Kysnuté cesto bez kysnutia fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 20. júla 2016
Kysnuté cesto bez kysnutia (fotorecept)
Foto: ancicka

Jednoduchý, rýchly recept. Pracuje sa s cestom hneď. Môže sa pripraviť na sladko, slano, cez závin po pizzu. Fantázii sa medze nekladú.

12
porcií
20 minút
príprava
20-25 minút
na 180-200 °C

Suroviny

1/2 kg
50 g
1 dl
3 dl
1 PL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Z polovice mlieka, droždia a trocha cukru urobíme kvások. V miske si zmiešame suché suroviny a po vyjdení kvásku pridáme olej a zbytok mlieka a vypracujeme hladké cesto.

    Kysnuté cesto bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nečakáme na vykysnutie,z cestom pracujeme hned. Na doske ho ešte prehnetieme.

    Kysnuté cesto bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozdelíme na menšie guľky, ja som si rozdelila rovnomerne na 12 časti. Môže aj na menšie alebo na dva záviny a pod. Cesto mi na doske postálo iba toľko, kým som si pripravila plech na pečenie, plnku a rúru.

    Kysnuté cesto bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podľa priania vnúčat boli plnené nutelou, ale plnku si môžme zvoliť podľa chutí. Každú plnku pekne zabalíme do guľky

    Kysnuté cesto bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a uložíme na vymastený plech. Každú guľku potrieme olejom a upečieme.

    Kysnuté cesto bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené necháme vychladiť a dobrú chuť.

    Kysnuté cesto bez kysnutia (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jack
Výborný nápad.Vyskúšam.
sovka62
Kým som bola zamestnaná, bola by som po takýto recept skočila do ohňa. Teraz je to s časom už inak, tak si pokojne nechám vykysnúť (napr. to tvoje bez vajec, do toho som sa asi zamilovala) a nechám aj riadne podkysnúť, naplnené, či vytvarované na plechu. A ako to už býva s prácou chvatnou, niekde sa to ukáže, buchtičky sú trochu prasknuté, takže podkysnutie by im neuškodilo. Ale mama, ktorá príde z práce o štvrtej a na šiestu potrebuje mať buchty aj vychladnuté na večeru, žiadne praskliny riešiť nebude, bude spokojná, že to stihla. To len my, dôchodkyne, sa môžeme pokúšať o dokonalosť. Každopádne 5*, užitočný recept.
ancicka
@Sovka62 (20.7.2016 14:28)

tieto sú tiež bez vajca a cesto je jemné ,mäkké.neviem prečo mi praskli,lebo ked som robila prvý raz,tak boli krásne.Asi je to tou nutrlou,lebo som nemala tmavú a biela sa pri pečení chová inač,alebo je to múkou.Niekedy ked pečiem,to je jedno aké cesto/ a toho som už popiekla strašne veľa/,tak raz prskne a druhý raz je pekné.
Pozdravujem,@Jack.
1x iwanna
haji
@Ancicka (20.7.2016 16:06)
To je štráchů pro prasknutou dobrotu! Jednoduché: prostě se smějí! Veselé koláčiky si upiekla @Ancicka , ani "trávu" si nepotrebovala. Přeji krásný podvečer!!
1x nyja
sonulienka
@Ancicka práve včera som videla tento recept na nete a chcela som ho vyskúšať som rada, že si ho dala sem. Ja som síce doma, tiež mám čas ako píše @Sovka ale niekedy na rýchlo sa takéto niečo zíde keď sa Ti ozve nečakaná návšteva máš to raz dva. A to, že popraskali to sa stáva aj na kysnutých cestách čo sa dávajú kysnúť. Už je v KK.
1x eluska
marikafil
vyzerajú krásne, praskliny vôbec nevadia. akurát ja by som musela dať nejakú slanú plnku... ale iné som chcela - posledná položka v zozname surovín je "1 ČL sóda" a ja si teda myslím, že to môže byť sóda bikarbóna, ale možno aj - skrátka bublinková voda = sóda. Môžeš to prosím upresniť?
tatranka
Veľmi šikovný a rýchly recept,ktorý je niekedy veľmi prepotrebný a vítaný.Buchtičky sú určite výborné. Dávam 5 hviezdičiek.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Recept na kysnuté cesto bez vajíčka sa mi páči, robievam tak. Po vytiahnutí upečených buchiet alebo koláčov zvyknem potrieť rozpusteným maslom, pečivo tak získa jemnú vláčnosť a mäkkosť.
ivka268
dnes som robila z neho pizzu a cestíčko je fantastické....skvele sa s ním pracuje, ďakujem za receptík :)
babkamt
Rada pečiem z kysnutého cesta. Skúšam rôzne recepty. Vyskúšam aj ten tvoj, len sa musí trochu ochladiť. V časovej tiesni sa recept zíde. Putuje do kk.
maska10
To cesto poznam je super dobre sa s nim pracuje.Ja potieram vajickom maju krajsiu farbu,ale hlavne ze su a chutia.
marta5
Dobrý deň,robim podobný,ale dávam aj vajička a namiesto sody bicarbony-prášok do pečiva.Iste skúsim aj Tvoj.Mám chuť na slivkový koláč,tak ho vyskúšam-Ďakujem za skvelý recept a želám pekný deň.
tomeska
dobrý deň, upiekla som si koláč so slivkami a navrchu s drobenkou z cesta podľa vášho receptu, ,Cesto urobené rýchlo, jednoducho, pracovalo sa s ním - parádne. Upečené - vynikajúce- a hlavne :::::::::nepálila ma z neho žáha:::::::: a že som si dávala. I v pondelok (upečené v sobotu) bolo pekne makké a neoschnuté ,a to nebolo ničím natreté- (myslím okraje cesta,) prikryté len papierom . Skúsim ešte slanú variantu, a myslím že to bude tiež ono. Výborný recept za milion hviezd**********************
ancicka
@Tomeska (12.9.2016 21:27)

dakujem za vyskušanie,tešim sa ,že si z receptom spokojná.
Pozdravujem.
eva155
Moze sa roztiahnut po doske , povykrajovat kolieska a naplnit po vrchu napr tvarohom?Nemusia byt len zabalene v buchte? Dik za inf
eva155
Predsa som to vyskusala take iste ako ty, nepraskli su krasne. Nejake som ich mala tvrdsie, to maju take byt? Inac Ok. A este som dala hladku zelenu muku, ci mala byt special? Dik.
ancicka
@Eva155 (20.12.2016 18:56)

Pozdravujem,ja robievam so špecialnej,som rada,že ,že sa vydarili.
kucharka
Máme radi koláče z kysnutého cesta ale nedostatok času mi nedovoľuje robiť ich často. A tak som cez víkend skúsila urobiť také akože briošky z tohto cesta, plnila som strúhanými jablkami a musím pochváliť. Trošku mi popráskali. Ako som videla v predošlých komentároch bude to tým, že cesto nekysne, ale na chuti im to vôbec neubralo. Ďakujem za recept, budem robiť častejšie. Pekný deň.