Koláč s makom, tvarohom a slivkami

aleana - fotkaaleana, 29. augusta 2016
Koláč s makom, tvarohom a slivkami
Foto: aleana

Inšpirácia zo stránky Toprecepty.cz.

8
porcií
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Mrvenička:
250 g
100 g
1 ks
2 PL
2 ks
1 ks
50 g
Maková náplň:
180 g
250 ml
3 PL
Tvarohová náplň:
250 g
200 ml
2 ks
2 PL
10- 20 ks (podľa chuti)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme náplne. Mak zmiešame s cukrom a povaríme v mlieku asi 2 minúty a necháme vychladnúť. Môžete si pripraviť aj podľa seba. Ja robím podľa @Jerica. :-) Tvaroh zmiešame so smotanou, cukrom a žĺtkami. Mrveničku si pripravíme zmiešaním všetkých surovín okrem mandľových lupienkov.

  2. 2

    Tortovú formu s priemerom 20 cm si vyložíme papierom na pečenie a na dno rozložíme 2/3 mrveničky. Na ňu navrstvíme mak, potom rozpolené slivky a na slivky tvaroh. Navrch nasypeme zvyšnú mrveničku + mandľové plátky a dáme piecť na 180 °C asi 40 minút. (Riaďte sa svojou rúrou :-) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

jack
Môže byť super.Mak aj tvaroh máme radi .
staja
Výborná kombinácia, zaujímavý recept. To musí byť veľmi dobré.
kukulienka71
@aleana , koláčik ma hneď zaujal, a keďže bolo dávno niečo s makom, tak som ho piekla:-)
Formu 20cm nemám, do 18cm to ani neskúšajte, už slivky som mala dosť navrchu, tak som musela prekladať, šťastie, že forma bola vyložená papierom, spolu s ním som koláč preložila...


kukulienka71
... do pekáča, ale to už nebolo také rovnomerné potom, tvarohová plnka mi následne "zliezla" do bokov, kde nebolo dosť cesta. Lupienky som dávala po 20 min. pečenia, aby nezhoreli, celkovo som piekla tých 40 min na 180°C.


kukulienka71
...Večer sa ťažko doloval z pekáča, mrvenička nie je taká kompaktná ako vaľkané cesto, aj keď som ju utlačila. Snažím sa všade uberať z cukru, ale sem by som inokedy iste pridala, bol málo sladký, ale to je individuálne. Ráno po pobyte v chladničke sa koláč dal aj krájať, aj keď tá sypkosť spodku ostala, možno keby sa tvaroh dal ako prvá vrstva, pomohlo by to, bol vlhkejší ako mak.
Inak je to chutný koláč, hodnotný, aj pekne vyzerá v reze, je sýty. Ďakujem ti pekne za recept, budem s ním pracovať aj inokedy.


aleana
@Kukulienka ďakujem ti za pekný komentár, i za fotky, som rada, že si vyskúšala a že si spokojná. Ani môj koláč nebol kompaktný, ale nebrala som to tragicky, keďže je to mrveničkové cesto. Čo nedržalo spolu, vyjedla som lyžicou. A čo sa týka poradia vrstiev, nabudúce by som dala najprv tvaroh a potom slivky, lebo tvaroh sa na slivkách ťažšie drží. Inak som bola s receptom spokojná.
aleana
A ďakujem aj ostatným za milé komentáre.
kukulienka71
@Marienka44 (1.9.2016 22:02)

Ďakujem, si milá, aj keď píšeš, že som to za vás vyskúšala:-), skúšala som ho kvôli sebe, lebo sa mi tiež zapáčil, len som popísala svoje dojmy z jeho pečenia. Možno sa niekomu bude zdať recept dobrý práve podľa popisu @aleany.
Koláčik je dobrý a pekný, len si ho inokedy upravím, aby bol tvaroh na spodnom ceste a keďže ho budem od začiatku ukladať v takom menšom pekáči či plechu, tak bude aj cesto rovnomerne rozložené, teraz bolo len v strede, lebo som ho mala napchaté do okrúhlej formy 18cm, čo aj popisujem.
Rozhodne ho neodsudzujem, aj som si ho nechala v KK:-)
Čo sa týka toho druhého koláča, tiež čaká v poradí, @aleana preferuje makovo-tvarohové, som si všimla.
Pekný deň ti želám a skoré uzdravenie:-)
mihlenka
Ja som si ho našla tiež na toprecepty.cz. Hneď som skúšala, keďže sme makoholici :-) no a tento koláčik je fantastický! už som ho skúšala aj s inými náplňami. SKvelý, úžasný,ďakujem za pridanie sem, už som si ho uložila, nemusím hľadať na inom portáli. Fakt, je fantastický
kokotava
Výborný koláč , toľké roky ho mam založený a až teraz som ho upiekla. Ďakujem a budem robit častejšie