Luskový prívarok bez múky

Autor receptu: tiginko

Včera som doniesla z trhu mladučké fazuľové struky a kytičku nádherne voňavého sviežeho kôpru. V chladničke totiž čakal nevyužitý pikantný bravčový perkelt. A kedže sa snažím obmedzovať bielu múku, urobila som luskovicu trochu inak, ako je obvyklé.

4-6
porcie
40 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Fazuľové struky umyjeme, odkrojíme konce a pokrájame ich na menšie kúsky. Ak sú staršie, musíme stiahnuť vláknitú žilku na boku, v "spoji", inak by nám liezla do zubov :-) Ja som ich mala našťastie mladučké, bez tohto vlákna. Pokrájané struky dáme na parák a zakryté paríme asi 10 min.
  2. Medzitým si očistené zemiaky nahrubo nastrúhame do hrnca, prihodíme očistenú cibuľu a bobkové listy.
  3. Zalejeme horúcim zeleninovým vývarom, ak nemáme, stačí vodou. Osolíme a varíme zakryté 15 min. Odporúčam občas premiešať. Potom vyberieme cibuľu a bobkáče a ponorným mixérom rozmixujeme. Vrátime cibuľu a bobkáče späť, pridáme fazuľky a varíme ďaľších 5 min, sem-tam premiešame.
  4. Vo vhodnej nádobe dobre rozmiešame smotanu rozriedenú troškou vody spod paráka a lyžicou škrobovej múčky, v mojom prípade tapiokovej. Vlejeme do omáčky, počkáme kým zovrie a hneď vypneme. Nevaríme, škrobové múčky majú pri dlhšom varení tendenciu zrednúť. Ak sa nám zdá omáčka riedka, pridáme ešte za lyžičku škrobu rozmiešaného v troche vývaru, ak hustá rozriedime ním. Ja som ju mala akurát, zemiaky boli dosť veľké. Po vypnutí podľa potreby dosolíme a ochutíme troškou citrónovej šťavy. Pred podávaním necháme aspoň 10 min odstáť. Podávame s nasekaným čerstvým kôprom. My sme jedli s výborným štipľavým perkeltom, dcéra s opečeným marinovaným tofu. A perfektným chlebíkom, ktorý som včera zamiesila a doobeda upiekla podľa trochu upraveného receptu od @gordonko : http://varecha.pravda.sk/recepty/cerstvy-chlebik/37022-recept.html