr., chcem sa veľmi pekne poďakovať za tento skvelý nápad, u nás sa len slivkové s makom robia, ale toto je ďalšia vydarená kombinácia. Kockový cukor nekupujem, spravila som si ale do stredu marhúľ škoricové "jadrá" (maslo, cukor, škorica). Veľmi chutné gule, už sa teším na budúci rok, zopakujem. Ďakujem za recept a prajem krásny deň! :-)


1x dr
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Katka78 (8.7.2016 21:33)
Aj ja ich robím aspoň raz v sezóne marhúľ a zrovna dnes sme ich mali na obed :-). Mám radosť, že si vyskúšala môj recept a páči sa ti :-).
22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Velmi dobry vysledok - lahodny a chutny. Ta kocka cukru v Marhule je vynikajuci Nápad , dodá to sladkosť . Spravila dom dost aj do mrazaku na chutnanie v zime.
Dakujeme za recept.
1x dr




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia