Makovo-tvarohová kocka bez múky (fotorecept)

Autor receptu: tiginko

Keď chcete vytvoriť sladký dezert pre niekoho, čo nemôže alebo nechce konzumovať bielu múku a cukor a zároveň ulahodiť aj "bežným" stravníkom, musíte trochu potrápiť rozum a fantáziu. Niekedy to sa to podarí lepšie, niekedy nie. Tentoraz to vyšlo na výbornú, tak prečo sa nepodeliť.

40 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Na korpus vyšľaháme 2 žĺtka s kopcovitou lyžicou medu, do toho jemne vmiešame sneh z dvoch bielkov a štipky soli a nakoniec mleté oriešky. V prípade, že je hmota príliš tuhá, pridáme trochu vody. Cesto rozotrieme (ak to ide ťažšie, pomôžu namočené ruky) do hlbšieho obdĺžnikového plechu o rozmeroch 32x24cm, vystlaného papierom na pečenie alebo vymasteného tukom a vysypaného napr. strúhaným kokosom. Pečieme 15 min na 170°C v teplovzdušnej rúre.
  2. Vlažný natrieme slivkovým lekvárom. Korpus je dobré vybrať a po odstránení papiera vrátiť do formy. Ja som tak tentoraz bohužiaľ neurobila a pri krájaní navlhnutý papier robil problémy.
  3. V hrnčeku rozpustíme maslo, vmiešame kokosový cukor, 2 dcl vody a citrónovú kôru. Chvíľu povaríme do rozpustenia cukru, vmiešame mak a odstavíme. Vlažný rozotrieme na korpus s lekvárom.
  4. 1 polievkovú lyžicu sypkého agaru dáme na niekoľko minút do studenej vody, pridáme šťavu z jedného citróna a minimálne 2 minúty povaríme. Namiesto agaru môžeme použiť iný druh želatíny, podľa zvyklostí a skúseností. Dáme vychladnúť. Vyšľaháme zvlášť šľahačku a mascarpone s tvarohom a medom. Šľahačku vmiešame do tvarohovej hmoty a nakoniec pridáme vychladnutú, ale stále tekutú želatínu. Dobre premiešame. Nanesieme na makovú vrstvu, uhladíme a posypeme škoricou, ktorá sa skvele hodí k maku. Dáme na niekoľko hodín, ideálne na noc, vychladiť a stuhnúť do chladničky.
  5. Zákusok je menej sladký, komu sa žiada, môže osladiť viac.