Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept)
Autor receptu: sandra
Dnes som sa v jednej diskusii vyhrážala :-), že budem robiť večer laskonky. Tak sa stalo. Kuchyňu mi nemá kto umyť, tak ma to ešte čaká, ale ochutnávku máme za sebou a chutia supiš! :-D
Inšpirovala som sa viacerými varecháckymi receptami, najviac ale týmto:
http://varecha.pravda.sk/recepty/laskonky/3513-recept.html
15 ks porcií |
30 minút príprava |
30 minút na 115 °C |
Postup
- Nad vodným kúpeľom vyšľaháme bielky s cukrom. Najprv som bielky trochu našľahala a potom postupne po troch dávkach pridávala cukor. Šľaháme kým nevznikne naozaj tuhá pena - asi 10 - 15 minút.
- Do tuhej peny - snehu som po troch dávkach pridávala kokos a jemne som ho vmiešala do snehu.
- Pomocou formy na laskonky som kokosový sneh naniesla na plech vystlaný papierom na pečenie.
- V rúre som ich potom sušila pri teplote 115 stupňov Celzia asi 30 minút.
- Laskonky sa piekli, tak som si počas čakania urobila karamel. Cukor som nechala rozpustiť na miernom ohni.
- V mlieku som si rozpustila jeden zlatý klas a 1 polievkovú lyžicu kakaa.
- Do rozpusteného karamelu som opatrne priliala vodu. Bublalo to, a vydávalo všelijaké zvuky, aj to zhrčkavelo, ale nakoniec sa to opäť pekne rozpustilo. (No dobre, jeden kúsok zhrčkavenej hmoty som vyhodila).
- Potom som do tekutého karamelu priliala kakaové-zlatoklasové mlieko a uvarila hustý puding.
- Medzitým som si vyšlahala maslo. (to môžete aj počas chladnutia pudingu.)
- Puding chladíme podľa dobrej rady našej honestky, čiže nemusíme miešať aby sa nevytvorila kožka, ale zakryjeme potravinárskou fóliou a chladíme v studenom vodnom kúpeli alebo na balkóne.
- Potom puding prišľaháme k maslu a môžeme striekať na laskonky.
- Pre konečný efekt môžete, ale nemusíte pofŕkať čokinou. Ja som čokoholik, takže som musela. Z tejto dávky mi vyšlo 30 laskoniek, po zlepení 15 mňamkových kokosových laskoniek s kakaovo-karamelovou plnkou.
- A degustujeme. :-) No a potom šup s nimi do chladničky, zajtra vraj budú ešte lepšie :-)