Kysnutá haruľa v pekáči (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Listovala som v Medzinárodnej kuchárke a našla som tento recept. Pravdaže, recept na haruľu poznám, avšak nie ako kysnutú haruľu, tak som ho vyskúšala a ponúkam ho aj Vám. V tejto treskúcej mrazivej zime iste dobre padne na večeru práve haruľa s horúcim čajom.
1 dávka porcia |
30 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Očistené zemiaky som nastrúhala na jemnom strúhadle do misy.
- Posypala som ich múkou, aby nesčernali.
- Pripravila som si potrebné koreniny, vajcia a olúpala som strúčiky cesnaku.
- Do vlažného mlieka som rozdrobila droždie a na teple som nechala vykysnúť kvások.
- Do nastrúhaných zemiakov, posypaných múkou som pridala prelisovaný cesnak.
- ...soľ, mleté čierne korenie, majoránku,...
- vajcia a zmes som dobre premiešala.
- K zemiakovej zmesi som priliala vykysnutý kvások
- Všetko som znovu premiešala a pridala som ešte toľko múky, aby vzniklo liate cesto a nechala som ho ešte chvíľku postáť, aby troška pracoval pridaný kvások. Množstvo múky sa môže líšiť v závislosti od toho, ako vodnaté sú zemiaky.
- Do pekáča som naliala olej a nechala som ho nad plynovými horákmi dobre rozpáliť.
- Cesto som naliala do pekáča na rozpálený olej, vrch som ešte riadne poliala olejom, aby pri pečení vznikla pekná červená kôrka. Kto chce, môže použiť bravčovú masť, ako je uvedené v pôvodnom recepte.
- Piekla som v trúbe vyhriatej na 190 stupňov 30 minút,potom som upečenú haruľu nechala 15 minút odpočívať, aby sa dala dobre krájať.
- Haruľu som pokrájala na obdlžniky, kým bola ešte teplá a podávala som ju s horúcim čajom. Je to výdatná večera, ktorá v tejto zime zasýti, aj zahreje. Možno podávať aj za studena, ak zostane, ale nezostalo.