Kozí syr - domáca výroba (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Kozí syr je kvalitný syr,podobný ovčiemu so svojou charakteristickou chuťou a vôňou.Nespotrebujem všetko mlieko od kozičky,tak robím syr.Syr z čerstvého kozieho mlieka je lahodný,jemný a veľmi zdraví.

1 h minút
príprava

Postup

  1. Mlieko nepasterizujem,lebo je to domáci chov kozička má dobrý zdravotný stav a kvalitnú stravu.Zachová sa tým viacero zravotných kultúr.Ak nie ste si tým istý,tak sa mlieko odporúča pasterilizovať.
  2. Syrenie mlieka:potrebujem syridlo,2 ml syridla si zriedim s 1 dl vlažnej vody.Mlieko zahrejem na 30 °C a zriedené syridlo zľahka nalejem na vrch mlieka.Potom asi 3 minúty varechou miešam mlieko ,aby sa mlieko dobré zasýrilo.Zakryté nechám približne 30-45 min.Preto som to uviedla takto,lebo kozlie mlieko sa zráža pomalšie.Ja to kontrolujem tak,že mlieko by malo byť husté ako puding a ked položím ma povrch ruku dlaňou a trocha zatlačím,musí mi dlaň ostať čistá.Ked je biela,tak ešte nechám aspoň 5 minút.
  3. Ked je mlieko dobré zasyrené,tak sa okolo okraja hrnca začne tvoriť priesvitná voda.Nožíkom pokrájam až ku dnu zasyrené mlieko na kocky2x2 cm.Asi po 3 minútach ,ked z rezov vystúpi srvatka na povrch,
  4. syreninu veľkou metličkou rozhabarkujem na 1 cm hrudky /fazuľky/.Po rozhabarkovaní nechám syreninu odstať ešte asi 3-4 minúty a po usadení syreniny, srvatku zlejem.
  5. Usadenú syreninu ja zvyknem trocha posoliť,tak za 1 PL soli na 5 l mlieka.Niekedy robím čistý syr a niekedy ochutím bylinkami.Teraz som pridala od oka pažitku.
  6. Na formovanie syra používam košíčky ,alebo len scedím do gázy,
  7. a zavesenú gázu nechám odtiecť,tak asi 12 hod..Po odkvapkaní hrudky z vyberiem a povrch niekedy,podľa chutí osolím a okorením a odložím do chladničky.Tento syr je výborny aj údeny a taktiež naložený v octe,alebo v olejí.