Liptovské kapustníky (fotorecept)

Liptovské kapustníky (fotorecept)
zabiatko66Zabiatko66, recept pridal: 26. októbra 2010 10:53Ďalšie jeho recepty

Kapustníky som piekla prvý krát. A vydarili sa.

Suroviny

45
minút
príprava
20
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

Kapustu nakrájame na rezance.
Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 1

Osolíme a necháme 30 minút stáť.
Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 2

Na olej alebo masti skaramelizujeme cukor 30 dkg, nepripálime a postupne vkladáme kapustu za stáleho miešania. Podlejeme troškou voda a dusíme do mäkka. Ku koncu dusenia ochutíme, vegetou, mletou škoricou a soľou. Možeme pridať aj 1 čl octu. Necháme vychladnúť.
Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 3

Vypracujeme si cesto. (Múka, mlieko, kvások, soľ, cukor, olej). Cesto necháme kysnúť asi 45 min na teplom mieste.
Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 4

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a rozkrájame na štvorce.
Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 5

Do každého dáme 1 PL kapusty, spojíme a otočíme na opačnú stranu.
Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 6

Masť rozpustíme, necháme vychladnúť. Alebo použijeme olej.
Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 7

Bochníčky poukladáme na vymastený plech alebo použijeme papier na pečenie a pomastíme ich masťou alebo olejom a poprepichujeme, aby vyšiel z nich vzduch. Pečieme v horúcej rúre asi 20 min. pri 200 stupnoch.
Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 8

Upečené kapustníky vyzerajú takto. Dobrú chuť!
Liptovské kapustníky (fotorecept) - obrázok 9



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

29 komentárov k receptu
  • maminamicha, 26. októbra 2010 o 13:18
    Mňam tieto milujem :)


  • hortenzia51, 26. októbra 2010 o 13:48
    súúper tento recept som už dlhšie hlada --- vďaka zaň


  • samanka, 26. októbra 2010 o 14:22
    máš ich vydarené, aj ja som ih robila prvýkrát asi pred mesiacom. Dovtedy ich robievala mama, ale ona dáva kapustu na cibuľku a ešte pridá cierne korenie. Kapustníky majú potom sladko-pikantnú príchuť.


  • evanaaa, 26. októbra 2010 o 14:28
    Ako len pekne vyzerajú, hneď by som si odkusla. V BA v tržnici som si ich zvykla kupovať, aj tie boli dobré, také - sladkastoslané.


  • ela77, 26. októbra 2010 o 14:39
    Mám veľmi rada kapustníky, len ich nerada robím, lepšie povedané nerada dusím tú kapustu, lebo nikdy neviem čo z toho vznikne. U nás sa ale kapustníky robia na sladko, s pridaním cukru, alebo karamelu do kapusty, bez vegety a iných slaných dochucovadiel iba tú škoricu a trocha korenia a nenecháme bochníčky ale rozvaľkáme na placku takú naplnenú, samozrejme že sa dlhšie robia, lebo ich na plech vojde menej. Inak ich nazývame kapustové posúchy.


  • tatranka, 26. októbra 2010 o 14:56
    No paráda @Zabiatko66.Si ty ale usilovná gazdinka.Nafotené spracované,chutné recepty.A kapusníky?Kto by im odolal?Kapustníky robím,ale tiež na sladko,tak ako uvádza @ela77.


  • matased, 26. októbra 2010 o 22:24
    mňam....aj ja by som si hneď dala...


  • janger, 27. októbra 2010 o 00:07
    Musim aj ja niekedy spravit, vyzeraju krasne!


  • paveljrk, 27. októbra 2010 o 07:31
    Určite urobím.Sú chutné už len z obrázku.Už sa teším!


  • sherin, 27. októbra 2010 o 09:10
    aj moja mamicka pridavala cierne korenie a ja to robim ako ona, mnaaaaaaaaaam :)


  • marianne69, 27. októbra 2010 o 09:11
    toto tiez receptik podla mojho gusta


  • vierocka63, 27. októbra 2010 o 09:24
    ja ich robi tiez,ale pridavam sladku a stiplavu papriku-take certovsky stiplave,tak ich robila moja starka z dolniakov mnam


  • remcula, 27. októbra 2010 o 12:49
    Ježkovy oči, to musí být dobrota!!


  • marienka44, 27. októbra 2010 o 13:43
    Ved aj @Zabiatko66 ma v rozpise c. korenie! Len tam nie je napisane 30 dkg cukru na karamel. Cesto je bez vajec. Netreba aspon 1 zltko na 1 kg muky?


  • zabiatko66, 27. októbra 2010 o 15:03
    Vobec som tam nedala vajce a cesto mi vykyslo senzačne a bolo vláčne.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 14 komentárov)
  • zabiatko66, 27. októbra 2010 o 15:06
    Moja mama nikdy nepiekla kysnuté koláče, skúšam to sama. Zdedila som zošit od starej mamy s receptami tak, keď ma chytí rapel na pečenie z kysnutého cesta, tak kuknem tam a skúšam. Sú tam také recepty, niekedy až úplne jednoduché a hlavne nie moc náročné na suroviny, lebo kedysi ľudia nemali peniaze tak varili a piekli len z toho čo bolo doma.


  • milina, 27. októbra 2010 o 16:17
    Výborné sú aj s plnkou z kylsej kapusty.


  • tazla, 27. októbra 2010 o 21:20
    no verte ,neverte ja ich zasa peciem len na slano a kapustu nedusim v hrnci ,ale ju nastrukam /je to fuska/ na drobno ,zasolim,omastim a peciem v trube ,ma uplne inu chut ,ale pre nas pochutka velika


  • aja1616, 28. októbra 2010 o 10:56
    Tak, presne takéto piekla moja mamka. Ja som ich ešte nerobila, nemala som odvahu, lebo som nevedela presne, ako sa má robiť tá plnka. Ďakujem, to je fantastické, teraz ich môžem konečne upiecť aj ja svojej rodinke a pritom spomínať na moju maminku. Veľmi si ma potešila týmto receptom, veľmi veľmi ďakujem.


  • brigita, 21. apríla 2011 o 18:49
    Pripomenula si mi moju starú mamu, tá nám ich vždy napiekla, mali sme ich radšej ako zákusky. Ja som ich tiež už dlho nerobila, budem to musieť napraviť a urobiť, fajn,že si mi ich pripomenula. Ďakujem.B.


  • mata3636, 21. apríla 2011 o 19:33
    ja som sa naučila piecť kapustníky od svojej mamy, u nás to bola vianočná klasika po večeri - aj keď sme boli plní, jeden kapustník sme si dali. cez rok sme nerobili. ale moje deti ich majú tak radi, že ja ich urobím hocikedy a tiež sladko-slané a rozvaľkané na placku a potieram maslom. mňam,hneď by som si dala


  • daewootn, 31. mája 2011 o 00:07
    ...pre Zabiatko66, pekne sa vydarili fotorecept, na jednotku, včetne
    úvodného obrázka. Ja ich robím tak, že než ich vložím na plech prejdem ich váľkom a potom pretriem bravčovou masťou, to isté
    spravím aj keď ich vytiahnem. Vrch zostáva ako blana, tenký, vidieť cez kapustu, všetko podľa " jeden Marku, druhý Katku "


  • daewootn, 31. mája 2011 o 00:38
    ..pre zabiatko66, nemusíš mať obavy z kysnutého cesta, posielam Ti recept ktorý je na všetky koláče buchty, posúchy, záviny a pod. Ver je to tak.
    Vyskúšaj. Vlažné mlieko 0,375 litra, tuk margarín 50 - 80 g. soľ 1/2 KL.,
    polohrubá múka 500 g. , cukor múčka 30 g. žĺtky 1 - 2 podľa veľkosti, kvasnice francúzsku modrú " Lastovičku " , v sáčku, je to na 1 kg. Nerobím žiadeň kvások, všetko nahádžem do robota a ten mieša, pokial z cesta nezostane cesto gulka, ktoré sa nelepí nadoky nádoby. Vytiahnem, vložím do misky na kvasenie a tam odpočíva 45 min. Krásne nakysne a kysne ešte aj na pechu pri pečení. Tento recept používam pri pečení malých, veľkých koláčov, buchieť a závinov.


  • bedomedo60, 1. septembra 2012 o 22:14
    ahojček takéto cesto používam dosť dávno je výbormé a môže sa plniť na sladko i slano je mňamkové


  • jansam, 3. novembra 2012 o 14:24
    Ja na vrch dávam ešte mrveničku a pečiem.


  • zdenka1976, 13. februára 2013 o 07:54
    vyzerajú užasne, a určite musia aj dobre chutiť, určite ich vyskúšam


  • misiak, 25. októbra 2013 o 11:39
    Piekli sme ich včera prvýkrát podľa tohto receptu (aj kysnuté cesto malo premiéru), vydarili sa úžasne, no ostalo nám veľa kapustovej "plnky". Neviete mi poradiť, ako ju ešte využiť ? Je dosť korenistá. Skúšal niekto na strapačky, alebo nejaký lepší nápad ? :)


  • zabiatko66, 25. októbra 2013 o 12:04
    a čo tak urobiť zo zvyšnej kapusty šiflíky. (fliačky s kapustou) to je mnamo. a aby neboli také korenisté dajte si ešte do kapusty trochu škorice alebo škoricového cukru.


  • misiak, 25. októbra 2013 o 12:33
    to bude asi najjednoduchšie, práve sa chystám so psami, tak cestou zbehnem kúpiť



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Bulharsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Alex37 píše o bulharskej Veľkej noci.

Veľká noc v Kanade
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O kanadskej Veľkej noci píše Kecemis.

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist