Slané chuťovky

Lístkové motýliky s vajíčkovým šalátom

Autor receptu: redakcia

Vajíčkový šalát môžete podávať veľmi efektne v takýchto slaných chuťovkách z lístkového cesta.

9
porcií
20 minút
príprava
10-12 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z rozvaľkaného lístkového cesta vykrojíme väčšou formičkou jednotlivé tvary. My sme použili formičku v tvare motýľa s priemerom asi 8–10 cm. Do polovice vykrojených motýlikov vykrojíme ešte v strede väčšie okrúhle otvory.
  2. Na plech s papierom na pečenie poukladáme plné motýliky a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Na tieto prilepíme v strede vykrojené motýliky a tiež ich potrieme vajíčkom.
  3. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 10–12 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Stredy upečených motýlikov jemne zatlačíme napríklad dnom malého pohárika smerom nadol, aby bolo miesto na naplnenie vajíčkovým šalátom.
  4. Vajíčkový šalát: Natvrdo uvarené vajcia olúpeme a nakrájame nadrobno. Ošúpanú cibuľu a kyslé uhorky tiež nakrájame nadrobno. Všetko spolu zmiešame v miske, pridáme soľ, korenie, majonézu a kyslú smotanu. Dobre premiešaný šalát necháme odležať v chlade a tesne pred podávaním ním naplníme upečené motýliky.
  5. Zo zvyškov cesta môžeme vykrojiť ľubovoľné tvary, potrieť ich vajíčkom, posypať semienkami či nastrúhaným syrom a upiecť. Využijeme ich tiež ako pohostenie alebo len tak na chrumkanie.