Ryža

Kubánske národné jedlo Arroz Congrí

Autor receptu: redakcia

Arroz Congrí, čo je ryža s čiernou fazuľou, sa na Kube považuje za národné jedlo, v rodinách sa podáva pri každej slávnostnejšej príležitosti. Je chutné a jednoduché na prípravu.

Suroviny

Postup

  1. Suchú fazuľu v hrnci zalejeme vodou a necháme ju 24 hodín namočenú.
  2. Na druhý deň ju varíme 2 hodiny, kým nezmäkne – voda by mala fazuľu zakrývať asi 5 cm. Keď je fazuľa mäkká, scedíme ju.
  3. V sitku prepláchneme ryžu pod tečúcou vodou a necháme ju odkvapkať. Ošúpeme cibuľu a cesnak a spolu s čili papričkami ich nakrájame nadrobno.
  4. Na hlbokej panvici rozohrejeme olej, orestujeme na ňom cibuľu a potom cesnak – premiešame. Nakoniec pridáme čili papričky a krátko opečieme.
  5. Pridáme ryžu, konzervované paradajky, fazuľu a bobkový list a zalejeme 300 ml vody.
  6. Ochutíme rascou, oreganom a štipkou cukru, premiešame a privedieme do varu. Prikryjeme a na miernom ohni varíme približne 25 minút za občasného miešania. Tesne pred koncom varenia ochutíme soľou a korením.
  7. Arroz Congrí sa môže podávať ako hlavné jedlo alebo ako príloha k mäsu.