Krehký koláč s cuketovou penou fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 6. augusta 2016
Krehký koláč s cuketovou penou (fotorecept)
Foto: monty469

Dnes je to zas na cuketovú nôtu, opäť na sladko. Cukiet mám stále veľa, preto aj dnes takto. Možno trochu netradičný, ale chuťou lahodná Zobraziť celý popisDnes je to zas na cuketovú nôtu, opäť na sladko. Cukiet mám stále veľa, preto aj dnes takto. Možno trochu netradičný, ale chuťou lahodná dobrota, doslova ľahká ako pierko.

70 minút
na 170-200 °C

Suroviny

Krehké cesto:
250 g (alebo obyčajná hladká, príp. polohrubá)
150 g
štipka
2 PL
Cuketová pena:
700 g
100 g
3 PL
6 PL
3 ks
2 bal
2 ČL




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, maslo, cukor a štipku soli. Hnetieme cesto, ktoré následne zabalíme do fólie a dáme na hodinku do chladničky.

    Krehký koláč s cuketovou penou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cukety očistíme, nakrájame na malé kúsky, dáme do hrnca, podlejeme troškou vody a dusíme do polomäkka. Prepasírujeme a necháme vychladnúť.

    Krehký koláč s cuketovou penou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladnutú cuketovú hmotu zmiešame s cukrom, rumom, smotanou (v nej rozmiešame žĺtky), podľa chuti pridáme vanilkový cukor a mletú škoricu. Nakoniec do hmoty zľahka primiešame natuho vyšľahaný sneh z bielkov.

    Krehký koláč s cuketovou penou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto postupne vtláčame do vymazanej a vysypanej formy (28 cm), vytvarujeme zvýšené okraje (2 cm) a náplň nalejeme na cesto. Vložíme do vyhriatej rúry, najskôr pečieme prudko (200 °C, 10 minút), potom teplotu zmiernime (170 °C, 60 minút). Pečieme do zlatista.

    Krehký koláč s cuketovou penou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláčik po úplnom vychladnutí a po hodinke v chladničke ozdobíme drobným ovocím a podávame :-) Nám to chutí s ríbezľami, cesto je krehunké a pena jemnučká :-)

    Krehký koláč s cuketovou penou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

jack
Hmmm.Ďalšia cuketová mňamka od teba.Vyzerá chutne,no a keď dojdeme k vám tak pár cukiet mi odlož.Potom vyskúšam.Pekné.
1x haji
monty469
@Jack (6.8.2016 20:27)

Máš pravdu, sama som bola prekvapená, aké je to dobré. Už dlhšie som ten recept odkladala , nevedela som si celkom predstaviť aké to bude, ale po mojich úpravách musím povedať, že je to skvelé. Manžel si dal večer kúsok, keď prišiel z práce a veľmi mu to chutilo a nevedel , že tam je cuketa až keď som mu to povedala. Mám už v hlave aj iné verzie toho koláčika a určite ich urobím. Je fajnový, ľahúčky a v kombinácii s drobným ovocím, fantázia :-) Cukety ti rastú a rastú, neboj nabalím ťa , keď prídeš. Ďakujem ti veľmi pekne
1x haji
haji
@Monty469 tak takový cuketový receptík jsem ještě neviděla. Oh, ty liško podšitá, taháš receptíky z rukávu jako kouzelnice bílé králíky s holubičkami. Jeden lepší než druhý! Už se těším na pokračování a rozvíjení. Se mi tady potvrzuje, že prostý laik tvoří velká díla, ani nemrkne. S láskou zdravím tebe i celou tvoji rodinu včetně Montíčka, krásnou neděli se vším, co k ní patří! Náš kone Jihovýchod Moravy slunečný - nadále bez úhony rozmarů počasí.
monty469
@Haji (7.8.2016 10:37)

Moja milá, ten recept mám už dávno, len stále som ho nejako prehliadala, nevedela som si predstaviť tú výslednú chuť. No prišlo aj na tento recept a neľutujem. Je síce pravdou, že som si ho upravila podľa seba, ale viem, že bude čoskoro repete, možno aj v inej verzii. Už to mám premyslené :-D Ďakujem ti veľmi pekne, aj vďaka ostatným varecháčom som sa čo to priučila a aplikujem to aj v praxi. Veď aj o tom je táto stránka, nie?
monty469
@Izabella929 (7.8.2016 13:12)

Milá @Izka ďakujem ti veľmi pekne, veru sama som prekvapená ako všelijak sa dá využiť táto skvelá zelenina. Asi preto jej tak veľa sadím :-D
cesminaz
Tak ty si fakt vymyselnicka,tebe sa uz hadam aj sniva s cuketou :-)) Kolacik sa mi velmi paci,musi byt vyborny.
sracz
Milá @monty469 robotnica naša šikovná! Dlhšie som sa tu neukázal a medzitým si sa rozbehla so svojimi rcp "jak ciganska buďa dolu brižkom"! Mal som tu na návšteve dcérku Angeliku s jej "bľižňakami", mojimi vnúčencami Lillynkou a Samkom. Poukazovali sme im, čo sme stihli, spolu niečo navarili a dokonca tu oslávili aj svoje 16. narodeniny! Ja som zameškal kopu svojich príspevkov. Aj Tebe poďakujem za Tvoju náruč nádherných rcp, na domácu nôtu v jednom krátkom komente: "Jeden valal, jedna pišňička, rsp. Jeden valal, veľo gadžoch"! Pozrel som si všetky od: » Krehkého koláča s cuketovou penou, cez Náš domáci kečup, Cuketový perník s kávovou polevou, Zapekané patizóny s hubovo-mäsovou náplňou, Sladké kefírové pampúšiky, Slaný koláč s cuketou, Malostranské placky, Cuketovo-jablková nátierku, Zapečené cukety s kuracím mäsom, ryžou a paradajkami, Nepečenú makovú tortu s višňami, Jablkový koláč s orechovým snehom, Tradičný hnetený jablčník, Chrumkavé cuketové tyčinky, Sviežu višňovú tortu bez pečenia, Cuketové lazane pre mäsožravcov, Tvarohovo-jablkový koláč na podstielke z mrveničky, Nepečený koláč Marína, Sezónny čerešňový koláč s posýpkou a tvarohom, Jarnú polievočku z cukrového hrášku a špenátu, až po Ananásové pokušenie pre Tvojeho milovaného manžela ». Okrem dobrých nápadov zrealizovaných v jednotlivých rcp, "še mi bars popačuje, že znaš tak šikovňe gazdovac; bo peňeži aj dňeškaj take jak bľichi, raz dva ci poviskakuju z bugiľara, no Ti u kuchňi zhasnuješ šicko do posľednoho šmecka!" Srdečne Ťa pozdravujem v kruhu Tvojej rodinky, posielam celé hviezdičkové nebíčko a zo srdca želám zdravie, šťastie, lásku! Vždy, furt a všade, čiže 24/7/31(28,29,30)/364(365)!!! -:)))


siisa
No teda, to čumím, ako by povedala @Haji , vážne skvelý nápad :) ♥ Už teraz sa teším z čím prídeš nabudúce, lebo milá moja @Monty469 , cukety ešte veru nekončia :) ♥♥♥ ( *****)
monty469
@Cesminaz (8.8.2016 09:30)

Milá @Cesminaz už sa mi nesníva len o cukete, ale už aj o paradajkách :-D. Ten koláčik fakt odporúčam, je výborný. Viem si ho predstaviť aj s kokosom a kakaom, či orechami... ďakujem ti veľmi pekne
monty469
@Sracz (8.8.2016 16:19)

Milý @Srazc wau! Normálne si ma dojal :-) Musela som si to prečítať najmenej dvakrát. Z celého srdca ti ďakujem za tvoje slová, ktoré ma veľmi potešili a zároveň aj dojali :-) Vieš , keď žijem na dedine, tak sa snažím čo najviac vypestovať vo svojej záhradke. Viem, že je to bez chémie a rôznych postrekov, lebo toto zásadne nepoužívam. A samozrejme je to oveľa chutnejšie. Ako sa hovorí "i tak še da i tak še da " Treba využiť všetko, čo záhrada ponúka a ako dobre sa v zime chodí do komory, kde nájdem skoro všetko. Ta bars šumne ci dzekujem, mojo šerco poskočilo od radosci :-) Pozdravujem celú tvoju rodinku a prajem hlavne veľa zdravia, lebo to je najdôležitejšie a samozrejme veeľa lásky a pohody.
monty469
@Siisa (8.8.2016 19:38)

Moja milá @Siisa ďakujem ti veľmi pekne. Vyskúšaj, určite neoľutuješ :-) Už mám ďalší nápad, len musím mať viac času. Teraz postupne spracovávam paradajky, no a samozrejme je leto tak treba aj trochu zrelaxovať, v mojom prípade pri vode a aj vo vode :-D Veru máš pravdu, cukety ešte nekončia. Príde aj sestra, tak ju musím nabaliť :-))
1x siisa
katka78
Dievča, čo ty nevymyslíš?! (ja viem, že podľa receptu, ale aj tak! ☺) Vyzerá výborne, aj čoko verzia by bola určite super.