Letná omáčka zo žltej maslovej fazuľky s kôprom a bravčovým perkeltom na vrchu (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Z druhej polovice žltej maslovej fazuľky som pripravila letnú, jemnú a osviežujúcu omáčku s kôprom a na vrch som dala trošku perkeltu z bravčového pliecka.

4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslovú žltú fazuľku som zbavila bočných vlákien, odrezala som oba konce a očistené struky som umyla a...
  2. pokrájala som ju šikmo na cca 0,5 cm kúsky.
  3. Očistenú cibuľu som pokrájala na jemno.
  4. Pokrájanú žltú maslovú fazuľku som dala variť do osolenej vody aj s bobkovým listom, varila som ju cca 10 minút,ešte sa bude variť so zásmažkou.
  5. Očistila som strúčiky cesnaku.
  6. V panvici na rozohriatom oleji som pripravila zásmažku z cibuľky, múky, papriky a nariedila som ju mliekom a priliala som ju...
  7. ...do variacej sa fazuľky, spolu som varila ešte 15 minút, potom som vypla plyn, pridala som prelisovaný cesnak a prikryté pokrievkou som nechala chvíľu postáť, aby cesnak omáčku pekne prevoňal.
  8. Kôpor som umyla, odstránila som stopky a nasekala som ho na jemno. Pridala som ho do hotovej omáčky, ktorú som dochutila octom a cukrom.
  9. Bravčové pliecko som pokrájala na menšie kocky.
  10. Na cibuli orestovanej na oleji som opiekla kocky bravčového pliecka.
  11. Primiešala som mletú červenú sladkú papriku, podliala trochou vriacej vody, osolila a prikryté pokrievkou som mäsko udusila do mäkka, za občasného podliatia vodou. Vo výsledku šťavy nemá byť veľa a treba dávať pozor, aby sa paprika nepripálila, šťava sa nezahusťuje múkou, ale šťavičku zahustí rozvarená cibuľa.
  12. Na tanier som dala hotovú omáčku zo žltej maslovej fazuľky a doprostred som dala jednu malú naberačku bravčového perkeltu. Vhodnou prílohou sú varené zemiaky. Ak sa cukor vynechá alebo nahradí umelým sladidlom, omáčka je vhodná aj pre diabetikov.