Krehký hruškový koláč

1000thwindow - fotka1000thwindow, 7. marca 2015

Je to na štýl klasického jablkového koláča "starej mamy", ja ho ale s drobnejšími úpravami používam aj na hruškový, keď chcem spotrebovať kompóty :) Zobraziť celý popisJe to na štýl klasického jablkového koláča "starej mamy", ja ho ale s drobnejšími úpravami používam aj na hruškový, keď chcem spotrebovať kompóty :)

Suroviny

500 g
250 g
2 ks
1 ks
100 g
Plnka:
3 ks
1 bal.
1 ČL
2 PL
2 PL
 na posypanie
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Na toto cesto existuje x rôznych receptov, ja používam tento : Múku si preosejeme spolu s práškom do pečiva a rozmrvíme v nej tuk a cukor. Pridáme vajcia a poriadne premiesime, ak by sme potrebovali zvláčniť, tak pridáme 2 lyžice mlieka. Ja som margarín vymenila za bravčovú masť a nedám na to dopustiť, netreba sa báť, budete milo prekvapené, aké je výsledné cesto krehučké a vláčne :)

  2. 2

    Potom sa pustím do plnky, ocedím si kompóty (moje mali 400ml), postrúham, pridám škoricu, mak, vanilkový cukor a krupicu (kvoli tomu, že krupica saje vlhkosť - aby plnka zhustla, keď hrušky pustia šťavu) a nechám chviľku odležať.

  3. 3

    Väčšiu polovicu vyvaľkám a prenesiem na papierom na pečernie vystalý plech. Popichám vidličkou, aby bol koláč nadýchanejší a rozotriem plnku. Zvyšné cesto vyvaľkám a formičkou vykrajujem želaný tvar, mojím favoritom na tento koláč sú kvietky, nech je to estetickejšie :) Namiesto fádneho plátu navrchu ... takto si pokryjem kvietkami z cesta celú plochu plechu, potriem vajcom a dám piecť. Čas pečenia ťažko určiť, každý má inú rúru, ja pečiem na 180C asi 20minút (do zlatista)

    Krehký hruškový koláč  - obrázok 3
  4. 4

    Upečerný pokrájame, posypeme práškovým cukrom, uvaríme si kávičku a môžme sa doň pustiť :)

    Krehký hruškový koláč  - obrázok 4

Diskusia k receptu

hubata
Ja síce hrušky nemám (čo ma neskutočne škrie), ale krehké cesto z bravčovej domácej masti robievam s jablkami. Je fakt výborné, ani tuším netreba toľko dkg čo by som dala napr. palmarínu. Je to vynikajúci recept, dávam ti päť hviezdičiek, už aj za ten nápad aby sa spotrebovali zaváraniny, blíži sa nová úroda...... Vďaka za pekný receptík.
braxi
krásny a určite aj chutný recept..asi by som najprv vykrojila kvetinky a potom plát, aby som minula celé cesto...gratulujem
marienka44
@1000thwindow ,v surovinách nie je uvedené množstvo cukru a kyp. prášku do cesta. Podľa ľubovôle? Treba uviesť aspoň orientačna. Kryštálový cukor do cesta?
V plnke neviem, či použiť mak mletý alebo celý. Inak bez upresnenia recept nepoužiteľný. :-(
1000thwindow
@marienka44
Ospravedlüjem sa za vynechanie informácií, moja chyba, recept som pridávala o polnoci, už som bola asi v polospánku, už je to doplnené :)
Ďakujem dámy za pochvalu aj rady ;) Pekný víkend prajem
aandulka
Receptík vyskúšam, je veľmi lákavý. ukladám dávam5* Ten nápad s kvietkami je úžasný a ešte to vylepšenie od @braxi , nemá to prosto chybu.
evanaaa
1000thwindow, hruškový bude dobrý, páči sa mi aj zdobenie, len teraz váham - či si robila ozdoby zo zvyšnej plnky, ako píšeš, alebo je to omyl a robila si kvietky zo zvyšku cesta, lebo to tak vypadá?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia