Kvások - kapustová polievka fotorecept

jo - fotkajo, 24. júla 2010
Kvások - kapustová polievka (fotorecept)
Foto: jo

Rada by som kvások zaradila medzi regionálne recepty. Takto sa pripravuje kapustová polievka v Novákoch, presnejšie v časti Horné Lelovce. Nikdy som sa nestretla Zobraziť celý popisRada by som kvások zaradila medzi regionálne recepty. Takto sa pripravuje kapustová polievka v Novákoch, presnejšie v časti Horné Lelovce. Nikdy som sa nestretla s tým, že by sa podobne varila v inom regióne Slovenska, dokonca ani v najbližšom okolí ju nepoznajú. Možné je aj to, že ma vyvediete z omylu. Suroviny potrebné na prípravu sú kapusta, zemiaky a kúsok mäsa, tak ako u väčšiny jedál z kuchyne našich starých mám.

Suroviny

1
500 g




Postup

  1. 1

    Tento recept sa začína mojou obľúbenou frázou -zoberieme čistý hrniec-, prípadne vylepšená verzia je -zakúrime v peci a zoberieme čistý hrniec. Okrem neho si pripravíme hlávku kapusty, pätku chleba, nite a nôž.

    Kvások - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšieho kapustného listu zabalíme chlebík a omotáme niťou. Balíček vložíme na dno hrnca.

    Kvások - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ostatnú kapustu nakrájame a šup s ňou do hrnca.

    Kvások - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na záver nalejeme vlažnú, osolenú vodu.

    Kvások - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryjeme a odložíme na miesto, kde nám nebude hrniec zavadzať. Necháme kvasiť približne dva, tri dni. Podľa počasia. V horúčavách, ktoré sú v poslednom období, stačilo na nakvasenie kapusty dvadsaťštyri hodín. Dôležité upozornenie : Počas kvasenia hrniec nepremiestňujeme, ani doň nenakúkame. Nie je to povera, skutočne kapusta očernie a skazí sa. Prvá fáza prípravy je za nami.

    Kvások - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V druhej fáze si nakrájame mäso na kocky. Môže byť rôzne, komu aké chutí. V prípade, že použijete údeninu, treba menej soliť na začiatku. Zemiaky v pôvodnej receptúre nie sú, nič však nepokazia. Niekedy ich dávam, niekedy nie. Vždy ich uvarím osve a vložím do hotovej polievky.

    Kvások - kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z hrnca vyberieme balíček s chlebom, pridáme mäso a dáme variť. Okoreníme bielym korením. Keď sú kapusta a mäso uvarené urobíme zátrepku z hladkej múky a vody, chvíľu povaríme a polievka je hotová. Ak by sa niekomu zdalo, že je málo mastná, kľudne môže pridať za lyžičku masti, alebo oleja.

  8. 8

    Takto pripravená kapustnica má lahodnú, kyselkavú chuť. Neviem k čomu by som to prirovnala. Je úplne iná, ako z kvasenej sudovej kapusty. Vyskúšajte.

Diskusia k receptu

evusik
tak ja som ozaj o takejto príprave ešte nepočula a vyzerá to fakt zaujímavo a chutne, určite to stojí za vyskúšanie :-)
kuchticka
@jo , ten list s chlebikom vyhodis, alebo rozmixujes do polievky? Chlebom by sa zahustila a nepotrebujes zatrepku.
kuchticka
Toto je skutocne zaujimava, nezvycajna polievka. Iste sa hodi varit ju v zimnych mesiacoch. iekedy to vyskusam
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
@kuchticka - chlieb vyhadzujem, slúži na to, aby kapusta začala kvasiť.
sovka62
Toto je regionálny recept, bez akýchkoľvek pochybností. Tipujem, že väčšina z nás o ničom podobnom ani nepočula. A mne sa páči mimoriadne, rieši môj dlhoročný problém. Manžel má veľmi rád kyslú kapustu (a všetky jedlá z nej), pre môj chorý žalúdok to však nie je najvhodnejšia surovina, je mi príliš kyslá. A tvoj recept vyzerá na veľmi dobrý kompromis, ani sladká, ani príliš kyslá. A hlavne, nemusím v komore obchádzať súdok s kyslou kapustou, alebo keď ju nerobíme, zúčastňovať sa lotérie, ktorú poriadajú výrobcovia kyslej kapusty - vyhráva ten, kto kúpi kapustu, ktorá sa dá jesť.
zdezda
Zaujímavý recept a určite aj chutné papanie, vyskúšam:-)
pisot
ukládám a aj to idem vyzkúšať:-)
frezia68
@jo ahoj! Tvoj recept mi pripomenul kvasené uhorky z detstva,keď naša mamka tiež použila konček (pätku) z chleba,kôpor a na to naukladala menšie uhorky,ktoré v strede pozdĺž prerezala a to všetko zaliala vlažnou osolenou vodou a za pár dní sme mali rýchlo kvasené uhorky a výborné.Ďakujem za pripomenutie.
bababa
Vyzerá to naozaj veľmi zaujímavo a naozaj takej polievočke úprimne fandím. Čo nevidieť ju určite vyskúšam. vďaka, vďaka, už sa na to teším ako bude všetkým chutiť.
bozulka
Polievka je skutočne veľmi zaujímavá.@sovka hovoríš mi z duše,ja sa zaprisahám už niekoľko rokov,že nebudem robiť kapustu,ale keď náhodou nemám a idem kúpiť málokedy je dobrá.Je veľmi kyslá a mäkká a takú nemám rada.Tak robím znovu každú jeseň.
22janka22
Tak na toto si netrúfam. Bojím sa, že by sa mi pokazila a aj, že by som nevydržala a nakúkala :-)
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
ďakujem pekne
emila
Týmto receptom som sa dostala do mojich mladých čias - pochádzam tiež od Novák a toto jedlo bolo naozaj tradičné pre túto oblasť. Vďaka za pripomenutie, hneď vyskúšam - idem dať kvasiť kvások.
jollanka1
som Lehoťanka,je to naša obľúbená polievka,samozrejme s údeninou
vieranika
My sme ju doma tiež pripravovali, už sa dlhšie chystám ju urobiť.
Do takejto "kvasenej kapustovej polievky" sme v čase, keď sme ešte chovali doma zajace, dávali variť celého, alebo polku zajaca (podľa množstva pripravovanej polievky) - samozrejme odratého a vypitvaného. To bola pochúťka. Varené zajačie mäsko je zdravé a v kombinácii s chuťou "kvasenej kapusty" je to naozaj neopakovateľná kombinácia. My sme ešte pridávali pred koncom varu na zlepšenie chuti 1 menšiu paradajku rozkrojenú na polovicu, tá sa po uvarení vybrala, aby sa nerozišla po polievke. Kto chce môže ju zjesť, alebo vyhodiť. Keď nemáte paradajku, použite zarovnanú lyžicu paradajkový pretlak - nie kečup!!!
florinka23
Keďže mám starku z Novak túto polievočku milujem tú u nás na orave sa mi každý čuduje:)))
steggis
áno, v Lehote pod Vtáčnikom nám to varievala stará mama, teraz v tom pokračuje moja mama, a dnes som sa dal na to i ja....verím, že sa podarí... vykvasená kapustička už je-tak idem na to.....:-D
zmmm
Moja mamina pochádza od Bánoviec nad Bebravou a tiež ju robievala, vďaka za recept, potešili ste ma.
lubosv
a tu je recept mojej babky, tak ako ho varila pred 40r a ako ho tam varia do dnes:

Kvások

Je potrebné mať domáce zaúdené sadlo. Ak nie, možno použiť údenú slaninku, nie veľmi prerastenú, nie je to však ono.

Postup:
½ hlávky kapusty nakrájať na rezance, pridať asi1/2 hrste cukru, asi 3 lyžice? soli. Zaliať 3-4 litrami vlažnej vody, dať asi ¼ chleba (lepšie je keď je chlieb starší), dať to na teplé miesto, zakryť a nechať kvasiť asi 3 dni. (Keď sa robí prvý krát, je treba nechať kvasiť aj 4 dni). Po vykvasení sa chlieb vyberie väčším sitkom, voda sa cez sitko precedí, trochu si z nej odložiť najlepšie do umelej fľaše, aby bol základ na ďalší kvások – bude lepšie kvasiť, kvások bude chutnejší (môže sa dať aj do mrazničky a v prípade potreby použiť neskôr).

Táto scedená voda sa dá rozvariť - medzi tým si uvariť zemiaky, podľa toho, koľko spapáte, pripraviť si zátrepku 1 lit. polotuč. mlieka, 1 šľahačkovú smotanu, hladkú múku, podľa toho ako hustý kvások chcete. Nakrájať si na kocočky asi 10-12 dg sadla (príp.slaniny), dať ho roztopiť Keď už vrie, pomaly sa do toho vlieva zátrepka, premiešavať to, aby sa neprichytilo na dno, nechať aby zovrelo asi 2 minúty, odstaviť z plameňa a do takého horúceho vliať to horúce roztopené sadlo – pozor, opatrne, lebo to vyfŕkne.
fetano
Poznám veľmi dobre toto jedlo,moja starká bola z Leloviec tak to dosť často varila,je to úžasné a veľmi chutné 👍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia