Korenený pečený bôčik na údenej paprike (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na želanie rodiny som na dnešný obed urobila znovu niečo na údenej paprike. Kúpila som bôčik aj s kosťou, nakrájala som ho na 2-2,5 cm plátky a naložila som ho na 24 hodín do marinády, ktorú som urobila priamo do pekáčika. Použila som na hrubo drvené celé čierne korenie, sladkú, štipľavú a údenú papriku, sušenú štipľavú papriku, celý koriander, cibuľu, granulovaný cesnak, cesnak,soľ, ostrý kečup, med, ocot, olej a vodu. Piekla som pomaly 2 hodiny a zapiekla na 220 stupňoch ešte 15 minút.

8-10
porcií
30minút+24 h v chlad minút
príprava
120/15 na bôčik a 20 minút
na 165/220 °C

Postup

  1. Kúpila som prerastený bôčik s kosťou, kožu som odrezala - nepoužila som ju, je v mrazničke pripravená k inému jedlu.
  2. Pokrájala som ho na plátky o hrúbke 2 - 2,5 cm.
  3. Pripravila som si med a celé čierne korenie, ktoré som na hrubo podrvila v mažiari.
  4. Marinádu, do ktorej som naložila plátky bôčika, som robila priamo do pekáčika a hotové, naložené mäsko v marináde, som vložila na 24 hodín prikryté pokrievkou do chladničky. Nadrvené čierne korenie som dala do pekáčika.
  5. Pripravila som si lusk sušenej pálivej papriky a...
  6. ...posekala som ju na drobno.
  7. Pripravila som si mletú červenú údenú papriku, ktorú som si kúpila v e-shope Rossk - levné korení v Brne v Ceskej republike, podobne ako väčšinu korenia, poslali mi ju na domácu adresu obratom za prijateľnú cenu.
  8. Potom som si nachystala sušený granulovaný cesnak a drvenú rascu.
  9. Pripravené korenia a soľ som dala do pekáčika.
  10. Do pekáčika som pridala med, olej, vodu a riadne som to premiešala, aby sa rozpustila všetka paprika. Ako sladkú mletú červenú a štipľavú papriku som použila madarskú papriku kalocsai, pre jej vynikajúcu a zamatovú chuť i krásnu farbu a vôňu. Samozrejme som pridala mletú údenú papriku, ktorá tvorí samotný základ a chuť jedla.
  11. Do tejto zmesi som naložila nachystané plátky bôčika.
  12. Pokrájala som cibuľu na kocky a očistené strúčiky cesnaku som utrela nožom, nelisovala som ich cez lis na cesnak. Takto som to pridala k naloženému mäsku.
  13. Pripravila som si ocot, ostrý kečup a pridala som ho k mäsku v pekáčiku.
  14. Pridala som ešte celý koriander, znovu som celé riadne premiešala a prikryté - šup do chladničky na 24 hodín, aby všetky chute krásne prešli do mäska.
  15. Prikryté som piekla pomaly v trúbe vyhriatej na 165 stupňov 2 hodiny. Pri tomto spôsobe pečenia všetky chute prechádzajú do mäska a mäsko zostáva šťavnaté, ale sa nerozpadá a vytvorí sa hustá, chutná, voňavá šťavička. Po tejto dobe som odstránila pokrievku z pekáčika, zvýšila som teplotu trúby na 220 stupňov, piekla som odkryté ešte 15 minút, aby med na povrchu bôčikových plátkov pekne skaramelizoval.
  16. Kým sa bôčik piekol, očistila som zemiačiky a pokrájala som ich na krížalky.
  17. Mäsko a šťavičku som dala do iného, menšieho pekáčika, prikryla pokrievkou, aby zostalo všetko teplé. Do výpeku som dala zemiaky, ktoré som predtým scedila, vyutierala v utierke do sucha. Zemiaky som piekla 20 minút na 220-tich stupňoch do chrumkava.
  18. Na tanier som dala šťavičku, na ktorú som položila 2-3 plátky upečeného bôčika na osobu, obložila som upečenými zemiačikmi a podávala som horúce.