Kurča na smotane (fotorecept)

Kurča na smotane (fotorecept)
Foto: evusik
evusikEvusik, recept pridal: 3. októbra 2010 10:31Ďalšie jeho recepty

Perkelt a paprikáš - nikdy som nevedela aký je medzi nimi rozdiel. Ani jeden som nemala rada. Vadili mi tam šupy z rajčín a z papriky. Ani deti to nechceli jesť a tak som vzala mixér a milú zeleninu rozmixovala. Robím tak už roky rokúce. A tak ani perkelt ani paprikáš u nás jedine kurča na smotane.

Suroviny

6
porcií
10
minút
príprava
60
minút
na 200 °C

Postup prípravy receptu

1

Na dno liatinového pekáča (hlboký pekáč, misa z jenského skla...) dáme nakrájanú cibuľu, papriku, paradajky, alebo lečo. Navrch poukladáme umyté, naporcované, osolené a okorenené kura. Podlejeme vodou aby bolo mäso takmer zaliate, prikryjeme a dáme do rúry dusiť na 200°C asi na 1 hodinku.
Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 1

2

Keď je mäso mäkké vyberieme ho a zeleninu rozmixujeme .....
Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 2

3

pridáme kyslú smotanu a dobre rozmixujeme
Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 3

4

necháme prevariť, ochutnáme a prípadne dochutíme, alebo ak chceme rozmiešame za lyžicu múky v troche vody a zahustíme - dobre prevaríme.
Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 4

5

Mäso vložíme naspäť do omáčky a udržujeme v teple.
Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 5

7

Múku, vajce, vodu zamiesime na polotekuté cesto, je dobré ho nechať odstáť prikryté útierkou. Ja robím cesto od oka a dávam miešanú múku, to znamená hladkú, polohrubú a hrubú. Ja to nevážim ale mohlo by ti byť tak v pomere 2:2:1. Soľ nedávam vôbec. Kdesi, kedysi som čítala, že do halušiek sa soľ nemá dávať lebo zostanú tvrdé.
Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 7

8

Halušky sádžeme do vriacej, osolenej vody.
Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 8

9

Keď vyplávajú na povrch krátko povaríme, scedíme, prepláchneme studenou vodou a omastíme.
Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 9

10

Kurča na smotane podávame s haluškami alebo cestovinou.
Kurča na smotane (fotorecept) - obrázok 10



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 5 ľudí (3,8 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • vybusna, 3. októbra 2010 o 11:19
    paradajkove supky v jedle je to najhorsie co sa mi moze stat....ja nemixujem, ja tie paradajky od tej supky obielim.....a posledne roky uz vobec do jedlanedavam ani mokre vnutro paradajok, len masite telo....kura na smotane je klasika.....a skvela....


  • altyn, 3. októbra 2010 o 11:35
    Že ma to nikdy nenapadlo... ! :-))))))))) Proste to rozmixujem a nebudemto musieť dávať na kraj taniera! Ďakujem! :-))))))))


  • michsamant, 3. októbra 2010 o 12:46
    takto som to este nikdy nerobila..treba to napravit


  • evanaaa, 3. októbra 2010 o 17:28
    Jasné, šupku terba dať dolu. Aj keď tento recept je taký " svojský ", kura na smotane ozaj robím ako papríkáš, používam mletú papriku a dusím na vrchu, ale to už je niečo iné, ako toto, uznávam.


  • janger, 3. októbra 2010 o 19:04
    Narobila si mi chute! Super, aj tie halusky. Perkelt a paprikas, nie je to jedno? Ja som myslela, ze to je to iste.


  • jody, 3. októbra 2010 o 19:45
    Super. Lepšie mixovať, ako dávať šupy dole. :-)


  • sjuz, 3. októbra 2010 o 19:53
    Obľúbené jedlo môjho manžela:)), tuším budem musieť urobiť...Ja keď robím kura na smotane, nedávam inú zeleninu, len na cibuľke, a dám rozrezanú celú papriku a polovicu celej rajčiny, ktoré potom vyberiem, alebo prepasírujem cez sitko. A keď robievam maďarský perkelt, tak podľa maďarov je základ cibuľa, rajčiny a paprika, mletá červená paprika, a toto sa podlieva tri krát, a pokaždé sa musí šťava úplne pomaličky vydusiť. Až po tých troch razoch sa tam šupne mäso, ešte podleje a dusí do mäkka...


  • enerrgizer, 3. októbra 2010 o 20:04
    tak toto sa ti podarilo, až slintám, krásne dokonalé...


  • evusik, 3. októbra 2010 o 22:38
    Zjednodušene povedané, rozdiel je takýto: Paprikáš je mäso, rajčiny, paprika a smotana. Perkelt je to isté ale bez smotany.


  • palokuchki, 4. októbra 2010 o 00:05
    My sme sa tiez vzdy doma dohadovali, co je perkelt a co je paprikas. @evusik , ten tvoj vyzera velmi chutny. Ja tiez mixujem zeleninu ako ty, zahusti sa tym omacka a nikomu nevadia supky.Ten haluskar, to je ohromna vec. Jeden uz doputoval aj do Australie. Na buduce ich musim nakupit viac.


  • zdezda, 4. októbra 2010 o 06:59
    Mňaaaaam, my paprikáš veeeeeľmi ľúbime papkať, no ja uvarím kura v kuchte, vykostím ho a bez kože ho potom pridám do omáčky, vývar je silný, tak si z neho odoberiem aj na polievku :-)


  • bdurica, 4. októbra 2010 o 10:16
    Ja do toho nedavam zelenu papriku! Podla mna to pokazi chut. Nuz a aby omacka bola jemna a bez zbytocnych veci ktore ako uvadzate Vam vadia, jednoduch povyberajte udusene kuracie stehenka do servirovacej misy a az potom omacku zahustime s majzenou rozslahanou v kyslej smotane. po 5 min. povareni za staleho miesania dochutim trosickou magi a kedze mam rad kyslejsie tak aj trosicku kyseliny citronovej tam dam ale opatrne aby to zasa nebolo prikysle. Potom hotovu stavu prepasirujem cez huste sito priamo na kurence.


  • danapa, 4. októbra 2010 o 13:33
    Toto jedlo mame velmi radi, len kuracie masko vykostim a kozu mame pre nasho psika ☺☺☺


  • alzbetka2, 4. októbra 2010 o 17:07
    Keď robím kura na smotane, tak sa mi tam vôbec nepýta ani paprika, ani paradajka. Ak ich dám do váry, tak zas nezahusťujem smotanou a snažím sa ich prepasírovať. Koľko ľudí, toľko chutí :)))


  • dry, 5. októbra 2010 o 12:15
    Ja mám rád halušky ak sú tvrdšie, nerozvarené. Keď som sa stravoval v reštaurácii, halušky som jedol, keď ich varili muži. Kuchár namieša halušky na hustejšie ako kuchárka. Keď sú namiešané na mäkko tak sa ľahko rozvaria a nepríjemne sa lepia na ústa. Koľko ľudí toľko chutí. Aj kurací paprikáš na smotane robím inak. A ešte o paprikáši a perkelte pár slov. Vo väčšine receptov sa paprikáš pripravuje tak, že na cibuľku sa pridáva mäso a až potom paprika a u perkeltov sa paprika pridáva na cibuľku počká sa pokial "pustí" farbu a až potom sa pridáva mäso.


  • gabinka1, 9. júla 2011 o 11:58
    Evusik vynikajúci recept :), dnes máme tvoj paprikáš na obed. S tou rozmixovanou zeleninou a sladkou smotanou (my dávame sladkú) je to úplne lepšia chuť ako iba obyčajné "kurča na smotane" (bez zeleniny). odteraz už ho varím iba takto :) ďakujem.


  • evusik, 9. júla 2011 o 19:50
    @gabinka1 som rada, že chutilo.... ja to takto robím odjakživa :-)


  • mackulica, 21. augusta 2011 o 15:13
    tak a uvarila som ho. môžem povedať, že tak dobré kuriatko na smotane s haluškami som ešte nejedla a určite ho ešte uvarím, ak prežijem dnešné prejedenie. Úžasný, fantastický recept.


  • evusik, 21. augusta 2011 o 17:55
    @mackulica teší ma, že si si pochutila a aj za krásny komentár :-)))


  • majo51, 16. októbra 2011 o 09:06
    podľa maďarskej literatúry odkiaľ recept pochádza je to presne ako napísala evusik no na slovensku presne naopak a podľa maďarov tam v žiadnom prípade nesmú ísť prsia,vraj sú suché a pokazia chuť perkeltu. Ja dávam aj prsia.


  • evusik, 16. októbra 2011 o 13:40
    @majo51 tak to si potešil hlavne môjho muža, lebo ja keď chcem vedieť aký je rozdiel medzi perkeltom a paprikášom pýtam sa vždy jeho. Ja si to nikdy nezapamätám.
    Ja by som paprikáš nikdy nerobila len z pŕs, to by bolo fakt moc suché, musí tam ísť aj mäso s kosťou, aby bolo aj mäso šťavnaté ale aj omáčka dobrá. Ja dávam naporcované celé kura a každý si zoberie čo má rád, niekto prsia, niekto stehno :-)


  • livia1235, 7. novembra 2011 o 15:13
    ja zboznujem kura na smotane ale nie je to takyto recemt. moj recept je ovela lepsi ako tento a lepsie chuti


  • livia1235, 7. novembra 2011 o 15:14
    tento som urobila a skoro som sa zabila aky to je velky rozdiel od toho mojho receptu... no proste FUJ!


  • evusik, 7. novembra 2011 o 15:23
    milá @livia1235 no čo už, ja to prežijem.... len buď taká dobrá a napíš svoj recept aby som mohla aj ja vyskúšať ten tvoj... a potom sa môžeme fujkať :-)


  • mata3636, 7. novembra 2011 o 19:26
    to je zaujímavé, že ked niekto pridá blbý komentár k receptu, tak ten niekto je maximálne 1 deň registrovaný. baví ťa to, @livia1235 ?


  • denisaleona, 26. februára 2012 o 19:34
    tie halusky mi tam nejdu ale knedla by sa ktomu hodila lepsie !!!


  • evusik, 26. februára 2012 o 23:12
    @denisaleona tebe by a hodila knedľa, my máme radšej halušky :-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Varecha 40/2014: Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.

Fernando Perez Arellano: Šéfkuchár a majiteľ najlepšej reštaurácia na ostrove Malorka
Srší energiou a nešetrí slovami. Pracoval v najlepších európskych reštauráciách, až nakoniec založil svoju.

Bôčik na čiernom pive
Strýko Milan prežil takmer celý svoj život v Sudoměriciach. Len kúsok od dnešných slovenských hraníc, len dve míle od Skalice.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 40/2014: Hus a kačka Hus a kačka
Časopis Varecha v piatok 3. októbra v denníku Pravda.


TOPlist