Mäkučká vianočka (vegan)

veganbarbora - bez fotkyveganbarbora, 1. mája 2017

I keď je už po Veľkej noci, recept na vianočku pridám i tak. Existuje mnoho receptov a zrejme každý má ten svoj, ktorý je Zobraziť celý popisI keď je už po Veľkej noci, recept na vianočku pridám i tak. Existuje mnoho receptov a zrejme každý má ten svoj, ktorý je zaručený. Pre tých, ktorí si ale nevedia rady a majú problém urobiť naozaj dobrú domácu vianočku, pridávam tento recept, aby mali širšie spektrum, z čoho vyberať. Ukladám si ho i pre seba, aby som ho mala poruke, pretože výsledok je naozaj skvelý. V recepte nenájdete ani vajíčko či maslo. Takže pre vegánov ideál alebo, keď pečiete z toho, čo dom dal. :)

30
porcií
120 minút
príprava
35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
300 ml
60 g (rastlinný tuk)
2 PL
1/2 kocky
 štipka
Na potretie:
2-3 PL (rastlinný tuk)
Voliteľné:




Postup

  1. 1

    V 100 ml vlažného mlieka rozmiešajte cukor a pridajte nadrobené droždie. Nechajte aspoň 5 minúť kysnúť.

  2. 2

    Do misky nasypte asi 100-120 g múky. Vytvorte jamku, do ktorej nalejte mlieko s droždím. Vypracujte mäkké lepivé cesto, ktoré nechajte odpočívať pod utierkou aspoň 20 minút.

  3. 3

    Po vykysnutí pridajte zvyšnú múku, vlažné mlieko, soľ, zmäknuté maslo a vymiešajte mäkké cesto. Ak chcete, v tomto bode pridajte hrozienka alebo mandle. Cesto vymieste na pomúčenej doske a nechajte kysnúť opäť pod utierkou aspoň hodinu. Ak máte, tak ako ja, misku rýchlokysku, môžete ju použiť. V nej som nechala cesto 2-krát "streliť".

  4. 4

    Po vykysnutí cesto na doske ešte premieste. Rozdeľte ho na dve časti-jednu väčšiu a jednu menšiu. Každú časť ešte rozdeľte na 3 menšie časti. Budete tvoriť dva vrkoče - 1 väčší a 1 menší. Oba musia byť ale rovnako dlhé. Ja som mala vianočku cez 40 cm dlhú. Z väčšej časti zapleťte vrkoč a umiestnite ho na vymazaný plech. Naň umiestnite vrkoč z menšej časti. Ak sa bojíte, že by sa vám vianočka roztiekla, zapichnite do nej mokré špáradlá. Môžete prikryť utierkou a nechať nakysnúť, kým sa vám vyhrieva rúra. Pred pečením ju jemne potrite vodou. Pečte asi 35-40 minút.

  5. 5

    Ihneď po upečení ju bohato potrite roztopeným rastlinným maslom. Vianočka tak dostane zlatistý a lesklý nádych a bude mäkká na povrchu. Podávajte s rastlinným maslom, džemom, čokoládovou nátierkou ala Nutella, sladkou nátierkou alebo, pre nevegánov, so syrovou roládou.

Diskusia k receptu

mitzy
Vianočka môže byť veľmi chutná, som prekvapená z 1* od troch ľudí. dávam ti päť*, vždy je lepšie plné nebo hviezd ako smog nad mestom :)
haji
Máš můj obdiv, suroviny klasice vzdálené a vida, krásně jsi zapletla, i hezky vánočka vykynula. Krásná práce, jsi šikulka!!
luss44
pekná vianočka, na to, že je z čisto špaldovej sa Ti vydarila. Viem, že niekedy z nej ostáva hutnejšie cesto.
stresolienka
Piekla som tvoju vianočku, pridala som aj jeden rozmixovany prezrety banan a bola skvelá :) dnes pečiem ďalšiu lebo je po nej dopyt :) :)
martah123
Ďakujem za úžasný recept. Včera som vianočku robila a chutí veľmi dobre. Už som sa bála, že dobrý recept na vegan vianočku ani nenájdem :)
janeg
Fíha, tá vyzerá skvelo, ukladám a určite vyskúšam!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia