Foto: kukulienka71
Tento fantastický zákusok patrí medzi naše TOP. Je bez múky a na druhý deň sa rozplýva na jazyku...
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
2x cesto: | |
5 ks |
|
10 dkg |
|
12 dkg preosiatý |
|
Krém: | |
10 ks |
|
2 PL |
|
4 dl |
|
1 ks |
|
25 dkg |
|
1 PL |
|
Poleva: | |
12 dkg preosiatý |
|
3-5 PL horúca |
|
strúhaná na posypanie |
|
Postup
-
1
Množstvo cukru som poznižovala oproti receptu, ktorý som pred rokmi dostala od svojej kamarátky. Ja som včera robila polovičnú dávku, to znamená upiekla som jeden korpus a ten som rozdelila na polovicu a tak naplnila. Tu píšem postup a suroviny v rozpise sú na celú dávku. Plech vystelieme pečiacim papierom a ten potrieme olejom, aby sa cesto neprilepilo. Rúru vyhrejeme na 170°C. Bielka vyšľaháme do tuha, pridáme cukor a mleté orechy a ešte prešľaháme.
-
2
Vylejeme a urovnáme na plech, pečieme asi 30 minút na 170°C. Snehové cesto je krehké, ľahko sa láme, pečiaci papier odstránime opatrne po vychladnutí. Tak isto upečieme aj druhé cesto.
-
3
Medzitým uvaríme spolu žĺtka, cukor a v studenom mlieku rozmiešaný Zlatý klas. Dostaneme puding krásnej žltej farby. Necháme ho vychladnúť za občasného premiešania.
-
4
Zmäknuté maslo vymiešame do peny s práškovým cukrom a spojíme s vychadnutým pudingom, dobre premiešame. Natrieme na snehový korpus a priložíme druhým korpusom(ja som priložila druhú polovicu jedného korpusu) Polevu pripravíme veľmi jednoducho: Preosiaty práškový cukor rýchlo zmiešame s horúcou vodou a nalejeme na plát cesta, urovnáme. kto nechce, nemusí ju dávať, ušetrí aj ten cukor:-) nám to takto chutí a je to aj dekoratívnejšie, ak sa posype strúhanou čokoládou. ja som dala horkú, 70% čokoládu.
-
5
Zákusok sa konzumuje až po zmäknutí cesta, najlepšie cez noc v chladničke, vtedy sa už dobre krája a úplne sa rozplýva na jazyku. Skúste, je to pôžitok!;-)
-
6
Už týždeň mi kvitne tento jeden kvietok na chryzantéme, tak som ním tanierik ozdobila, čaká zrejme na trošku popularity:-) A keďže sa stalo milým zvykom pridať fotky kúska prírody, prispievam pre potešenie milovníkov kvetov svojou "úrodou" Pekný deň!
tomu hovorím krémeš a perfektný zákusok :P
prudko jedlé úžasné foto, krajšie ako od profíka.
nádherný recept, celá kompozícia za *****
ak je raz madarský, tak je madarský, však aj @izabella929 tu má recept
Madarský perkelt a nikto sa za to po nej nevozí.
potom by sme sa museli voziť za názvy ako napr. taliansky, slovenský, francúzsky ...a mnohé iné :-)
čo si tým vlastne myslela @mariamka ?
máš miliiónpercentnú pravdu - prepáč mi tú otázku na telo.
dakujem za vysvetlenie.
slušne som sa spýtala a dostala som aj veľmi slušnú odpoved.
nemusíš sa schovávať za vynikajúci Madarský krémeš od @kukulienka71 , poznáme ťa dobre, vieme o čo ti išlo v skutočnosti :-)))
ten krémeš je tu už niekoľko dní a až teraz zrazu si si ho všimla, ked si zbadala koment od @tiginko , aby si si z chuti zarýpala. :-)))
ja nemusím na rozdiel od teba vypotiť nič.
ja som tento recept vysoko ocenila a bez zášte....
počúvaj dobre @kukulienka71 , popriala predsa obitrom Pekný deň a vedela veľmi dobre prečo :-))))
aj ja prajem tebe pekný deň :-)
Koniec-koncov, ďakujem, že si sa podelila o skúsenosť, hlavne, že vám chutí, prajem ďalšie úspešné pečenie:-)
fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/10666015_10203...
Kolacik je vynikajuci. Trochu som sa zlakla lebo takyto zltkovy krem som este nerobila a vonalo to ako prazenica ked som ho varila :))
Som bezlepkacka a tak ti dakujem za tento super receptik bez muky.
Prosim Ta,ak vies prelozit,mohla by si pretvorit tento recept do zrozumitelnej podoby pre nas madarsky nehovoriacich? Ochutnala som to vyborne,aj som nasla recept,ale
Možno tu má takýchto "vlastných" receptov viac. Ivetka predsa pre pochvalu od kamošky Ibolye urobí čokoľvek. :-) Ktovie, možno práve píše podobným štýlom nejakú bakalárku. :-)
hehehe, môj TOP je zo zošita od známej...nemusíš vedieť ani po maďarsky, stačí si porovnať suroviny v oboch receptoch, ale to si asi vo svojej žhavosti po "senzačnom" obvinení nestihol pozrieť. Recept, ktorý ty uvádzaš z NoSalty tiež mám vyskúšaný, dokonca s uvedením zdroja. varecha.pravda.sk/recepty/orechove-rezy-so-zltkovym-kremo...
Nemáš inej roboty??
vyjadrenia vhodné svojho autora, podľa seba súdim teba, že? zalez už a nekaz tu ovzdušie radšej
ďakujem za skvelú správu, veľmi si ma potešila:-)
Ak máš rúru s ventilátorom, skús ho zapnúť na teplotu 150°C, aby sálala rovnomernejšie. Nezvyknem teplotu meniť počas pečenia, ale ako vieme, každá rúra je iná. Niekto tu piekol aj kratší čas, iný má rád viac presušené pláty. Viac presušené budú krehkejšie, nech sa ti nepolámu. Ideálne by bolo mať suchšie pláty, ktoré potom zmäknú od plnky;-)