Makovo-čokoládový zapletanec

povazskycukor - fotkaPovažskýCukor, 23. marca 2016

Komerčný recept
Veľkonočné vajíčka nemusia byť len tie umelé v košíčku! Ak chcete mať na veľkonočnom stole niečo naozaj špeciálne, vyskúšajte makovo-čokoládový zapletanec v Zobraziť celý popis
Komerčný recept
Veľkonočné vajíčka nemusia byť len tie umelé v košíčku! Ak chcete mať na veľkonočnom stole niečo naozaj špeciálne, vyskúšajte makovo-čokoládový zapletanec v tvare vajíčka, ktorý do veľkonočnej blogerskej súťaže SweetFamily pripravili blogerky Stvory z kuchyne.

Suroviny

Obrovský zapletanec:
500 g
40 g
300 ml
1 bal
40 g
1 ks
1 ks
40 g
1/2 čl
Plnka:
150 g
100 g
100 g
50 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si najprv kysnuté cesto. Do misky si nasypeme múku, soľ, sušené droždie, cukor a prišupneme aj rozšlahané vajco. V miske zohrejeme mlieko s rozpusteným maslom, tak aby boli teplé, nie horúce.

  2. 2

    Prikydneme maslo s mliekom do múkovej zmesky a začneme miesiť cesto. Najlepšie ak máte pomocníka robota a miesi za vás.

  3. 3

    Po dvoch minútach, keď je cesto spojené, prisypte nepomletý mak a mieste ďalších 5 minút. Keď je cesto pripravené, vyberte ho, spravte z neho guličku a vložte do vyolejovanej misky. Prikryte utierkou a nechajte odpočívať na teplom mieste 1 a pol hodiny.

  4. 4

    Keď je cesto nafufňané a zväčšilo svoj objem a vyzerá ako vykŕmená buchta vyberieme ho na dosku a vyvaľkáme z neho obdĺžnik, nám sa podarilo až na rozmer 55 x 35 cm. Čím dlhší, tým lepší.

  5. 5

    Plnku vytvoríme tak, že cukor, maslo a mak vymiesime spolu do takej mazľavej hmoty. Natrieme na povrch cesta a posypeme nastrúhanou čokoládou. Zavinieme do rolády a na jednom konci uzavrieme a zahneme dole. Roládu ešte môžeme dotvarovať, aby bola všade rovnako hrubá a môžeme ju ešte trošku natiahnuť do dĺžky.

  6. 6

    Uzavretý koniec si položíme od seba, asi 10 cm od začiatku roládu v strede po celej dĺžke rozrežeme na polovicu. Hore nám teda na spojenom konci drží na úseku 10 cm a potom sa rozdvojuje na dva konáriky. Tie cez seba poprepletáme a na konci spojíme a uzatvoríme. Z tejto prepletancovej rolky spravíme následne veniec alebo v našom prípade tvar vajca, alebo keď chcete aj štvorec.

  7. 7

    Preložíme na plech, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 20 minút. Rúru si zatiaľ necháme vyhrievať na 180 stupňov. Pred pečením potrieme vajíčkom, ak chcete posypte mandľami alebo lieskovcami a pečieme 30 – 40 minút do zozlatnutia. :)

    Makovo-čokoládový zapletanec - obrázok 7
  8. 8

    Viac veľkonočných receptov nájdete na
    http://www.sweet-family.sk/nase-recepty.html?page_id=10

    Makovo-čokoládový zapletanec - obrázok 8

Diskusia k receptu

dzejsik
Už podľa foto som vedela, že sú za tým Stvory z kuchyne, milujem ich blog. :)
anicka40
Dobry tip na plnku určite zajtra vyskušam vyzera vynikajuco dakujem za inšpiraciu na nove kysnute kolače
evanaaa
Síce komerčný ale dobre vypadá a aj iste chutí s tou plnkou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia