Liptovské švábovníky fotorecept

tiginko - fotkatiginko, 9. februára 2016
Liptovské švábovníky (fotorecept)
Foto: tiginko

Toto je jeden z našich rodinných kuchynských klenotov. Dobrota od otcových predkov z Liptova, ktorou nás naša česká mama vždy veľmi potešila. Recept som Zobraziť celý popisToto je jeden z našich rodinných kuchynských klenotov. Dobrota od otcových predkov z Liptova, ktorou nás naša česká mama vždy veľmi potešila. Recept som márne hľadala po jej predčasnom odchode z tohto sveta a ten čo som dostala od inej príbuznej nebol ten "naj". Skúšala som teda sama, až sa kým sa mi nepodarili na výbornú. Týmto ťa srdečne a s láskou pozdravujem tam hore, starká. A zanechávam na Vareche recept pre ďalších tvojich potomkov

16
porcií
70 minút
príprava
25 minút
na 200-220 °C

Suroviny

500 g
250 ml
1 PL
100 ml
1 zarovnaná ČL
1 štipka
20 g
Plnka:
400 g
400 g
150 g
2 ks
1 zarovnaná ČL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Vopred uvaríme zemiaky v šupke, vychladnuté ošúpeme a postrúhame, alebo prelisujeme/pretlačíme. Pokrájanú slaninu popražíme, pridáme pokrájanú cibuľu a spolu opražíme do zlata.

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prebytočný tuk precedíme (výborne sa hodí pod praženicu) a zmiešame so zemiakmi, bryndzou, troškou soli a korením. So soľou vzhľadom na slaninu a bryndzu opatrne!

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým si urobíme kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia (cca 15-20min v teple). Pridáme ho do múky (ja som tentoraz skombinovala špaldovú hladkú s klasickou hladkou 2:1, takže som pridala trochu mlieka naviac, cca 50 ml), spolu s masťou/olejom a soľou. Na doske vypracujeme cesto, stačí pár minút. Vložíme do misy, prikryjeme utierkou a necháme v uzavretej rúre vyhriatej na 50° cca 45 minút vykysnúť.

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto, s ktorým sa výborne pracuje a nelepí, rozdelíme na 16 kúskov. Urobíme z nich malé buchtičky, ktoré necháme cca 15 minút podkysnúť.

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plnku rozdelíme na 16 rovnakých častí (rozdelila som ju na polovice a každú ešte na 8 dielov)

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každú buchtičku trochu rozvaľkáme alebo rukou roztlačíme na placku, do ktorej zabalíme 1/16 plnky.

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zabalíme

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Otočíme a zľahka rozvaľkáme na placku s priemerom cca 13 cm a s hrúbkou cca 0,5 cm. Poukladáme na plech vymastený masťou.

    Liptovské švábovníky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Každú placku pomastíme a pečieme v elektrickej rúre vyhriatej na 220° (v teplovzdušnej na 200°) 15 minút z jednej strany a 10 minút z druhej. Výborné sú samotné alebo ako príloha k polievkam.

Diskusia k receptu

izabella929
@tiginko , no úžasná spomienka na môj pobyt na Hortobágyszkej puste..teta, ktorá ma zaúčala do tajov jedál skromných a iba dostupných na tejto puste veru mi ukázala tento spôsob balenia, prevaľkania kysnutého cesta, ktoré sme plnili ako inak domácou bryndzou..bolo to niečo úžasne chutné, lebo sa pieklo vo vyhrietej peci na dvore...až sem cítim chuť tvojich švábovníkov..musím dodať, že sa bryndzová plnka miešala s varenými roztlačenými zemiakmi so slaninkou a zapíjali sme domácim kyslým mliekom...už som na toto jedlo skoro aj zabudla a teším sa, že si mi ho takto pripomenula...neviem, či by som dokázala tú istú chuť napodobniť pri pečení v elektrickej trúbe...šikovná si veľmi.-)
pivonka
Šváborníky sú doslova a dopísmena na zjedenie, úžasná fotka, krásne kuchynské "nádobíčko", precízne spracovaný postup. No čo už, len 5 * a napiecť. :-))
abul
Aj ja chválim. Krásne spracovaný recept. Obdivujem Tvoju precíznosť. Pečiem
podobne - rozdiel je len v tom, že ja urobím z podobného množstva cesta len dva posúchy, ktoré po upečení nakrájam. Do plnky pridávam pažítku. Nabudúce sa prekonám a upečiem podľa Teba -16 malých posúšikov aj s pridaním špaldovej múky. Vďaka za recept.
martamm
Paradny receptik, ocenujem, ze sa podelis s varechacmi o Vas rodinny kucharsky klenot, urcite nim potesim mojich blizkych. Chcem sa spytat, ako s podava tento pokrm, je to hlavne jedlo, alebo trebars n zajedanie s polievkou? Dik za info :)
anina6
tak toto vyzerá veľmi dobre, určite vyskúšam. a samozrejme recept si ukladám. pekný a pohodový večer prajem.
tonicka53
Páči sa mi tento recept, nepoznám, ale by ma zaujímalo čo má byť v surovinách / pod bodom 4 / 100ml /alebo olej/. Mlieko je písané vyššie ??? Ďakujem za vysvetlenie. Máš odo mňa 5*
dzejsik
babičkovské recepty sú vždy hodné vyskúšania, krásne ich máš! ;)
zolik
krasne, robit ich nebudem - na mna prilis vysoka skola. subleru uz nemam (iba vodovahu) ale napisat musim = moja poklona!
P.S.: ale ponuknut by som sa dala :-)
bubaya
Ja som sa narodila v Žiline, časť života som prežila v BB, časť v Rakúsku a Nemecku. Ale som z 3/4 Liptáčka po rodičoch, a to sa akosi nedá zabudnúť. Keď prídem na liptovskú stranu, tak sa tam cítim ako doma, všetko je mi blízke, známe....aj tie švábovníky, aj švábočka, taká dobrá, čo mal strýc v pivnici by stačila, s bryndzou zo súdka a teplým mliečkom. Juj či som sa rozpísala. Krásny recept, 5 hviezd, a KK, a raz sa spučím a upečiem ich, aby ste všetci vedeli!!!!!!§
haji
@Tiginko kdo umí, umí a kdo neumí čumí! Máte můj obdiv!! Krásná práce, kouzelný recept! Moc děkuji! A jak píše Zolik - u mě těžká věc, bo já a vyvalování... tam mám převeliké rezervy. Sliny mi tečou a jdu se napít vody, třeba to pomůže.
janger
@tiginko , mne nejako clivo bolo pri citani tvojho uvodneho popisu, tak pekne napisane....recept velmi pekny, ozaj taky klenot. Este mam v mraznicke kusok bryndze, ktoru som si odkladala na halusky. Rozmyslam, ze ju pouzijem na toto ☺.
havino
ach, pekný úvod, viem, že sa takto robia, viem, že sa vôbec robia, ja to všetko posúch volám, ale ja ich ešte nepiekla a ani nejedla takto zlisované bryndza s cestom a ver, že keby nás zajtra bolo čo i len o dva človeka viac doma, pečiem ich, bryndzu mám, taká chuť na ne, ale nezabudnem, toto v hlave ostane, ako aj makový, no len človečina nech je doma a čas, hned by som ti jeden, dobre dva, potiahla z taniera, taká lákava fotka je
katka78
No to je nádhera! Kiežby som ich mala teraz pred sebou, nie len na displeji.
tiginko
Vďaka priatelia, veľmi ste ma potešili vašimi komentármi. Budem ešte radšej, keď ich vyskúšate a dáte mi za pravdu, že sú perfektné.
@afataga šubleru nepotrebuješ, tie kolečká sa akosi veľmi ľahko urobia samé a ani sa netrhajú :-) A tie rozmery som odmerala len pre istú predstavu, pár mm hore-dole
@martamm u nás sa vždy jedli na večeru, samostatne, povedzme s čajom. Naozaj k nim človek nepotrebuje nič iné, lebo sú sýte a chuťovo výborné. Ale dajú sa jesť aj ako príloha napríklad ku kyslým polievkam, druhý chod je už zbytočný
@tonicka53 možno je to trochu zavádzajúce, ale chcela som tým povedať, že buď použiješ 1 lyžicu masti (podotýkam poriadne kopcovitú), alebo 100ml oleja
hrobarka
Skvelý recept, ďakujem veľmi pekne za inšpiráciu. Milujem slovenskú kuchyňu.
smejkad
jedna dobra rada na dnes - kopnut do vrtule a bezat kupit vsetko potrebne, ABSOLUTNE VYNKAJUCE !
a este, nie kazdy ma azbestovy zaludok, tak sa pripravte na muky kym to vychladne, ja som nevydrzala :-)))


alena45
dlho na Vareche nič a zrazu človek nevie čo skôr skúsiť. Hoci toto ani skúšať nemusím, tú chuť som si privolala. Len škoda, že sa z myšlienky nenajem. Chcelo by to úplne samostatnú rubriku na takéto skvosty ! Na jednej nemenovanej stránke sa pred názov takéhoto receptu dáva predpona, alebo čo to je, PRA.
1x abul
ivankaj
Ja som Liptáčka, narodila som sa tu a aj tu žijem, tento recept som však nemala, zo srdca ďakujem!!!!
tiginko
@smejkad vďaka za skvelú reklamu :-) Preto treba švábovníky piecť v poriadnej zime - vyhodíš prvé dva upečené plechy chladnúť von a keď vložíš ďalšie dva do rúry už sú tie prvé vychladnuté :-)
@elena45 ďakujem za poklonu, @dormella tiež. Alenka kľudne stránku menuj, neviem čo si tým PRA myslela a zaujíma ma to...
@ivankaj to sa naozaj teším. Nie všetky rodiny si odovzdávajú rovnaké recepty, aj keď pochádzajú z toho istého kraja. Určite aj kapustnicu robíme úplne odlišnú a pritom ju doniesol môj "liptovský" otec do našej rodiny. Inak naša rodina je z Partizánskej (pôvodne Nemeckej) Ľupče
remcula
Ježkovy oči!! Sem s tííím!!! Já dělám něco málo podobného, takové posúšky, které dělávala moje slovenská tchýně. Kynuté těsto plněné mačkanýma bramborama s cibulí. Moje děti se mohly za tím zbláznit a vždycky se těšily, až zas pojedeme do Strečna :-)
alena45
PRA ako prastaré. Pozrela som na tú stránku, zas ať také prehľadné to nie je.
A tiež by bol problém, čo už je prastaré a čo ešte nie. Kašli na to, to bolo len také nutkanie ten recept zvýrazniť, že je proste prastarý a skvelý zároveň.
Aj bez inovácie, ibaže by tou inováciou bola elektrická rúra a nie pec.
gambi
Super. Práve sme ich spravili. Pochvala od celej našej rodiny
alenaka
Ďakujem za skvelý receptík. Dnes som robila - veľmi sme si pochutili. Ešte raz vďaka.
janger
No tak, @tiginko mila, uz su hotove...Z mensej davky (mam uz len malo bryndze a chcela som si trosku nechat na bryndzove halusky). Su vyborne! Len tie moje su trosku hrubsie, take zemlicky su z nich....Spravila som chybu, ze som ich nevyvalkala na pol centimetra, ako radis, ale trochu hrubsie. Ale inak to vobec nevadi, lebo chut je ozaj vyborna...Uz spekulujem, ze ako ich budem robit v buducnosti, ked nebudem mat bryndzu. Asi posekam fetu...Som zvedava, co povie muz, ked pride domov. Vzdy jedavame spolu, ale teraz som sa teda neudrzala, musela som kostovat ☺....Mozem kazdemu odporucit. Tvoj recept ma velku sancu na vyhru mesiaca ☺. Skusim pridat fotku. Dufam, ze nebude hore nohami...


janger
Fotka je hore nohami, ako som predpokladala...Fotim teraz tabletom a fotky sa mi pridavaju hore nohami...Neviem, co s tym :-(...
tiginko
veľmi sa teším že sa podarilo a chutilo @janger , teda dúfam, že aj mužovi. Verím že s fetou to bude tiež dobré, aj keď zrejme trochu iné.
Náhodou vyzrejú dobre aj dole hlavou, ako potom musia vyzerať keď sú "normálne" :-)
janger
Veru chutilo aj jemu ☺, @tiginko , hoci bryndzu nema rad....A som si vedoma, ze s fetou to uz nebudu prave liptovske svabovniky, no co uz narobim :-(...Kym budem mat nove zasoby ☺.
smejkad
Včera repete, vynikajúce, ako inak. Ale z cesta som skúsila aj pečivo, na mastnom plechu a masťou potreté a môžem len odporučiť, takisto výborné :-)


tiginko
vôbec sa nečudujem dievčatá, že vám to tak chutí, viem o čom to je :-)
danda3
Tiginko, ani nevieš, ako veľmi si ma týmto receptom potešila, raz mi doniesla kamarátka od jej maminy tieto úžasné švábovníky na ochutnanie, odvtedy pýtam recept, a nič. Som rada, že si ich vďaka Tebe budem môcť urobiť, ale v doma sa bude musieť ešte objaviť aspoň jeden stravník, lebo pri nás dvoch už leniviem...♥
babidka
Ja som tiez jedna z tych co si ich pridala do KK:-) Blahozelam @tiginko , to je jeden z receptov ktory uspokoji urcite kazdeho milovnika zemiakov aj bryndze !
drajan
Doslova mi slinky tečú, aj ja ďakujem za recept. Hoci už nežijem na Liptove, stále som Liptáčka celou svojou dušou... takýto recept veľmi rada vyskúšam...
salinka
Ešte že nám Vareška pripravuje súťaže a rebríčky, inak by som tento rodinný poklad prepásla. Ďakujem a blahoželám k výhre, recept samozrejme veľmi dobre uložím:-) Hneď som ho musela vyskúšať, naozaj dobrota, skoro som nestihla odfotiť:-)


tiginko
@Frezia68 (16.3.2016 19:57)

som veľmi rada, že sa dajú urobiť aj z bezlepkovej múky, škoda, že ten link sa nedá otvoriť.
tiginko
@Salinka (19.3.2016 18:17)

no nádhera, máš ich tuším krajšie než ja. Som veľmi rada, že chutili, veď komu by aj nie...
frezia68
@Tiginko : upozornila ma redakcia na Tvoj komentár,ale žiaľ,fotku som už vymazala.Ak urobím,a možná v dohľadnom čase,pridám fotku.
frezia68
Milá @Tiginko ,pridávam fotku bezlepkových,na Tvoje želanie.Múky som miešala pohánkovú,polohrubú kukuričnú a Jizerku.A pridala som varený strúhaný zemiak,lebo som chcela mäkké a nie chrumkavé.Dúfam,že fotka dôjde?


zuzanka1367
Tento recept tak nádherne vonia domovom @tiginko , mne v jesennom období viac chutí variť takéto jedlá, ktoré hrejú už pri čítaní. Za recept Ti srdečne ďakujem a pripájam sa k zaslúženým pochvalám naň. Ja darebák som na plnku použila zemiakovú kašu a zamiesila som len vodou a chlebovou pšeničnou múkou. Spojenie s kyslou smotanovou polievkou je neodolateľné...


tiginko
ďakujem @frezia za fotku. Viem z vlastných skúseností, ako je náročné prispôsobiť klasický recept pre "bezlepkáčov", nie vždy sa to podarí. Som veľmi rada, že ti švábovníky vyšli a že chutili.
Veru moja mama tiež niekedy využila zvyšky so zemiakovej kaše @zuzanka Teším sa, že švábovníky chutia aj u vás, ďakujem za odozvu a peknú fotku, potešila si ma :-)