Majoránový steak na fettuccine s plesňovým syrom a orechami

michalides - fotkamichalides, 8. júla 2013

Aj ked to znie ako zvlastna priloha k steaku, spolupracuje to spolu vyborne. V podstate je to rychlovka ktora obsahuje pravu chut masa a Zobraziť celý popisAj ked to znie ako zvlastna priloha k steaku, spolupracuje to spolu vyborne. V podstate je to rychlovka ktora obsahuje pravu chut masa a silnu chut omacky. Nieco si ale napiseme aj vseobecne o steaku a cestovinach ako takych.

20-30 minút
príprava

Suroviny

1 pekný plátok
trocha
1 v




Postup

  1. 1

    Samotny recept je nizsie...najprv nieco o steakoch: Pravy steak je samozrejme iba z masa hovadzieho. Maso na steak zaroven musi prejst zrejucim procesom, kedy enzýmy obsiahnute v mase, zacnu toto maso zjemnovat...v preklade, nech to znie akokolvek zle...je to hnitie. Samozrejme to ma svoje podmienky, tento proces prebieha pri teplote 1stupen nad nulou...prave pri tejto teplote maso nezmrzne, zreje a zaroven sa nevytvaraju zdravotne skodlive latky. Takto vydrzi aj 3 mesiace. Aj to je jeden z rozdielov medzi masom a masom na steaky. Zijeme ale v dobe kedy nie kazdy ma moznost si taketo maso kupit a tak prechadzame k steakom z bravcoveho alebo kuracieho masa...ja preferujem na steak skor bravcove, pouzit sa da v podstate od krkovicky, cez pliecko, kare, az po falosnu svieckovu. Vzdy je lepsie ak ma maso nejaku tukovu strukturu, ta dodava potrebnu chut a maso nie je suche ako vino na feministickej žúrke. Cim je maso jemnejsie, tym sa bude robit kratsi cas. Vzdy by sa malo jednat o platok masa hruby asi 1,5-2,5 cm, ktory krajame priecne cez vlakna, nie pozdlzne. Ak ho naklepete, tak si rovno dajte tlcikom aj jednu po rukach...maso na gril nikdy nenaklepavame!!! Marinady: pozname suche, olejove, "mokre" (tekute ale bez oleja)...pozname marinovanie pred grilovanim ale aj po grilovaní. Ak mate v plane grilovacku a nemate cas marinovat...radsej to urobte takto ako kupovat tie predmarinovane masa v hypermarketoch (o tych by sa dal napisat cely clanok, v podstate to nie je pekne maso vhodne na gril, necitite chut masa a marinada je vzdy rovnaka a nie je to zdrave). Grilovanie samotne: maso vytiahnite z chladnicky minimalne pol hodinku pred grilovanim, gril rozpalte (ak 10cm nad grilom neviete udrzat ruku dlhsie ako 2sec tak je teplota akurat), maso PRED GRILOVANÍM NESOLÍME, ak maso polozite na gril a uz po minute dostanete neodolatelnu chut ho otacat ale je prilepene a vy do neho pichnete vidlickou a násilne odtrhnete od grilu....tak...chodte radsej pripravit prilohu. Ak rost cisty a rozpaleny tak maso sa najprv prilepi, ale ak chvilku pockate, samo sa pusti. Na obracanie pouzivajte klieste, a urcite do masa nepichajte. Netreba ho stale otacat...na taky 2cm platok krkovicky staci z jednej strany 3,5min, otocit a 3,5min z druhej (ak je platok hrubsi, tak najprv na najvacsie teplo a potom ku kraju nechat dorobit). Uroven prepecenia je individualna vec ale prosím, nevytvarajte hokejove puky, nechajte to masko trochu maksie na ohmat. Ked je hotovy, nepustajte sa do neho hned, nechajte ho chvilku odpocinut, aspon 3-5min, az potom osolte, okorente a podavajte, ziadna marinada, nic...chuti to ako maso a je to uzasne a lahko stravitelne. Ak vam z masa tecie nieco cervene tak hned nepanikarte, je to v podstate ofarbena voda, nie krv!

  2. 2

    Nieco o cestovine: Ak sa z nej potrebujete len najest, kupte hocijaku lacnu. Ak si chcete pochutit, kupte nieco kvalitnejsie, vyrobene zo semolinovej muky (je to ina tvrdozrnna psenica ako ta bezna a ma ovela vacsi obsah lepku, aj vdaka tomu sa daju uvarit aldente). Odporucam nemenovanu znacku cestovin v modrom papierovom obale. Ak si ale chcete ozaj dobre pochutit, spravte si cestovinu vlastnu, aj na to je najidealnejsia semolinova muka ale pouzite aj obycajnu hrubu (vzdy lepsie ako lacne cestoviny z obchodu)...na 100g muky ide jedno vajce a pol skrupinky vody, vypracovat cesto, rozvalkat na tenko (tak aby cez neho bolo pekne vidiet vzorku utierky napriklad), nechat oschnut, potom nakrajat a bud hned varit alebo nechat dosusit uplne a odlozit (preto do nich nejde sol, ta by viazala vodu a cestovina by sa velmi tazko skladovala). Tie domace cestoviny su podla mna vzdy najlepsie. Cestovinu varime v dostatku vody (na 100g apson 1L a asi 7g soli...ostatne to pisu vacsinou aj na obale) a varime ich al dente...to znamena ze cestovina nie je tvrda ale zaroven citime ze nieco hryzieme (lacne cestoviny nikdy takto neuvarite). Najlepsie je, ju hned po uvareni nepreplachovat ale supnut do omacky a zamiesat, nerobte to tak ze ju date na tenier a polejete omackou. Omacka nemusi byt husta ako lekvar, ak mate dobre cestoviny tak maju trosku hrubsi povrch a pekne sa na ne zachyti aj riedka omacka. Vseobecne z historickeho hladiska plati, ze smotanove omacky sa hodia skor ku komplikovanejsiemu typu cestovin...ale ja proste mam najradsej spaghetti, linguine a siroke rezance takze to moc nedodrzujem.

  3. 3

    Samotny recept: Ingrediencie som nikdy nevazil, ale podla mna v pohode odhadnete aj od oka. Do dostatocneho mnozstva osolenej vody dame varit cestovinu. Na panvicu dame trosku masla, na neho nadrobno nakrajany cesnak (alebo rozpuceny), nechame ho rozvonat a pridame na kusky nakrajany syr s modrou pliesnou (gorgonzola - uplny ideal....niva - tiez to funguje ale nebude to taka parada), cim je syr silnejsi tym ho staci dat menej. Ked sa zacne roztapat, pridame trosku nastruhaneho muskatoveho orechu (staci naozaj troska), trochu smotany a chvilku prevarime. Na zaver dosolime (ak je treba), dokorenime (najlepsie biele korenie), pridame uvarenu cestovinu, premiesame a priloha (ak sa to tak da nazvat) by bola.

  4. 4

    Neosolene a neokorene maso, ktore sme vytiahli aspon pol hodinku pred tym z chladnicky dame na rozpaleny gril a ogrilujeme podla zasad ktore su na zaciatku. Ked je ogrilovane a odpocinute, osolte ho, okorente, polozte na neho naozaj tenky platocek masla a posypte majorankou. Na tanier dajte cestovinu, posypte ju nasekanymi orechmi (ak z nich chcete vyraznejsiu chut, trosku ich nasucho opecte na panvici) a na to cele polozte steak. Hotovo

Diskusia k receptu

afataga
s tym tlcikom nie len po rukach, ale aj po hlave :-) kym som sa pustila do steakov, studovala som rozne rcp, aj videa a skoro kazdy profi kuchar maso soli a koreni tesne pred grilovanim, tak si vyber :-)
concord
Nie sy ti synom Jožka alebo Ivana z Bieleho kríža?
michalides
dakujem za pozitivnu odozvu
Otazka jedna: viem ze to tak robia, dokonca jeden masiar odporuca nasolit aj den vopred. Ak je maso naozaj dobre vyzrete tak ta sol pred grilovanim nevadi...ja to ale robim takto a myslim ze sa tym neda nic pokazit.
Otazka dva: nie som :)
kabanoska
Dobre si to popísal a súhlasím s tým tĺčikom tiež. S tým solením sa rozchádzajú aj veľkí šéfkuchári. Keď sa však mäso osolí tesne pred grilovaním , nestačí sa "vypotiť " a zatiahne sa pri vysokej teplote
skôr , ako pustí šťavu. Deň vopred soliť by som určite neriskovala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia