Kotlíková gulášová polievka

Kotlíková gulášová polievka
Foto: milan2
milan2Milan2, recept pridal: 19. marca 2010 17:55Ďalšie jeho recepty

Klasický zahustený kotlíkový guláš zjem, ale túto kotlíkovú gulášovú polievku milujem. Pravidelne každý rok ňou otvárame a ukončujeme grilovaciu sezónu.

Postup prípravy receptu

1

Tento postup neponímajte ako klasický recept. Je to skôr opis toho, ako ja varím gulášovú polievku. Preto ani neuvádzam množstvá jednotlivých surovín, každý si ich môže prispôsobiť podľa vlastnej chuti. Možno sa tým vyhnem spŕške kritiky, akú zožal jarco za svoj klasický hovädzí kotlíkový guláš (samozrejme že od užívateľa, ktorý nepridaj ani jeden svoj recept).

2

Takže najprv si pripravím všetky suroviny, aby som potom už len miešal, prikladal pod kotlík a popíjal vínko alebo pivko. Najlepšie je, keď môžem do prípravy zapojiť celé osadenstvo gárdenpárty a ja už len kontrolujem či dobre umývajú, čistia a krájajú.

3

Mäsa dávam tak 150 až 200 gramov na osobu. Dve tretiny hovädzieho a tretinu bravčového. Najlepšie sú rebrá, ale dobrý je aj močing alebo pliecko. Mäso nakrájam na malé kúsky, také akurát „do huby“, aby si ho už nikto nemusel na tanieri krájať lyžicou. Aj rebrá posekám na asi 5 cm kúsky. Ja dávam do kotlíka variť aj jednu veľkú kosť, tá dodá vývaru výbornú chuť a plnosť. A teraz urobím z mäsom jednu fintu, ktorú mi prezradil jeden môj kamarát vinár, keď sme u neho na hajlochu jedli guláš a ja som sa čudoval, prečo mi doteraz žiaden guláš nechutil tak, ako ten jeho. Mäso zalejem vriacou vodou a nechám ho asi 20 minút postáť. Potom vodu zlejem a mäso opláchnem studenou vodou. Tento postup opakujem trikrát. Z mäsa sa tým vyplaví všetok „bordel“ vo forme peny a všetky nepríjemné pachy.

4

Kým sa mäso čistí, pokrájam si papriku na slížiky a paradajky na malé kúsky (asi 3 papriky a 3 paradajky). Keď sa mi chce, tak paradajky predtým obarím vriacou vodou a ošúpem. Má to tú výhodu, že nemám potom v polievke tie dotieravé jemné rajčinové šupky, čo sa radi prilepia na podnebie a človek ich potom musí prstom prácne odlepovať. Cibuľu si pokrájam na väčšie kocky. Niekto dáva cibule toľko čo mäsa, lebo cibuľa zahusťuje guláš. Ten je ale potom od nej sladký. Ja dávam 3 až 4 cibule na kotlík (12 litrový, ale varím v ňom tak do dvoch tretín). Mrkvu a petržlen pokrájam na kolieska (1 až 2 mrkvy a 2 až 3 petržleny), petržlenovú vňať posekám nadrobno. Zemiakov dávam tiež málo, maximálne polovicu množstva mäsa, nemá to byť krumpľová polievka (hoci môj syn by nedbal, keby tam boli len samé zemiaky, tak si ich potom pri jedení čenčuje s maminou za mäso). Zemiaky pokrájam tak ako mäso, na jednohubky.

5

A ide sa variť. Pod kotlíkom už horí, v kotlíku sa začína roztápať masť (množstvo odhadom). Otvorím si ďalšie pivko. Do roztopenej masti šupnem cibuľu, mrkvu a petržlen. Sledujem, ako sa to smaží, občas premiešam, aby mi to neprihorelo a aby sa to robilo rovnomerne. Keď skonštatujem, že už je ten správny čas, pridám mäso (pozor bez vody a bez tej peny). Za stáleho miešania ho pomaly restujem, kým nezačne púšťať sťavu. Potom ho už nemusím miešať stále, len občas ho premiešam, aby neprihorelo. Keď ide všetko ako po masle, teda po masti, za nejaký čas mäso pustí toľko šťavy, že je skoro všetko ponorené. Ak by sa mu ale nechcelo a šťavy by bolo stále málo, tak prilejem trochu vody, ale pozor, naozaj len trochu, lebo mäsko sa nemá variť, ale dusiť, aby vznikol pekný základ, vodu dáme až neskôr. Pri tomto bode ste si určite všimli, že cibuľu som nepoprášil paprikou. Niekto práši, niekto nie. Ja neprášim. Predtým som prášil, teraz už neprášim. V chuti, vo vôni ani vo vzhľade žiaden rozdiel a ja neriskujem, že sa paprika spáli a zhorkne. Okrem toho, keď sa cibuľa popráši paprikou, tak paprika zhltne všetku masť a nie je na čom oprážať mäso a treba pridať vodu.

6

Mäsko sa mi pekne dusí vo vlastnej šťave, tak ideme dochucovať. Prakticky skoro všetky koreniny dávam teraz. Na mäsko teda dám mletú sladkú papriku, trošku aj štipľavej, trochu čierneho korenia, ale len pre chuť, nie pre štipľavosť, drvenú rascu, trochu vegety, čili omáčku, tou nešetrím, tej dám požehnane, od nej bude gulášová polievka príjemne pikantná a dám ešte jednu celú tubu gulášovej pasty (štipľavú - čípoš). Trošku posolím. No a už teraz pridám aj paradajky, nech sa pekne zorvaria. Všetko to premiešam, keď treba pridám opäť trochu vody. Dopijem pivko.

7

Teraz už len prikladám pod kotlík, musí to stále vrieť, ale len jemne. Keď vrieť prestáva, priložím dve tri polienka, keď vrie silnejšie, otvorím ďalšie pivko. Občas premiešam, keď treba podlejem trochou vody. Mančaft už pobehuje netrpezlivo okolo a slintá. Deťom zapchám ústa cesnakáčom od Klaury, ženám strčím do ruky pohár vínka a chlapom ponúknem cigaru.

8

V polovici varenia prilejem vodu, asi do pol kotlíka. Povarím pol hodinku a prilejem zvyšnú vodu. Keď je mäsko už na trištvrte hotové, pridám pokrájanú papriku, zemiaky a cesnak, ten nelisujem, ale pokrájam na doštičke na malé kúsky. Teraz už treba aj chutnať, či niečo nechýba, či netreba dosoliť a podobne. Občas sa mi stane, že sa mi polievka zdá akási prázdna, to býva vtedy, keď som dal menej mäsa a viacej vody. Vtedy hodím do kotlíka dve tri kocky slepačieho bujónu. Skúšal so aj hovädzí bujón aj zeleninový aj masox, ale jednoznačne najlepšiu chuť má slepačí. Ten používam v prípade potreby na vyplnenie chuti akéhokoľvek jedla.

9

Keď skonštatujem, že gulášová polievka je už zrelá na zjedenie, čo býva spravidla vtedy, keď už deti plačú od hladu, chlapi pospali a ženy spievajú, pridám posekanú petržlenovú vňať a odstavím kotlík z ohniska. Petržlenovú vňať dávam namiesto majoránky, odkedy som zistil, že po nej ma nepáli záha tak ako po majoránke. Kotlíková gulášová polievka je hotová, idem zobudiť chlapov, ukľudniť deti a pribrzdiť naše dievčatá.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jody, 19. marca 2010 o 18:22
    Viac ako slušný opis. Už len preň to ukladám. ;-)


  • cistinka, 19. marca 2010 o 18:30
    Ako som to čítala...bola som tam s tebou a premietala si tú atmosféru. My sme dnes na dvore otvorili grilovaciu sézónu tiež (aj s pivom)...grilovali sme len klobásy a zemiačiky, ale slniečko hrialo...zasiala som medzitým semienka, troška pohrabkala a príjemne sa unavila...Sú to dlhoočakávané vzácne chvíľky...Tvoj recept si odkladám, lebo je napísaný s láskou k vareniu...vďaka :-)))


  • ernest, 19. marca 2010 o 18:34
    práve chystáme suroviny na zajtrajší jozefovský guláš ktorý u nás otvára sezonu mi ho robíme samozrejme po svojom no s obdobnou atmosférou už sa nemôžem dočkať asi ani nezaspím.


  • kucharronald, 19. marca 2010 o 18:37
    wau...gratulujem :D určite aj chutil...


  • michsamant, 19. marca 2010 o 18:49
    velmi kvalitne napisane :) urcite aj dobre


  • frezia68, 19. marca 2010 o 19:46
    Milan,tuším si tromfol svojim podrobným opisom nás všetkých a súhlasím s Čistinkou,že je to písané s láskou.Vidieť,že ozaj varíš rád a pripomenul si mi naše rodinné stretnutia na chate 2 krát do roka,ktoré bez varenia gulášu sa nezaobídu,lebo to je obľubený rituál a nie len výsledok.Máme radi samozrejme guláš,ale tá atmosféra.........


  • milan2, 19. marca 2010 o 22:14
    Ďakujem všetkým za pochvalu. Už sa nemôžem dočkať na tohtoročný otvárací guláš. Zajtra síce začína víkend, ale z gulášu nič nebude, najprv musíme postrihať vinohrad až potom sa môžeme veseliť. Inak k takémuto spôsobu opisu ma inšpiroval @jolkipalki s receptom na šašlik, pozrite si ho, oplatí sa:
    » varecha.pravda.sk/recepty/saslik-%D0%A8%D0%B0%D1%88%D0%BB...

    Ja tiež robievam šašlik, ale niektoré finty, čo uvádza jolkipalki som nevedel.


  • cistinka, 19. marca 2010 o 23:13
    Milanko myslíš tú fintu s vodkou :-))))


  • milan2, 19. marca 2010 o 23:19
    cistinka, no nie zrovna tú fintu, skôr to marinovanie pri izbovej teplote atď.


  • kucharronald, 20. marca 2010 o 07:15
    keď vrie silnejšie, otvorím ďalšie pivko. Toto ma pobavilo :D akoby u nás v lete :D ale ja nepijem :D len ochutnám :D


  • igor13, 20. marca 2010 o 09:28
    uzasne. bookmarkujem. ja mavam takisto najvacsi problem s tym, ze gulasik ostane trochu "prazdny" ked pridam vodu. ja to riesim tak, ze pridam Vitana sackovugulasovu (trochu, ako korenie, max pol sacku). bujon ma nenapadol, skusim nabuduce. dik za tipy


  • milan2, 20. marca 2010 o 19:15
    @igor13 som rád, že som ťa inšpiroval. Sáčková gulášová polievka, to ma nenapadlo, tiež to môže byť dobré. Voľakedy som zvykol pridať gulášové korenie, to práškové, ale tým sa guláš nevyplnil, ale odkedy pridávam celú tubu (veľkú 240 g) gulášovej pasty, nemáme už guláš prázdny a nemusím pridávať bujón.


  • bozulka, 21. marca 2010 o 16:50
    Milanko,dala som si ho,myslím ten recept do mojej kuchárky jednak pre ten kotlík a jednak pre ten nádherný popis.Ináč je to "môj" recept,pokial sme chodili pod stan tak presne tak aj v kotlíku som ho varievala aj ja.Len ja ešte okrem petržlenovej vňaťky pridávam aj trošku celerovej vňate a keď mám po ruke aj trošku stopkatého celeru.Vyskúšaj možno bude chutiť.


  • milan2, 21. marca 2010 o 18:47
    @bozulka tiež dávam okrem petržlenovej vňate aj zelerovú, len som to tam nenapísal. Petrižlen, zeler, mrkvu, kaleráb, reďkovku, milujem všetku koreňovú zeleninu.


  • slnieckosom, 22. marca 2010 o 17:51
    Dievčatá, už viem, kto milan2 nám navarí gulášik.. :-))) Prvá budem koštovať, lebo gulášik veeeľmi ľúbim :-))))
    To je krásny obraz, juj, slinky tečú ;-)))


  • 8martini8, 18. apríla 2010 o 04:47
    velmi som sa pobavil pri citani.....varit v prirode,dat si pivo,alebo vino,je niekedy asi lepsie ako sex...ktory mam tiez rad...zijem uz dlhsie v USA,presne v Las Vegas,zajtra varim kotlikovy gulas,ale nie pre nasincov,ale pre americanov,chcem si dat na tom zalezat,neviem ci im bude chutit,bude tu 10 zien a so mnou este 1 chlap...inac popijam martini....


  • milan2, 18. apríla 2010 o 16:43
    @8martini8 držím Ti palce, nech sa guláš vydarí a nech osadenstvu (najmä ženskému) chutí - možno bude potom aj ten sex.


  • 8martini8, 23. apríla 2010 o 23:57
    vsetko bolo super,baby si pochvalovali,dokonca si pytali recept,lebo nieco take este nikdy nejedli,ja som to trochu priostril,feferonkami....dakujem za recept....


  • pizdec, 1. septembra 2010 o 19:46
    robil som ho sice v kuchyni aj recept som nedodrzal na 100% ale pivko pri nom bolo a konecny vysledok fantazia vdaka za recept


  • milan2, 2. septembra 2010 o 16:01
    Som rád, že Ti chutila.


  • lvaligurska, 5. októbra 2010 o 21:57
    milan, varim gulas podla tvojho receptu ale na sporaku a maso akosi nechce stavu pustit
    nespominal si v postupe ci ho treba dusit prikryte alebo neprikryte? prosim porad


  • milan2, 7. októbra 2010 o 08:00
    @lvaligurska môžeš ho robiť odokryty aj zakryty, ja ho nezakrývam a zo začiatku ho treba častejšie miešať, teda každú chvíľu, aby neprihorel, kým pustí šťavu. Ale kľudne môžeš na začiatku pridať trošku vody (asi deci).


  • klaura, 9. decembra 2010 o 20:43
    krásne napísaný recept na guláš, vidieť, že ho vždy robíš s láskou ... a určite každému chutí ... aj tie cesnakáče sú tam fajn ... :))))
    my tak isto zahajujeme sezónu grilovačiek varením prvého gulášu 19. marca (na Jozefa) v kotlíku a potom ešte niekoľkokrát až do neskorej jesene ...


  • milan2, 14. decembra 2010 o 22:27
    @klaura no teda, ako si sa po takom dlllllhom čase dostala k tomuto receptu?


  • klaura, 15. decembra 2010 o 00:29
    :) manžel si dal vyhľadávať kotlíkový guláš, tento ostal po jeho odchode na ploche ... rád sa nechá inšpirovať od iných odborníkov a čo sa mu páči, zakomponuje do svojho osvedčeného postupu varenia gulášu nad ohňom ...


  • klaura, 15. decembra 2010 o 00:34
    a máme presne také isté ohnisko ... zapustené do zeme a ohranišené betónovými - neviem ako to nazvať - kvádrami? :)


  • anina23, 2. februára 2011 o 09:23
    superrr!!!!!!!!!!!!!!!§


  • daewootn, 30. mája 2011 o 07:18
    ...neboj sa kritiky, tak by mal vyzerať recept pre toho čo v živote nevaril, je to síce román na dva dieli, dostávaš odo mňa " 1 ", to nemá chybu. Guláš milujem a tiež odnož " falošná gulášová polievka ". Obrázok je tiež vydarený, šikovná trojnožka a dala by sa využiť aj na
    ohrev plynom - menšia úprava. Škoda, že je obrázok zo spodu urezaný, čo však nie je Tvoja chyba, aj mne to už viac spravilo, je to chyba programu, musíme sa pohrať vo Photoshope, príjemný deň prajem........


  • milan2, 1. júna 2011 o 19:45
    @daewootn ďakujem za uznanie, potešilo ma.


  • betul, 12. apríla 2012 o 17:25
    ...no tak toto si ukľadám do KK, aj pre priateľa ktorý veľmi rád varí a robí
    guláš párty...no super,vďaka a cítiť aj z opisu lásku k vareniu a dobrému jedlu...


  • rein, 18. septembra 2012 o 05:22
    super


  • 1947, 20. septembra 2012 o 11:25
    idem variť guľáš podľa Teba ale na sporáku, zajtra ideme robiť strechu na altánku bude tam asi 6 ľúdí, dúfam , že bude dobrý, lebo ja keď chcem aby bol najlepší tak obyčajne nie je.


  • milan2, 20. septembra 2012 o 19:49
    @1947 tak potom napíš, ako sa vydaril.


  • katarina64, 12. marca 2014 o 08:53
    V piatok idem variť tiež,varím podobne ale tvoj ma krásny popis...takže z 2 urobím jeden...pivo bude tiež,len ja ho dávam aj pod mäso...no a nakoniec časť budem sterilizovať,nakoľko muž je večne na cestách,tak nech aj on má z toho niečo...



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Zaváram, zaváraš, zavárame. Dnes kompóty.
Zaváracia sezóna je v plnom prúde. Tak poďme na to.

Paradajkový paprikáš
Rajčina mala a má v našej rodinnej kuchyni dosť rozporné miesto. Túto plodinu peruánskych Indiánov pestujeme od čias, čo si pamätám.

Tvrďáci vyšli z módy, ženy preferujú citlivých mužov
- Inzercia -
Tradičný obdiv k drsňákom sa pomaly vytráca, svaly a sila prestávajú byť v kurze.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 29/2014: Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky
Časopis Varecha v piatok 1. augusta 2014 v denníku Pravda.


TOPlist