Maďarský krémeš fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 1. septembra 2014

Tento fantastický zákusok patrí medzi naše TOP. Je bez múky a na druhý deň sa rozplýva na jazyku...

30
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

2x cesto:
5 ks
10 dkg
12 dkg preosiatý
Krém:
10 ks
2 PL
4 dl
1 ks
25 dkg
1 PL
Poleva:
12 dkg preosiatý
3-5 PL horúca
 strúhaná na posypanie




Postup

  1. 1

    Množstvo cukru som poznižovala oproti receptu, ktorý som pred rokmi dostala od svojej kamarátky. Ja som včera robila polovičnú dávku, to znamená upiekla som jeden korpus a ten som rozdelila na polovicu a tak naplnila. Tu píšem postup a suroviny v rozpise sú na celú dávku. Plech vystelieme pečiacim papierom a ten potrieme olejom, aby sa cesto neprilepilo. Rúru vyhrejeme na 170°C. Bielka vyšľaháme do tuha, pridáme cukor a mleté orechy a ešte prešľaháme.

    Maďarský krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vylejeme a urovnáme na plech, pečieme asi 30 minút na 170°C. Snehové cesto je krehké, ľahko sa láme, pečiaci papier odstránime opatrne po vychladnutí. Tak isto upečieme aj druhé cesto.

    Maďarský krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým uvaríme spolu žĺtka, cukor a v studenom mlieku rozmiešaný Zlatý klas. Dostaneme puding krásnej žltej farby. Necháme ho vychladnúť za občasného premiešania.

    Maďarský krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zmäknuté maslo vymiešame do peny s práškovým cukrom a spojíme s vychadnutým pudingom, dobre premiešame. Natrieme na snehový korpus a priložíme druhým korpusom(ja som priložila druhú polovicu jedného korpusu) Polevu pripravíme veľmi jednoducho: Preosiaty práškový cukor rýchlo zmiešame s horúcou vodou a nalejeme na plát cesta, urovnáme. kto nechce, nemusí ju dávať, ušetrí aj ten cukor:-) nám to takto chutí a je to aj dekoratívnejšie, ak sa posype strúhanou čokoládou. ja som dala horkú, 70% čokoládu.

    Maďarský krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zákusok sa konzumuje až po zmäknutí cesta, najlepšie cez noc v chladničke, vtedy sa už dobre krája a úplne sa rozplýva na jazyku. Skúste, je to pôžitok!;-)

    Maďarský krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Už týždeň mi kvitne tento jeden kvietok na chryzantéme, tak som ním tanierik ozdobila, čaká zrejme na trošku popularity:-) A keďže sa stalo milým zvykom pridať fotky kúska prírody, prispievam pre potešenie milovníkov kvetov svojou "úrodou" Pekný deň!

    Maďarský krémeš (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

izabella929
kvietky máš nádherné)...moje chryzantémy ešte spia...tiež mám tieto drobné vo všetkých farbách...mám fialovú, ktorá mi inokedy kvitne celé leto až do mrazov...tento rok ani kvietok , iba puky..
pusta
@kukulienka71 , jéééjha, to musí byť ľahučké cesto a ten kvalitný krém, to všetko spolu sa musí rozplývať priam na jazyku, to verííím :-)
tomu hovorím krémeš a perfektný zákusok :P
prudko jedlé úžasné foto, krajšie ako od profíka.
nádherný recept, celá kompozícia za *****
kukulienka71
Ďakujem vám pekne:-) robila som polovičnú dávku z dôvodu, že dcéra nemá rada orechy, toto je pôvodný recept, ale viem si cesto predstaviť aj s orieškami, mandľami, kokosom alebo makom namiesto orechov. A do plnky sa dá dať čokoláda v prípade kokosového cesta atď., variácií je kopa;-) chuťovo je to veľmi podobné laskonkám.
gitka61
Zakusok vynikajuci,bol mi ponuknuty ku kave pred tyzdnom v Madarsku.Rozplyval sa na jazyku a bol krasny.Recept uz mam ,ale zasluzis si 5*****
havino
@kukulienka !! no ja už len dúfam, že je to on! no čítaj ma dalej: pred 10 rokmi sme boli na jednej návšteve, pani ponúkla rezy, orechové cesto, povedala, že z lieskovcov a žltkový krém, no ale echt žltkový, s čokoládou bol, mne nesmierne chutil a odvtedy, už aj tu na vareche som pátrala, aj sa pýtala, žiaden z nich to nebol podľa surovín a volal sa madarský krémeš, toto podla množstva žltkov vyzerá byť on, môjho srdca šampion, si mi radosť urobila, čo najskôr upečiem , dakujem
mariamka
ze ta tu nezvozili za ten nazov:)) naramne sa mi paci, prave daco spekulujem kolegov ohurit a toto je horuci kandidat, skvele!
kukulienka71
To som veľmi rada, že vás koláčik zaujal, dúfam, že ho budete môcť čo najskôr ochutnať;-)) @mariamka , najprv som nechápala, ale ak je to kvôli slovu "krémeš" tak si myslím, že kritika by nebola oprávnená, v preklade to znamená totiž "krémovník" a to je splnené, sú samozrejme špecifické krémeše, ako Francúzsky a tam už sa žiada dodržať zloženie surovín. Ak si myslela na to?:-) Ďakujem veľmi pekne za hodnotenie, vážim si ho!
kukulienka71
@jozka2 , recept mám s týmto názvom od kamarátky. Hľadala som ho pred pridaním sem na maď. stránkach, nikde som ho nenašla, asi ho len tu tak nazvali, na Vareche sú 2 verzie, ale nie identické s mojou. @janni1993 , áno, je ľahký na prípravu. Ďakujem a želám pekný deň:-)
terinka55
Niečo podobné som už jedla. Vyzerá fantasticky a určite tak aj chutí. Páči sa mi náramne :) Tiež urobím z 1/2 dávky. Super! Ďakujem za inšpiráciu. KK a samozrejme, že za 5*.
pusta
@mariamka , nechápem, prečo by mali @kukulienka71 zvoziť za názov Madarský krémeš???
ak je raz madarský, tak je madarský, však aj @izabella929 tu má recept
Madarský perkelt a nikto sa za to po nej nevozí.
potom by sme sa museli voziť za názvy ako napr. taliansky, slovenský, francúzsky ...a mnohé iné :-)
čo si tým vlastne myslela @mariamka ?
pusta
@mariamka moja, nesklamala si ma :-)
máš miliiónpercentnú pravdu - prepáč mi tú otázku na telo.
dakujem za vysvetlenie.
1x pusta
pusta
@tiginko , no dovoľ! aké vyrývanie??? čo si to vymýšľaš??? to si od teba vyprosím!!! a @megdesign si nechaj tak pre seba, mňa s ním neporovnávaj!!! - a potom že kto tu zase rýpe? zase TY, nenápadne a potom z toho spravíš vtip, ako už toľkokrát a práve pod receptom od @kukulienka71 , už sme obe mali tú česť sa s tým stretnúť opakovane. :-)))
slušne som sa spýtala a dostala som aj veľmi slušnú odpoved.
1x pusta
pusta
@jujoska , ty tiež patríš aj s @tiginko medzi známych provokatérov tohto druhu :-)))
nemusíš sa schovávať za vynikajúci Madarský krémeš od @kukulienka71 , poznáme ťa dobre, vieme o čo ti išlo v skutočnosti :-)))
ten krémeš je tu už niekoľko dní a až teraz zrazu si si ho všimla, ked si zbadala koment od @tiginko , aby si si z chuti zarýpala. :-)))
1x pusta
pusta
@jujoska , však ie je žiadne tajomstvo, ako ma miluuujeeeš DDDD
ja nemusím na rozdiel od teba vypotiť nič.
ja som tento recept vysoko ocenila a bez zášte....
počúvaj dobre @kukulienka71 , popriala predsa obitrom Pekný deň a vedela veľmi dobre prečo :-))))
aj ja prajem tebe pekný deň :-)
havino
@kukulienka , zákusok je výborný, robila som z polovičnej dávky tiež, ale nie to ON, som si až pri pečení uvedomila, že plnka s pudingom je, tam ten z pred rokov, bol vyslovene žltková chuť, ako žltka s cukrom, no len tepelne upravené samozrejme, cesto o.k., to si aj ukladám, dala som do menšieho plechu, preto je aj vyššie, robila som s opraženými lieskovými orechami, tuto plnku robím do venčekov, nepomohlo chuti, ani tolko žltok, nuž musím niečo vymyslieť, ale ako krémeš v inej podobe super



kukulienka71
krásne sa ti podaril, @havino , som veľmi rada. Aj keď, teda to nie je ON:-( ale raz ho stretneš, som si istá, vyšpekuluješ tú plnku. Ozvem sa, ak na niečo natrafím;-) Ďakujem ti pekne.
fleurdelacor
Dakujem pekne za recept, vcera sme s muzom robili kedze ja neviem dobre piect som vyslahala uz bielky s cukrom no muz to zachranil..mali sme zly papier na pecenie ze to cesto sa nam prilepilo o neho tak kym sme to dali dole aby sa nepotrhalo :) bola to fakt sranda, nemala som orechy tak sme pouzili mak a na vrch sme dali varenu cokoladu..a na noc som dala do ladnicky..a dnes bol vynikajuci :) inak tie zltka s cukrom a klasom som robila vo vodnom kupeli..dakujem za recept :)
kukulienka71
:-))) @fleurdelacor , to som veľmi rada, že ste sa dobre zabavili pri pečení, tak to má byť;-) spoločnými silami to šlo ľahšie, iste. Tento puding so žĺtkami nie je potrebné robiť vo vodnom kúpeli, ale asi si šla na istotu. Kvalitný papier na pečenie je dôležitý, tu ho treba poriadne pomastiť, lebo cesto sa naň prilepí, aj mne to trvalo dlhšie, ako piškótu stiahnuť, aj sa sem-tam prilepilo napriek oleju. Makové cesto sa mi tiež páči.
Koniec-koncov, ďakujem, že si sa podelila o skúsenosť, hlavne, že vám chutí, prajem ďalšie úspešné pečenie:-)
katka78
Klasické krémeše vyslovene nemusím, ale tento tvoj by som ochutnala, lebo je iný. Gratulujem k výhre spomedzi "sladkých" ;-)
dzejsik
zákusok je vynikajúci, krehký ako páper :) ja som ešte pláty postriekala troška rumom a potrela naspodu broskyňovým lekvárom, ale len jemne, aby to spikantnilo no neprebilo chute) A inak spomínala si komentároch, že si ho nenašla na maďarských stránkach - s názvom Magyar krémes som ho nenašla ani ja, ale keď dáš Diós krémes už ich je tam viacero :) Diós ako orechový.
 fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/10666015_10203...
kukulienka71
@dzejsik , krásne foto s tými pásikmi čokoládovej polevy, veľmi podarené! no, vidíš, diós krémes ma nenapadlo, bola som len zvedavá, či existuje niečo originál pod názvom maďarský krémeš, aby som bola čo najautentickejšia. Vidím, že rada experimentuješ pri pečení, baví ťa to a aj ti to ide veľmi dobre, sledujem tvoje recepty so záujmom:-) Ďakujem za skvelú správu.
slawi
Upeceny a po 3 hodinach ochutnany. Nevydrzala som do druheho dna.
Kolacik je vynikajuci. Trochu som sa zlakla lebo takyto zltkovy krem som este nerobila a vonalo to ako prazenica ked som ho varila :))
Som bezlepkacka a tak ti dakujem za tento super receptik bez muky.
kukulienka71
No vidíš, @slawi , oplatilo sa;-) som veľmi rada, že sa podaril a chutil. Ďakujem za odozvu, pekný zvyšok víkendu!
slawi
Uz niekolko krat som ho robila. Super receptik :)
kukulienka71
to som rada, slawi, že vám chutí:-) vidím ho teraz na titulke, mala by som zhrešiť a upiecť ho niektorý deň, nemôžem si pomôcť, je taký rozplývavý... ach jaj!
45678
@kukulienka perfektny zakusok,robila som viac krat a odporucam☺ ja som do plnky vsak davala menej zltkov,po precitani komentov a chutilo.
Prosim Ta,ak vies prelozit,mohla by si pretvorit tento recept do zrozumitelnej podoby pre nas madarsky nehovoriacich? Ochutnala som to vyborne,aj som nasla recept,ale
45678
A zabudla som napisat,po nezdarenom pokuse preniest krehke cesto,som 2x naliala na tortove oblatky,na chuti to neubralo:)
45678
@kuku prepac,link k prelozeniu Oreo torty z madarskej stranky nepresiel,tak niet co prekladat
kukulienka71
@45678 , vďaka za milú odozvu, som rada, že chutilo aj s menším množstvom žĺtkov. Mrzí ma, že sa ti cesto láme, možno by pomohlo prenášať ho spolu s papierom, prevrátiť a až potom odstrániť papier z cesta. V upozorňujúcom maily mi link na tortu prešiel, jasné, že preložím, len mi pošli mailovú adresu na seba, aby som to tu nespamovala. So Sylviou som v kontakte, má super recepty:-)
renulienka
Chutný, i ked pre mna trochu sladší vdaka tej poleve, cesto som piekla iba 20 minut aby nebolo velmi vysušené a bol tým pádom jeditelný aj bez odstátia. Vdaka za recept.
kukulienka71
:-) už aj ja som tu množstvo cukru oproti pôvodnému znižovala, poleva sa môže nahradiť inou, povedzme čokoládovou, alebo úplne vynechať. Ale s ňou je to fakt výborný zákusok. Ďakujem pekne za odozvu aj skúsenosť, iste sa zíde.
hadik
@Norbert7 (22.10.2017 15:12)

Možno tu má takýchto "vlastných" receptov viac. Ivetka predsa pre pochvalu od kamošky Ibolye urobí čokoľvek. :-) Ktovie, možno práve píše podobným štýlom nejakú bakalárku. :-)
kukulienka71
@Norbert7 (22.10.2017 15:12)

hehehe, môj TOP je zo zošita od známej...nemusíš vedieť ani po maďarsky, stačí si porovnať suroviny v oboch receptoch, ale to si asi vo svojej žhavosti po "senzačnom" obvinení nestihol pozrieť. Recept, ktorý ty uvádzaš z NoSalty tiež mám vyskúšaný, dokonca s uvedením zdroja.  varecha.pravda.sk/recepty/orechove-rezy-so-zltkovym-kremo...

Nemáš inej roboty??
1x radost
hmka
Výborný koláčik! Piekla som ho 1x tento víkend a mal veľký úspech u rodiny a špeciálne u manžela, ktorý orechové koláče nemá rád, ale tohto sa nešiel dojesť :) Trošku som mala problém s cestom, 1x som robila bielkové cesto, nevedela som, kedy ho vybrať z rúry, či má byť úplne suché, alebo mäkké. Takže to moje po pol hodine bolo miestami suché, miestami mäkké :) Možno otázka - celý čas treba piecť cesto na 170°C alebo napr. prvých 10 min takto a potom znížiť teplotu a cesto len sušiť? Má byť cesto po vybratí z rúry suché, alebo nevadí, ak je mäkké? :)
kukulienka71
@Hmka (28.1.2018 13:15)

ďakujem za skvelú správu, veľmi si ma potešila:-)
Ak máš rúru s ventilátorom, skús ho zapnúť na teplotu 150°C, aby sálala rovnomernejšie. Nezvyknem teplotu meniť počas pečenia, ale ako vieme, každá rúra je iná. Niekto tu piekol aj kratší čas, iný má rád viac presušené pláty. Viac presušené budú krehkejšie, nech sa ti nepolámu. Ideálne by bolo mať suchšie pláty, ktoré potom zmäknú od plnky;-)
hmka
@kukulienka71 ďakujem za za doplnenie informácií :) Mám len obyčajnú elektrickú rúru, mne by sa viac páčili suchšie pláty, ale s mojou rúrou by som asi riskovala, že mi miestami cesto prihorí a miestami bude suchšie. Takže nebudem riskovať, aj takto bol fantastický! :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia