Kurča podľa Tamary

zuzuu10 - fotkazuzuu10, 20. mája 2012
Kurča podľa Tamary
Foto: zuzuu10

Recept inšpirovaný knihou Hydinové špeciality. Kto bola Tamara, netuším, ale kuriatko na jej spôsob je stálicou nášho nedeľného menu :)

30 minút
príprava
90 minút
na 220 °C

Suroviny

100 g
5 dl
150 g
450 g
1  veľká (285g odkvapkanej)




Postup

  1. 1

    Kurča naporcujeme a osolíme.

    Kurča podľa Tamary - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci rozpustíme maslo.

    Kurča podľa Tamary - obrázok 2
  3. 3

    Ak robíme vývar z kocky, pripravíme si ho. Prepláchneme a namočíme hrozienka.

    Kurča podľa Tamary - obrázok 3
  4. 4

    Na masle opečieme mäsko, aby sa zatiahlo.

    Kurča podľa Tamary - obrázok 4
  5. 5

    Keď sú všetky kúsky opečené, vyberieme ich na pekáč.

    Kurča podľa Tamary - obrázok 5
  6. 6

    Na výpek v hrnci pridáme rozmrazený hrášok, kukuricu a namočené hrozienka. Necháme spolu prehriať.

    Kurča podľa Tamary - obrázok 6
  7. 7

    Zeleninovo-hrozienkovou zmesou posypeme kurča, podlejeme vývarom a prikryté dáme piecť.

    Kurča podľa Tamary - obrázok 7
  8. 8

    Prikryté pečieme hodinu, (po 30 minútach môžeme skontrolovať a prípadne ešte podliať, ak chceme viac šťavy), potom odokryjeme. Teraz môžeme pripraviť prílohu, lebo sme tak pol hodinky od dokončenia. Odporúčam ryžu :)

  9. 9

    Po 15 minútach od odokrytia vyzerá asi takto...

    Kurča podľa Tamary - obrázok 9
  10. 10

    Teraz posypeme poriadnou hrsťou nasekanej petržlenovej vňate a necháme ešte 15 minút dopiecť.

    Kurča podľa Tamary - obrázok 10
  11. 11

    A hotovo! Nám najviac chutí s ryžou - výborná, keď sa premieša s kukuricovo-hráškovo-hrozienkovým mixom. Dobrú chuť! :)

    Kurča podľa Tamary - obrázok 11

Diskusia k receptu

sovka62
Recept na kurča Tamara poznám, môj je trochu jednoduchší. A Tamara bola gruzínska kráľovná (veľmi šikovná a úspešná), vládla koncom dvanásteho a trinásteho storočia. Nemysli si, že tak dobre ovládam gruzínske dejiny, ale jedna z mojich vnučiek ja Tamarka, tak som sa zaujímala....
martamm
Túto knihu vlastnim a je tam vela skvelych receptov. Tvoj som uz robila, len u mojho manzela som velmi nim nezabodovala, on je klasik a nemusi tie hrozienka. Ale mne velmi chutilo, recept je vyborny.
zuzuu10
@sovka62 Ďakujem, zase som sa vďaka Vareche niečo dozvedela :)
@martamm Veru nájde sa tam všeličo, na prvý krát ani u nás Tamara veľmi neprerazila - pôvodne ide navrch tuším aj smotana, no, skrátka, neohúrila, ale práve kvôli tým hrozienkam a peknej zmeske "zrní" dostala druhú šancu. Odvtedy je bez smotany a stále sa k nej vraciame :)

sportak
Tie hrozienka mi tam moc nepasujú ale určite to vyskúšam. Je to veľmi zaujímavý recept a zaisto bude veľmi chutný.
zuzuu10
A teraz cez sezónu by bola škoda nepridať čerstvé hrozno :) Trošku prepichnúť bobuľky, aby nepukali, a super upgrade je na svete...