Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Listovala som v Medzinárodnej kuchárke a našla som tento recept. Pravdaže, recept na haruľu poznám, avšak nie ako kysnutú haruľu, tak som ho vyskúšala a ponúkam ho aj Vám. V tejto treskúcej mrazivej zime iste dobre padne na večeru práve haruľa s horúcim čajom.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Očistené zemiaky som nastrúhala na jemnom strúhadle do misy.
  2. Posypala som ich múkou, aby nesčernali.
  3. Pripravila som si potrebné koreniny, vajcia a olúpala som strúčiky cesnaku.
  4. Do vlažného mlieka som rozdrobila droždie a na teple som nechala vykysnúť kvások.
  5. Do nastrúhaných zemiakov, posypaných múkou som pridala prelisovaný cesnak.
  6. ...soľ, mleté čierne korenie, majoránku,...
  7. vajcia a zmes som dobre premiešala.
  8. K zemiakovej zmesi som priliala vykysnutý kvások
  9. Všetko som znovu premiešala a pridala som ešte toľko múky, aby vzniklo liate cesto a nechala som ho ešte chvíľku postáť, aby troška pracoval pridaný kvások. Množstvo múky sa môže líšiť v závislosti od toho, ako vodnaté sú zemiaky.
  10. Do pekáča som naliala olej a nechala som ho nad plynovými horákmi dobre rozpáliť.
  11. Cesto som naliala do pekáča na rozpálený olej, vrch som ešte riadne poliala olejom, aby pri pečení vznikla pekná červená kôrka. Kto chce, môže použiť bravčovú masť, ako je uvedené v pôvodnom recepte.
  12. Piekla som v trúbe vyhriatej na 190 stupňov 30 minút,potom som upečenú haruľu nechala 15 minút odpočívať, aby sa dala dobre krájať.
  13. Haruľu som pokrájala na obdlžniky, kým bola ešte teplá a podávala som ju s horúcim čajom. Je to výdatná večera, ktorá v tejto zime zasýti, aj zahreje. Možno podávať aj za studena, ak zostane, ale nezostalo.