Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept)

Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept)
Foto: sandra
sandraSandra, recept pridal: 9. novembra 2010 20:17Ďalšie jeho recepty

Dnes som sa v jednej diskusii vyhrážala :-), že budem robiť večer laskonky. Tak sa stalo. Kuchyňu mi nemá kto umyť, tak ma to ešte čaká, ale ochutnávku máme za sebou a chutia supiš! :-D Inšpirovala som sa viacerými varecháckymi receptami, najviac ale týmto: http://varecha.pravda.sk/recepty/laskonky/3513-recept.html

Suroviny

15 ks
porcií
30
minút
príprava
30
minút
na 115 °C

Postup prípravy receptu

1

Nad vodným kúpeľom vyšľaháme bielky s cukrom. Najprv som bielky trochu našľahala a potom postupne po troch dávkach pridávala cukor. Šľaháme kým nevznikne naozaj tuhá pena - asi 10 - 15 minút.
Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1

2

Do tuhej peny - snehu som po troch dávkach pridávala kokos a jemne som ho vmiešala do snehu.
Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2

3

Pomocou formy na laskonky som kokosový sneh naniesla na plech vystlaný papierom na pečenie.
Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3

4

V rúre som ich potom sušila pri teplote 115 stupňov Celzia asi 30 minút.
Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4

5

Laskonky sa piekli, tak som si počas čakania urobila karamel. Cukor som nechala rozpustiť na miernom ohni.
Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5

6

V mlieku som si rozpustila jeden zlatý klas a 1 polievkovú lyžicu kakaa.
Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6

7

Do rozpusteného karamelu som opatrne priliala vodu. Bublalo to, a vydávalo všelijaké zvuky, aj to zhrčkavelo, ale nakoniec sa to opäť pekne rozpustilo. (No dobre, jeden kúsok zhrčkavenej hmoty som vyhodila).
Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7

8

Potom som do tekutého karamelu priliala kakaové-zlatoklasové mlieko a uvarila hustý puding.
Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8

9

Medzitým som si vyšlahala maslo. (to môžete aj počas chladnutia pudingu.)
Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 9

10

Puding chladíme podľa dobrej rady našej honestky, čiže nemusíme miešať aby sa nevytvorila kožka, ale zakryjeme potravinárskou fóliou a chladíme v studenom vodnom kúpeli alebo na balkóne.
Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 10

11

Potom puding prišľaháme k maslu a môžeme striekať na laskonky.
Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 11

12

Pre konečný efekt môžete, ale nemusíte pofŕkať čokinou. Ja som čokoholik, takže som musela. Z tejto dávky mi vyšlo 30 laskoniek, po zlepení 15 mňamkových kokosových laskoniek s kakaovo-karamelovou plnkou.
Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 12

13

A degustujeme. :-) No a potom šup s nimi do chladničky, zajtra vraj budú ešte lepšie :-)
Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept) - obrázok 13



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (3,7 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • marianne69, 9. novembra 2010 o 20:49
    Teeeda, vyzeraju ako z cukrarne.A ta posledna fotecka s tym krasnym papkacikom hovori o tom,ze musia aj vyborne chutit.Mam rada kokosove,ale orechove tiez,mozem pre zmenu aj namiesto kokosu dat mlete orechy,hadam sa nic nestane.Raz tak,raz onak.


  • dogagador, 9. novembra 2010 o 21:47
    kde sa daju kupit formicky na laskonky? recept vyzera uzasne ! milujem laskonky!!! dakujeeeeeeeeeeem


  • zdezda, 9. novembra 2010 o 21:59
    nááááááááááádhera :-))))))


  • stefanm, 9. novembra 2010 o 22:04
    Ja ich mám rád pre ich názov.Tie tvoje sú také krásne,že som ochotný za jednu prísť umyť vašu kuchyňu


  • 3sandra3, 9. novembra 2010 o 22:10
    jooooj, hned by som si zahryzla,,,,krásne to vyzerá..


  • zuzka193, 9. novembra 2010 o 23:20
    @dogagador , dnes som si kúpila v Tescu, malú formu, lebo som mala len na veľké laskonky.


  • sracz, 10. novembra 2010 o 00:27
    Super dielo, Sandrika! Blahoželám a teším sa na novú prácu! Dnes som pridal recept s karamelovo-kakaovou plnkou, tak prečo by som neurobil aj recept s kakaovo-karamelovou. Šplhnem si, naučím sa niečo nové a naviac si ešte aj zamaškrtím. Určite dám vedieť, ako som uspel. Formy tiež nemám, ale niečo už vymyslím, alebo ich niekde "splaším"!


  • dorisa, 10. novembra 2010 o 00:30
    Sandri, asi si sa dobre vyhecovala k pečeniu, lebo tie tvoje laskonky su naozaj ako od cukrárky. Mala by som ich urobiť mojmu papkáčovi. Recept si ukladám, dík.


  • babav, 10. novembra 2010 o 03:48
    Krasne ,vydarene ,ale najkrajsi je ten papkacik!


  • palokuchki, 10. novembra 2010 o 04:08
    Sandra laskonky mi pripominaju studentske roky, ked sme na ne chodili po skole do cukrarne. Velmi som ich mala rada. Skusim ich upiect podla tvojho receptu.


  • evas13, 10. novembra 2010 o 06:22
    Už to tu bolo, ale napíšem to, "ako od cukrárky. Krásne a určite dobré, lebo zlé laskonky som nikdy nejedla.


  • tatranka, 10. novembra 2010 o 07:32
    Laskonky sú pekné,vydarené.S kokosom ich nerobievam,som na kokos alergická.U nás sú vždy orechové.
    Pre @sracza ja som si formu vyrobila sama,z hrubšieho gumolitu.A ak zalistuješ v mojich receptoch,nájdeš pri laskónkach aj gumolitovú formu.Vyhovuje mi,nemám s ňou problém.


  • egreska, 10. novembra 2010 o 07:34
    @sandra skusim podla teba..formičky mam nove, nepokrstene už hadam rok :-)) krasne sa ti vydarili a aj okánik sa vám vydaril,zlatý :-))


  • marienka44, 10. novembra 2010 o 07:41
    Ta forma sluzi len na nalievanie cesta na plech, aby boli vsetky rovnake? Nepecu sa laskonky s nou?


  • jezibabka1, 10. novembra 2010 o 07:41
    @sandatamer tie sa Ti podarili, aj by som si dala, ale som leňoch lenivý na takéto piplačky:) degustátor nemá chybu:)


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 10. novembra 2010 o 07:46
    @dogagador , kúpila som ju minulý rok v tescu. @marienka44 , pozri bod 4, pečú sa bez formy, forma slúži len na vytvorenie tvaru. Inak, sú dosť sladké, napriek tomu, že napríklad v recepte priloženom pri forme bolo použitého cukru viac. Podľa mňa môžete pokojne ubrať. Takisto môžete okrem kokosu použiť všelijaké mleté orechy, a množstvo tiež môžete upravovať podľa chuti, pokojne aj menej ako som dala ja. Som rada, že sa recept páči! :-D


  • janger, 10. novembra 2010 o 09:47
    Krasne, vydarene laskonky. A tvoj maly je zlaty :-)!


  • lucylee, 10. novembra 2010 o 10:32
    laskonky som nikdy neskúšala piecť, dlho sa už na to odhodlávam, ale keď si ich napiekla v strede pracovného týždňa raz-dva s takýmto výsledkom, tak by to snáď nemal byť pre mňa až taký veľký problém, keď sa do nich pustím cez víkend, aspoň budem mať rezervu, keby sa nepodarili :-)


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 10. novembra 2010 o 10:47
    @lucylee , no fakt bola rýchlovka. Najdôležitejšie je, vyšľahať tuhý sneh nad vriacim vodným kúpeľom. Najlepšie je najprv sneh bez cukru trochu predšľahať, tak mi to ukazovala jedna výborná cukrárka. (Zvoľte rozumne misku, v ktorej to budete šľahať, tá prvá sklenená mi praskla :-)) (ale nemala som ju rada, a zbytočne mi zaberala miesto, takže som sa normálne že potešila:-))) Inak toto je skôr taká polovičná dávka, pre väčšiu návštevu odporúčam dávku zdvojnásobiť. Vtedy vyjde asi 30 ks.


  • alex100, 10. novembra 2010 o 12:57
    Tak tie sú na obrázku super. Manželka ich má hrozne rada, takže ich skúsim spraviť. Ešte zohnať formičky a idem na to.


  • michsamant, 10. novembra 2010 o 13:41
    sikula!


  • jeka, 10. novembra 2010 o 13:43
    pred dvomi rokmi som laskonky piekla na svadbu /120 ks/,dali mi poriadne zabrať,ale aj tak ich obľubujem.A formičky by sa mali dať kupiť v kuchynských potrebacg,aspoň tu u nás je ich dostatok.


  • tetuska, 10. novembra 2010 o 15:03
    pekávam pravidelne, videla som dokonca menšiu formu, to boli len také jednohubky, formičky majú momentálne v TESCU, sú vynikajúce...


  • matased, 10. novembra 2010 o 15:39
    Nikdy som ich nerobila, ale mám ich veĺmi rada...vždy sa mi zdal postup zložitý - pracný, po tomto peknom fotopostupe ich vyskúšam.


  • evanaaa, 10. novembra 2010 o 16:35
    Laskonky, to bolo moje. Aj teraz, keď sa podívam na tvoje, cítim, ako s ami na jyzyku rozplývajú, ten moment bol najlepší. A ten karakrém,ani nehovorím.Aj by som urobila, ale karamelový krém nemôžem as iným by to už neboli laskonky, a aký iný, ani neviem.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 10. novembra 2010 o 17:13
    @evanaaa , karakrém vôbec nemusíš robiť. Urob si diétny puding so sladidlom a maslo tiež netreba šľahať s cukrom, to je môj výmysel, lebo nerada šľahám samotné maslo, bojím sa totiž aby nezhrčkavelo (hlúpa fóbia). Pokojne si urob diétnu verziu, aj mne by bodla, tieto sú fakt dosť sladké...


  • janaja, 10. novembra 2010 o 17:34
    Sú krásne a iste výborné, už teraz mám na ne chuť, a keďže budeme mať v rodine 2 oslavy tak už viem, čo upečiem. Len ich budem musieť urobiť z viac dávok pre moju veľkú rodinu. Vďaka za recept, ukladám si.


  • andula1964, 10. novembra 2010 o 17:52
    Tak laskonky som ešte nerobila,asi sa mi nechce umývať potom tú kuchyňu,no ty si ma tak namaškrtila,že idem aj ja na ne!!!!:)))))


  • remcula, 10. novembra 2010 o 19:44
    Nemám formu na laskoňky a určitě by se mi nepovedly tak krásně, jako tobě! Musím to někdy vyzkoušet, tohle je nádhera.


  • evanaaa, 10. novembra 2010 o 23:51
    Sandratamer, tak ty si mi dodala odvahu a nádej, vďaka za radu.


  • stefanm, 11. novembra 2010 o 08:25
    A netvorí sa ti pri ich väčšej konzumácií OTP?


  • bea21, 11. novembra 2010 o 11:58
    Sú fantastické, tuším vyskúšam, lebo ich mám rada, ale ešte som ich nerobila. Podľa Tvojho postupu ich snáď zvládnem:-)).
    Všimla som si, že máme rovnaké rúry na pečenie :-)))


  • tinca, 12. novembra 2010 o 09:44
    @sandra vydarili sa ti elegantne


  • orchidea, 12. novembra 2010 o 17:58
    ...no niet čo dodať .... sú nádherné, určite ich najbližšie vyskúšam


  • lucylee, 18. novembra 2010 o 13:59
    @sandratamer tak som ich robila a v týždni! Dala som menej cukru, raz 190g, druhy raz 160 g a do jednej dávky som dala kokos a do druhej mleté orechy, plnku som robila podľa tohto receptu, ale bez kávy
    » varecha.pravda.sk/recepty/laskonky-kavovym-kremom-fotorec...

    Do karamelu sa mi nechcelo, ale nabudúce urobím karamelovú plnku.
    Piekla som ich najprv na 125, potom som znížila teplotu na 80 a dala medzi dvierka varešku, zdali sa mi tak mäkšie a lepšie upečené.


  • janaalizibolenova, 30. novembra 2010 o 08:11
    @sandri , tie su ako z obchodu krasne... mala som moznost kostovat tie od @lucylee a musim povedat, ze aj ked znizila davku cukru, mne prisli stale sladke :-D ale boli mnam...


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 30. novembra 2010 o 10:38
    no super baby :-) Tak ja nabudúce dám ešte menej cukru, a takto prídeme na ideálne množstvo :-). Ale ten karamelový krém bol svetový, ten budem určite robiť aj na budúce, a myslím že by bol super aj ako náplň do torty...


  • lucylee, 6. decembra 2010 o 15:07
    áno, potom som ich ochutnala aj ja a tiež sa mi zdali sladké, takže nabudúce skúsim dať asi tak 120 gramov a uvidíme :)a určite skúšam ten karamel krém


  • ainy, 22. decembra 2010 o 16:38
    baby, teraz som ich robila a úplná katastrofa.....nevedela som, akú konzistenciu má mať cesto, takže prvá várka sa mi úplne zliala....tak som ešte došľahala, nebolo to vôbec pekné a ani jednoduché....upečené praskali.....je mi z toho smutno.....koľko minút to cca trvá, kým tie bielka s cukrom nad parou zhustnú? a čo znamená tuhý cesto?


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 22. decembra 2010 o 16:47
    @ainy , je dobré najprv bielky šľahať bez cukru, treba ho pridávať postupne aj na viac dávok. V Bode 1 je to napísané... Mrzí ma to, čo teraz? Kokos alebo orechy majú ísť už do tuhého snehu. Tuhý znamená, že keď misku obrátiš hore dnom, sneh sa nepohne, ani nevypadne...


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 22. decembra 2010 o 16:50
    napíš mi na mail: sandra.tamer@gmail.com


  • lucylee, 10. januára 2011 o 11:50
    @ainy presne ako píše @sandra musíš šľahať bielky bez cukru a postupne pridávať cukor a minimálne 15 minút, nie menej, mne sa osvedčilo presne tých 15-17 minút....


  • cica2, 20. januára 2011 o 10:47
    wau vyzerajú supéééér, ja laskonky zbožňujem od detstva, len nemám dáko odvahu ich urobiť...a to posledné foto je tiež krásne:)


  • viedra, 11. februára 2011 o 20:19
    jaj jaj lastonečky fajnove a ja nemam fofmu fnuk fnuk


  • mariaklara, 20. februára 2011 o 01:35
    Prezerám si recepty a tu Laskonky, zbožňujem ich ! Hneď si ich ukladám, lebo moja dcéra začína vypekať, určite ich bude skúšať.


  • onetouchscreen, 2. marca 2011 o 10:52
    Mila pani alebo slecna (dajte vedet ktore) sandratamer, jak ste neskutocne pekna tak ste neskutocne sikovna, ruky bozkavam.


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 2. marca 2011 o 14:56
    Keď len ruky, tak je to ok :-)))


  • elisticka, 30. apríla 2011 o 18:57
    az dnes som objavila tie krasne laskonky ...raz som ich skusila robit s pomletymi mandlami no nebolo to ono...a ta plnka ma zaujala musi byt vynikajuca mnam..:-))


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 30. apríla 2011 o 19:00
    tá plnka je naozaj super, vďaka za pochvalu od Pani cukrárky :-D


  • bejgi, 17. decembra 2011 o 21:12
    krásne a chutné ako vidím :D


  • sally8, 5. januára 2012 o 12:45
    robila som laskonky na Vianoce prvý deň boli výborne ,ale na druhy tak zmäkli ,že sa nedali chytiť ani do ruky, kde som urobila chybu? V obchode stoja dlho a sú stále tvrdé


  • sandratamer, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 5. januára 2012 o 12:56
    @sally8 , ťažko povedať, mne vydržali štyri dni... Aký krém si robila a z čoho?


  • petka33, 21. februára 2012 o 18:30
    ja mám tiež recept na laskonky z orechoveho cesta a plnka je tiez ina, takze ja pridam moje a porovnam.


  • vikusenka, 2. novembra 2012 o 15:35
    vyskusam,strasne ich lubim,od


  • medovnicek, 10. januára 2013 o 11:20
    ja som sa na laskonky odhodlala až pri vianočnom pečení, piekla som orieškové podľa receptu, ktorý bol priložený pri šablóne, veľmi sa mi páčia aj tieto tvoje, okrem toho si vyrobila super postup, recept si odkladám a určite vyskúšam


  • mimka946, 29. januára 2013 o 10:42
    A ako to zvyknes sušiť?


  • sandra, 29. januára 2013 o 15:06
    Je to v bode 4, pri teplote 115 stupňov Celzia asi 30 minút v rúre.


  • mimka946, 29. januára 2013 o 21:36
    a sušiš s pootvorenými dvierkami ci? :)


  • sandra, 29. januára 2013 o 21:40
    Počula som aj o takom spôsobe, ja som ale mala dvierka zatvorené, ako pri pečení.


  • mimka946, 30. januára 2013 o 11:28
    Prave som si popozerala tvoje obrazky ako je mozne ze v jednom kroku s plnkou su hnede a vidno pekne orechy a v dalsom su zrazu uplne biele? LASKONKY NEBLEDNU!


  • sandra, 30. januára 2013 o 13:06
    1. Orechy tam nie sú, použila som kokos, takže nerozumiem.
    2. Pozeráš najprv na obrázok, kde sú zo spodnej strany (to zvykne tak byť, že sú tmavšie na strane na ktorej sa pečú), na ďalšom sú už zvrchu.
    3. Hlavne pokoj, sú to len laskonky....


  • margaretka28, 30. januára 2013 o 13:32
    @sandra , nádherné laskonky, ked sa odhodlám, určite skúsim podľa Tvojho receptu, vyzerajú ukážkové, úplne profesionálne.:-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Cuvée ringloty 2014
Ringlota určite nie je kráľovnou našich sadov, je to však šťavnaté a chutné ovocie.

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist