Luskový prívarok bez múky

tiginko - fotkatiginko, 1. júna 2013
Luskový prívarok bez múky
Foto: tiginko

Včera som doniesla z trhu mladučké fazuľové struky a kytičku nádherne voňavého sviežeho kôpru. V chladničke totiž čakal nevyužitý pikantný bravčový perkelt. A kedže Zobraziť celý popisVčera som doniesla z trhu mladučké fazuľové struky a kytičku nádherne voňavého sviežeho kôpru. V chladničke totiž čakal nevyužitý pikantný bravčový perkelt. A kedže sa snažím obmedzovať bielu múku, urobila som luskovicu trochu inak, ako je obvyklé.

4-6
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g
3 ks veľké
1 ks menšia
2 ks
2 ČL
1,5 l
300 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Fazuľové struky umyjeme, odkrojíme konce a pokrájame ich na menšie kúsky. Ak sú staršie, musíme stiahnuť vláknitú žilku na boku, v "spoji", inak by nám liezla do zubov :-) Ja som ich mala našťastie mladučké, bez tohto vlákna. Pokrájané struky dáme na parák a zakryté paríme asi 10 min.

    Luskový prívarok bez múky - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si očistené zemiaky nahrubo nastrúhame do hrnca, prihodíme očistenú cibuľu a bobkové listy.

    Luskový prívarok bez múky - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme horúcim zeleninovým vývarom, ak nemáme, stačí vodou. Osolíme a varíme zakryté 15 min. Odporúčam občas premiešať. Potom vyberieme cibuľu a bobkáče a ponorným mixérom rozmixujeme. Vrátime cibuľu a bobkáče späť, pridáme fazuľky a varíme ďaľších 5 min, sem-tam premiešame.

    Luskový prívarok bez múky - obrázok 3
  4. 4

    Vo vhodnej nádobe dobre rozmiešame smotanu rozriedenú troškou vody spod paráka a lyžicou škrobovej múčky, v mojom prípade tapiokovej. Vlejeme do omáčky, počkáme kým zovrie a hneď vypneme. Nevaríme, škrobové múčky majú pri dlhšom varení tendenciu zrednúť. Ak sa nám zdá omáčka riedka, pridáme ešte za lyžičku škrobu rozmiešaného v troche vývaru, ak hustá rozriedime ním. Ja som ju mala akurát, zemiaky boli dosť veľké. Po vypnutí podľa potreby dosolíme a ochutíme troškou citrónovej šťavy. Pred podávaním necháme aspoň 10 min odstáť. Podávame s nasekaným čerstvým kôprom. My sme jedli s výborným štipľavým perkeltom, dcéra s opečeným marinovaným tofu. A perfektným chlebíkom, ktorý som včera zamiesila a doobeda upiekla podľa trochu upraveného receptu od @gordonko : http://varecha.pravda.sk/recepty/cerstvy-chlebik/37022-recept.html

Diskusia k receptu

tiginko
z luskov mi lustky z neznámych dôvodov vytvorila redakcia :-)
mariamka
@tiginko ja ta obdivujem naozaj to mas tazke kvoli dcerke.. ale recept super,, fazulkovy privarok s koprom kedykolkvek, u nas kludne s mukou a csipos perkelt len bonus, velmi pekny podrobny recept.. btw tie zilky na fazule boli su a budu fuzy :))
mariamka
mimochodom, tebe preslo slovo "luskovy" ?? minule som tu mala taku lingvisticku debatu pri jednom mojom recepte, vraj na SK su lusky spravne struky ..
marianne
milujem toto jedlo,pripomina mi chvile stravene u starkej a ze bez muky bonus k tomu...@mariamka vydrz,to este pride..:-)))
tiginko
ďakujem @mariamka , bielu múku nevynechávam kvôli dcére (kvôli nej len sladké mlieko a smotanu, čiastočne neznáša laktózu), len ju nepoužívam tam, kde to nie je nevyhnutné. Všeobecne sa snažím ju obmedzovať spolu s bielym cukrom. A s tými luskami máš asi pravdu, asi to je čechizmus. To ma nenapadlo, celý život to tak voláme. Ak tu vypukne povstanie kvôli tomu, tak to hádam premenujem... a ešte k tým fúzom: máš pravdu, tak sa im veru hovorí :-)
tiginko
ja ju mám @marianne tiež rada, ale len z týchto mladých, "maslových" strukov, z tých tmavozelených veľmi nie a z mrazených už vôbec. Všimla som toho delfína aj ja niekde, počkám si :-)
havino
super obed, ako dobre, že si tu recept pridala, totižto ja som to už niekde čítala, prívarok bez múky, nedávno som ho varila a nemohla som si spomenúť kde som to videla, čítala a čím to bolo zahustené, tak som musela s múkou, chcela som to vyskúšať, vdaka, ukladám,až zas nezabudnem
angast
nádhera. Hotový kúzelník Zo strukovej fazule vytvoriť takýto výborný
a chutný luskový prívarok - klobúk dole. Perfektné foto i postup.
Takéto fazulke mi varievala aj moja babka - výborný recept.
angiek
ja zahustujem celozrnnou mukou, mozes aj to vyskusat, je to trocha ine ako s bielou mukou, ale je to len zvyk
zuzkabluzka
ohromneee, fazulovy privarok sa u nas robieval pravidelne, nesmelo chybat volske oko a udlavene zemiaky, ako ich volala moja stara mama, @tiginko , vyskusam Tvoju verziu, kk
margaretka28
no teda @tiginko , ani si sa nám nepochválila, že čakáš mládatko, to je žabčo, alebo žabinka, lebo takto na diaľku sa to nedá rozoznať, ale je milučké, celá mama !!
dobrý obed si dnes navarila, takúto žltú fazuľku aj ja pestujem, ked bude, spravím podľa teba :-)
margaretka28
ale k počasiu to sedí, lebo poznáš to ako je to v tej básničke."ked pršalo mrholilo, žabiatko sa narodilo...." :-)
elysa
chutná verzia... už je uložená v kk...
sovka62
Obed skoro ako náš dnešný. Mali sme kôprovicu (bez luskov) s rovnakým mäskom a k tomu navyše nové zemiaky. Kombinácia, ktorej sa neviem dojesť.
@delfina sa neobávajte, lusková fazuľa je správny názov, predávame stovky balíčkov semien, kde je to napísané práve takto. Predávame ich roky a nápis struková fazuľa som v živote nevidela.
A ešte k fúzom. Tie by mala len fazuľa, ktorú si niekto roky množí doma. Všetky osivá, ktoré sú na trhu, sú bezfúzové (takže teraz som ochotná jesť takúto fazuľu i ja, roky som ju kvôli fúzom nedala do úst).
afataga
dobre si sa vynasla, totok aj ja mozem a dokonca fazulkovy privarok, je jedno ci z luskov alebo strukov :-) je jedine jedlo, kde znesiem aj kopor :-), ja takto so zemiakom zahustujem gulas
@margaretka28 a co sa divis? si zabudla ale mala brucho? a my sme si mysleli ze je pazrava a ona sa takto vyfarbila :-)
tiginko
ďakujem za pochvaly.. je to veľmi jednoduché jedlo, ktoré som poznala len zo školských a iných jedální a neznášala som ho. Moja česká mama takéto jedlá nevarila (prívarky česi nemali v repertoári :-) ) a ja som im prišla na chuť až vďaka mojej svokre. A kôpor mám rada len posledných cca 5 rokov. @sovka62 s tými fúzami si ma prekvapila, ale máš pravdu, keď si tak spomínam, vždy sme ich museli sťahovať z domácej fazuľky, z kupovanej som to nerobila ani raz.
tiginko
a k tej fotke dievčence: to som ja ako dieťa, to brucho som si bohužaľ vypestovala ničnerobením. Musím ho zhodiť do leta, potom bude nové foto :-)
alena45
ten tanier na fotke vypadá, že sa každú chvíľu vyleje, chyť ho !
salinka
Veľmi ľúbim, už sa teším na mladú fazuľku, vyskúšam s tými zemiakmi.
irenaw
strukový prívarok sa mi vôbec nepáči, zato tento luskový by som si dala hneď. s perkeltom najlepšia kombinácia. a netráp sa veľmi s diétou, pod pršiplášťom brucho nevidno ;-)...
palokuchki
Mne sa paci ako si rozmixxovala tie zemiaky. Tym sa to aj ciastocne zahustilo. Muz ma velmi rad takyto privarok. Na buduce mu ho urobim podla teba.
modrykamen
Prívarok z fazuľových strukov (u nás sa mu nadáva "zelená fazuľka), ako lusk. Pomaly je tu jej čas, len treba zberať veľmi mladú, aby neboli "fúzy".
tiginko
som rada, že vám páči ...a ešte keby ste vedeli ako chutil ... :-)
astheart
Moje maminka fazolové lusky vařila a mně to vždycky při tom vaření strašně smrdělo (omlouvám se) a nemohla jsem to dát do úst. Co se mamka se mnou nazlobila! Pak, už v dospělosti, bydlela mamka s rodinou mojí sestry 200 km daleko a já tam skoro každý týden jezdila. Jednou přijedu, když se ty lusky zrovna vařily a najednou.... najednou mi ta jejich vůně byla příjemná. S chutí jsem se najedla a od té doby je vařím taky. :)
jujoska
u nas fazulkovy privarok... velmi sa mi paci tato odlahcena verzia, a teraz na jar s mladou fazulkou, koprom a zemiackami obzvlast. Vyskusam.
slavka2012
Vyzera vynikajuco. U nas sa muka nedava ani do privarku - tam davame kyslu smotanu a kopor, ani do kyslej luskovej polievky. Ej, ale si mi narobila chute, veruze sa po nejakych luskoch pozriem aj ja, kopor mam este odvlani v mraznicke, mnam:-).
rea1
u nás je to odjakživa lúsková omáčka. ja ju milujem, som schopná pchať sa ňou celú sezónu, keď sme mali záhradu, bola som v siedmom nebi. a najlepšie na tom je, že okrem mňa to nikto nechcel, tak nikto neujedal. čo som si navarila, to som si zjedla. že sa nehanbím. ale minulý týždeň som už dala lúsky skúšobne do zeleninovej polievky, tento týždeň sa už bude robiť omáčka. a možno aj dnes. s vajcom na mäkko. mňam. a tak, ako píše @slavka2012 , tiež okrem hrste kôpru dávam iba kyslú smotanu. :-)))
janger
No to by som si veru dala. A aj s tym perkeltom :-). Len tu zltu fazulku tu nie je bezne v obchode dostat. Len zelenu. Musim pozriet, ked pojdeme na trh.
tiginko
ďakujem vám :-) ..... @slavka2012 do polievky by som veru nič nedávala na zahustenie, ale prívarok je prívarok. Nemávate to riedke, keď dávate len smotanu? Hádam keby sa dalo do tej mojej ešte viac zemiakov, tak by tam tá škrobová múčka ani nemusela ísť. Ja zemiakmi zahusťujem často, aj iné jedlá. @janger žltá fazuľka je omnoho jemnejšia a fajnovejšia než zelená, škoda že ju nedostaneš. Ale ty zase máš iné výhody :-)
janger
Ked pojdeme na vacsi trh, tak zarucene po nej pozriem. Viem, ze dostat niekde je. Tu ju volaju maslova fazulka. Zelena fazulka je tu velmi oblubena, ta je dostat vsade...A tie moje vyhody?! Vsade je nieco dobre a nieco menej :-). Mimochodom, ani napriklad korenovy petrzlen v beznom supermarkete nie je...takze ake vyhody ;-)))?
mrnousik
ukladam do KK, a aj najblizsie spravim, a neviem sa dockat, mnam :)
slavka2012
@tiginko , ja robim luskovy privarok tak, ze k luskom podusenym na cibulke pridam iba 14% pochutkovu smotanu rajo a kôpor. Luskov davam viac (zvycajne si ich pestujem) takze je dostatocne husta. Jedavame ho s varenymi vajickami a moj muz si pridava este zemiaky. Robim ju iba ked nie je doma syn, ten mlieko a mliecne vyrobky nemoze a so sojovou smotanoiu to nie je ono.
tiginko
ak jedávate podobné prívarky, tak chuťovo rodina ani nerozozná, že je zahustený inak. Ale ak nemajú radi lusky, alebo ako u nás deti - kôpor, tak potom opatrne, aby si im nemusela natierať chlieb s maslom :-)
havino
@tiginko , ked musím, tak musím, odbehnúc z kuchyne, Ti chcem podakovať za inšpiráciu zahusťovať aj PRÍVARKY zemiakom, guláš, kapustu zahusťujem, no ale taký tekvicový prívarok ma nenapadlo a dnes som ho varila, zahustilo parádne bez zmeny chuti a ja si môžem s čistým svedomím na líniu naložiť normálny tanier a dopriať si, vdaka Ti preveliká za podelenie sa receptom
2010
@havino , musim ta sklamat 3 stredne zemiaky maju priblizne 450 kalorii to je podobne ako keby si pridala hrncek muky ? a na zahustenie mukou potrebujes tak 2 lyzice co je asi 60 kalorii. ( inac zemiakovy skrob ma viac kalorii ako muka ).
tiginko
teším sa, že si bola spokojná @havino. Ja zemiaky na zahusťovanie používam ani nie tak kvôli štíhlej línii (aj keď to je tiež dôležitý argument), ako kvôli tomu, že ako je všeobecne známe, biela múka veľmi neprospieva zdraviu. Snažím sa ju používať len tam a toľko, koľko je nevyhnutné napr. pre kvalitu cesta a pod. Zistila som, že v akýchkoľvek krémových, gulášových polievkach a omáčkach, zeleninových a čo ja viem kde ešte, sa oplatí z tohto dôvodu zahustiť radšej zemiakom, lebo nemá to z hľadiska chute žiadny, alebo len nebadaný vplyv. Zemiaky sú určite zdravšie, než biela múka.
tiginko
podľa toho, čo som si troche naštudovala na internete, škrob až tak nezaťažuje organizmus, ako biela múka, priveľa lepku neprospieva nikomu, nielen alergikom
havino
@2010 no pekne a som tam kde som nechcela byť. Ja sa vytešujem a kukaj ho chlapa,no ved ja to naštudujem tiež :-). Zas to až tak striktne neriešim. ved ja vypekám, varím stále a kto má odolať, vždy pri jednom kúsku zostanem, neprejedám sa a snažím sa aj svojim podľa možnosti zdravšie variť a pestrú stravu podávať. Teraz priberiem už len z toho čo si mi napísal, ty jeden, ale nie smejem sa, naozaj. usmiala som sa aj na tom, že ako keby ti môj nabonzoval ked som ho hnala, oškrab mi tri zemiaky do prívarku.
@tiginko , presne, aj ja tak obmedzujem bielu múku, cukor, ale všeobecne pre všetkých doma, proste vo varení, pečení, nie len pre seba.
janger
@tiginko , robila som tento tvoj privarok. Zial, cerstva zlta fazulka v obchode nebola. A kedze som mala na to taku chut, hoci mam zeleninu najradsej cerstvu, kupila som fazulku sterilizovanu...Privarok bol velmi chutny, takze som si pomaskrtila :-).



tiginko
veľmi ma teší @janger že som ťa inšpirovala a pritom je to len také "obyčajné" jedlo. Mimochodom, krásne žĺtka :-)
janger
Ved jednoduche jedla byvaju casto vyborne. A vajicka boli dobre...Samozrejme, dakujem za recept :-).
frezia68
Dnes varím fazuľku podľa Teba a veru,chutí ,hoci len s volským okom.Pretože mám jej viac,zajtra bude s pikantným perkeltom,nech je krajšia nedeľa :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia