Laskonky s kakaovo-karamelovou plnkou (fotorecept)

Autor receptu: sandra

Dnes som sa v jednej diskusii vyhrážala :-), že budem robiť večer laskonky. Tak sa stalo. Kuchyňu mi nemá kto umyť, tak ma to ešte čaká, ale ochutnávku máme za sebou a chutia supiš! :-D Inšpirovala som sa viacerými varecháckymi receptami, najviac ale týmto: http://varecha.pravda.sk/recepty/laskonky/3513-recept.html

15 ks
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 115 °C

Postup

  1. Nad vodným kúpeľom vyšľaháme bielky s cukrom. Najprv som bielky trochu našľahala a potom postupne po troch dávkach pridávala cukor. Šľaháme kým nevznikne naozaj tuhá pena - asi 10 - 15 minút.
  2. Do tuhej peny - snehu som po troch dávkach pridávala kokos a jemne som ho vmiešala do snehu.
  3. Pomocou formy na laskonky som kokosový sneh naniesla na plech vystlaný papierom na pečenie.
  4. V rúre som ich potom sušila pri teplote 115 stupňov Celzia asi 30 minút.
  5. Laskonky sa piekli, tak som si počas čakania urobila karamel. Cukor som nechala rozpustiť na miernom ohni.
  6. V mlieku som si rozpustila jeden zlatý klas a 1 polievkovú lyžicu kakaa.
  7. Do rozpusteného karamelu som opatrne priliala vodu. Bublalo to, a vydávalo všelijaké zvuky, aj to zhrčkavelo, ale nakoniec sa to opäť pekne rozpustilo. (No dobre, jeden kúsok zhrčkavenej hmoty som vyhodila).
  8. Potom som do tekutého karamelu priliala kakaové-zlatoklasové mlieko a uvarila hustý puding.
  9. Medzitým som si vyšlahala maslo. (to môžete aj počas chladnutia pudingu.)
  10. Puding chladíme podľa dobrej rady našej honestky, čiže nemusíme miešať aby sa nevytvorila kožka, ale zakryjeme potravinárskou fóliou a chladíme v studenom vodnom kúpeli alebo na balkóne.
  11. Potom puding prišľaháme k maslu a môžeme striekať na laskonky.
  12. Pre konečný efekt môžete, ale nemusíte pofŕkať čokinou. Ja som čokoholik, takže som musela. Z tejto dávky mi vyšlo 30 laskoniek, po zlepení 15 mňamkových kokosových laskoniek s kakaovo-karamelovou plnkou.
  13. A degustujeme. :-) No a potom šup s nimi do chladničky, zajtra vraj budú ešte lepšie :-)