Kocky s mandarínkami a smotanovým želé fotorecept
Foto: kukulienka71
Osviežujúci zákusok s ovocím a jemným smotanovým želé na spríjemnenie prichádzajúcich teplých dní.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
9 ks |
|
180 g |
|
280 g |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
2 ČL |
|
Plnka: | |
150 ml |
|
2 malý ks |
|
500 ml |
|
1 ks (250 ml) |
|
3 PL |
|
20 g |
|
Postup
-
1
Najprv pripravíme piškótové cesto: celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom, najlepšie elektrickým šľahačom po dobu cca 5 minút, aby sa cukor rozpustil a hmota nadobudla objem. Stiredavo prilejeme olej a vodu. Odvážime múku a premiešame v nej prášok do pečiva, takto ju pridáme k vaječnej hmote a všetko dobre spracujeme na jednoliate cesto. Vylejeme ho na papierom vyložený alebo tukom vymastený a múkou vysypaný plech veľkosti 43 x 33 cm. Pečieme v predom vyhriatej rúre na 180 °C 20 minút do ružova. Horúcu piškótu potrieme broskyňovým džemom.
-
2
Kým cesto chladne, mandarínky scedíme a pokrájame ich na menšie kúsky, ktoré potom rovnomerne pokladieme na natreté cesto. Mandarínkovú šťavu ešte osladíme cukrom, privedieme k varu a vypneme zdroj tepla. Prisypeme práškovú želatínu a dobre ju metličkou rozmiešame, aby sa roztopila. Použila som tentoraz takúto želatínu. Necháme ju za občasného premiešania vychladnúť na izbovú teplotu.
-
3
Medzitým vyšľaháme šľahačkové smotany do peny a primiešame kyslú smotanu, zjednotíme celú hmotu. Prilejeme k nej vlažnú želatínu a celé prejdeme elektrickým šľahačom, aby sa hmota dobre spojila. Uložíme do chladničky, kde pôsobením chladu za pár minút trocha spevnie. Nezabudneme sem-tam premiešať. Takto mierne zhustnutú plnku nalejeme na cesto, urovnáme a dáme celý koláč poriadne schladiť.
-
4
Po stuhnutí želatínovej plnky pokrájame ostrým nožom na štvorce, ľudovo zvané kocky:-) My sme sa tohto jednoduchého ale zato veľmi chutného zákuska nevedeli dojesť, tak nech aj vám chutí! Na záver pridávam fotku plamienka, ktorý nám vykvitol počas jednej teplej noci pri vchodových dverách.
Ďakujem:-)
Chcem sa ťa opýtať na broskyňový džem. Veľmi dobre vyzerá, tento rok chcem spraviť. Mne nechcel hustnúť, musela som použiť gelfix, ako si ho robila, prosím ťa?
inak veľmi pekný recept 5*
Díky. Určite sa hodia aj jahody, viem si ten zákusok predstaviť s rôznym aj čerstvým ovocím, hlavne šťavnatým. Broskyňový džem som mala poslednú malú fľašku, dávam málo cukru, preto mám redší aj tento aj marhuľový. Varím po troške v rajničkách. Gelfix nemám rada.
Mala som v pláne pridať aj foto kelímka smotany, tu je
to je kelímok á 250 ml.
25 ml. Ďakujem pekne za hodnotenie.
250ml, oprava:-)
Som rada, že sa ti páčia:-) preliv je podobný panna cotte, aj sám osebe je vynikajúci v pohári len s ovocím. Ďakujem a tiež prajem krásny, ničím nerušený deň.
ešte nemám, ale ked bude, iste ti dám vedieť;-)
apropo -k tomu tvojmu "myslela som" mi napadol vtip, ktorý som nedávno počula: vieš, aký je rozdiel, ak niečo pokazí muž a keď zasa žena? Žena povie: "myslela som si, že..." a muž povie:! "nerozmýšľal som..."
Ďakujem pekne, @ywett
ale aj tak : Vies aky je rozdiel medzi mysliet a vediet?
@kecemis , vďaka, to vieš, že odložím, len daj vedieť, kedy to má presne byť-) A už som videla od teba nespotvorené koláče.
@zolik , no povedz, rada sa zasmejem...možno ho stihnem pred zmazaním:-DD
Ďakujem, si milá:-)
@marienka44 , nemazala som si recepty, sú tu všetky:-)
Musím ťa sklamať, ani jedno ani druhé nie je pravda! Vyskúšala som už niekoľko receptov a boli veru aj také, ktoré sa vydarili aj chutili a ich autori odo mňa dostali náležité ocenenie.
Napr. hrnčeková bublanina od @Gman varecha.pravda.sk/recepty/hrncekova-bublanina/29766-recep...
alebo kváskové croissanty od @Kecemis varecha.pravda.sk/recepty/kvaskove-croissanty-fotorecept/...
Však ja ani nikde netvrdím, že tento koláč sa mi nevydaril, len mi proste vôbec nechutil.
chute máme každý iné, o tom niet pochýb. Ak si si vybrala koláč s piškótovým cestom a smotanovým želé, tak sa nachystaj na tú chuť, nebude to iné, len také aké si vieš dopredu podľa surovín predstaviť. Ja podobné robievam často a nám chutí. Aspoň sa vydaril, recept je teda v poriadku:-) Ak ty práškovú želatínu neuznávaš, mohla si dať kľudne navrch šľahačku;-)