Levanduľový sirup

slavkabis - fotkaslavkabis, 3. júla 2016
Levanduľový sirup
Foto: slavkabis

recept som našla náhodne na internete a keďže nám rastie krásna levanduľa, vyskúšala som urobiť sirup a okrem toho že je vynikajúci, má aj Zobraziť celý popisrecept som našla náhodne na internete a keďže nám rastie krásna levanduľa, vyskúšala som urobiť sirup a okrem toho že je vynikajúci, má aj pozitívne účinky: upokojuje nervovú sústavu, napomáha k zmierňovaniu podráždenia a nervozity, priaznivo vplýva na funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy, podporuje prirodzené trávenie,......

1,8 l
porcia

Suroviny

1,5 l
100 g
1 kg
1 ks
30 g




Postup

  1. 1

    Nazbierame si levanduľu a ostriháme (alebo natrháme) na drobno kvietky.

    Levanduľový sirup - obrázok 1
  2. 2

    Kvietky vložíme do hrnca s vriacou vodou, pridáme cukor, stíšime plameň a miešame, kým sa cukor nerozpustí.

  3. 3

    Pridáme kyselinu citrónovú a plátky citróna. Ja som citrón nemala, tak som dve "kyselky".

  4. 4

    Hrniec prikryjeme čistou utierkou necháme lúhovať pri izbovej teplote dva dni. Macerát premiešame každý deň čistou vareškou.

  5. 5

    Na tretí deň zlejeme sirup cez veľmi husté sitko alebo gázu do čistých nádob. Sirup skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

    Levanduľový sirup - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Jistě musí mít zajímavou chuť a o účincích nepochybuji. Fajnový receptík, povedl se ti!
slavkabis
@Haji (4.7.2016 10:28)

áno, je veľmi zvláštny, nie typický ale je výborný. môžem len odporučiť ☺
klukodvody
Tímto způsobem se dá připravit hodně sirupů. Přesně tak děláme mátový a meduňkový ale levandulový nás ještě nenapadl a to máme levandule hodně. Díky moc.
janacanada
Vie mi niekto poradiť? Je každá levandula jedlá, alebo ju treba špeciálne kúpiť ako bylinku? Ja mám v záhrade krásnu levandulu, ale bojím sa ju pridávať do jedla.
kukulienka71
@Janacanada (5.7.2016 08:22)

ja pestujem oba druhy, tá nejedlá má tučnejšie listy a väčšie kvety, navrchu také motýlikovité, akoby dva lupene vyčnievali. Ak nekvitne, podobá sa na rozmarín. Jedlá má drobnejšie kvety aj listy, nie je taká kompaktná a vyzerá viac usušene by som povedala:-)
klukodvody
Nevím jestli dobře poradím, ale měla by to být tato. Alespoň doufám, protože stále žijeme a běžně jí používáme. Tak snad pomohu. Co na to říká Kukulienka71 ?


slavkabis
@Kukulienka71 (5.7.2016 18:31) veľmi rada :)
ak budeš robiť, dúfam že budeš spokojná. ja ho pijem nielen kvôli chuti ale najmä kvôli dobru čo má v sebe ☺

slavkabis
Ďakujem všetkým za hviezdičky a milé komentáre. Prajem vám krásny deň
Slávka
klukodvody
@Slavkabis děkuji za ohodnocení levandule. Moje zásluha je nulová, to má manželka a takových vlastně keříků má po zahradě a před domem asi osm, dělá z nich takové pytlíčky samozřejmě sušených a máme to na všech možných i nemožných místech v domě místo všech různých aromalamp takže jsme tak trochu levanduloví. A já si ještě dovolím Ti přidat fotku našeho mátového sirupu a zdravím a ještě jednou díky za tip.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia