Marhuľové gule

Autor receptu: dr

Je veľa spôsobov na prípravu ovocných knedlíkov, vlastne v našom kraji kopaničiarskom sa hovorí gule, a tak som ich tak aj pomenovala v názve. No a toto je jedna možnosť výroby ovocných knedlíkov alebo kopaničiarskych gulí :-).

3
porcie
10 minút
príprava
6 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke buď deň vopred a dáme do chladničky, alebo ráno a tiež dáme do chladničky dobre vychladiť - s takýmito sa lepšie vypracuje zemiakové cesto.
  2. Zemiaky na jemno postrúhame, posolíme, pridávame múku podľa potreby a spracujeme cesto. Ja som mala dobré zemiaky, takže múky bolo treba asi tak 3 hrste, bolo v ceste viac zemiakov ako múky, čo je dobre. Cesto nenecháme oddychovať, ale hneď vyrábame gule, lebo inak by cesto začalo rednúť. Čiže vodu si dám variť už vtedy keď idem spracovávať cesto.
  3. Keď mám cesto hotové vytvarujem z neho hrubý šúľok a nakrájam kúsky veľké podľa toho aké veľké sú marhule. Každý kúsok trocha roztlačíme rukou, dáme naň marhulu, ktorú rozpolíme na polovicu, vyberieme kôstku, namiesto kôstky vložíme do marhule kocku cukru a vytvarujeme gulu. Keď som urobila poslenú gulu, už mi začala vrieť voda, tak som gule vložila do troška osolenej vriacej vody a zmiernila som oheň tak, aby sa voda silno nevarila. Od vloženia som gule varila 6 minút, to znamená, že keď gule vyplávali, ešte chvíľku som ich nechala variť, celkový čas bolo tých 6 minút.
  4. Uvarené gule vyberieme do misy, pomastíme rozpusteným maslom. Servírujeme s tvarohom, cukrom a rozpusteným maslom, ktorým netreba šetriť pri tomto jedle.