Pečené bravčové mäso
Pečené bravčové mäso

Knedlo, vepřo, zelo fotorecept

gordonko - fotkagordonko, 19. februára 2024
Knedlo, vepřo, zelo (fotorecept)
Foto: gordonko

Knedlo, vepřo, zelo... České národné jedlo.

40 minút
príprava
150 minút
na 200 °C

Suroviny

Kapusta:
1 hlávka
4 - 5 ks
2 PL
 (alebo olej)
Mäso:
1 - 1,5 kg
 (alebo bravčová masť)




Postup

  1. 1

    Kapusta: Hlávkovú kapustu si nakrájame deň vopred, premiešame ju spolu s rascou a soľou. Necháme v zakrytej miske do druhého dňa zmäknúť a pustiť šťavu.

    Knedlo, vepřo, zelo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na druhý deň cibule ošúpeme, pokrájame na mesiačiky a na masti či oleji osmahneme do sklovita. Prisypeme pokrájanú kapustu aj s vodou, čo pustila a podľa potreby ešte podlejeme vodou. Premiešame a pod pokrievkou dusíme za občasného premiešania do zmäknutia. Podľa potreby podlievame ešte vodou. Pred dokončením kapustu dochutíme octom. Doba dusenia je cca 40 minút.

    Knedlo, vepřo, zelo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso: Rozohrejeme si olej alebo masť a jednotlivé kúsky mäsa osmahneme zo všetkych strán (necháme ho "zatiahnuť"). Potom mäso preložíme do pekáča, zalejeme výpekom, osolíme, pridáme trochu čierneho korenia a drvenej rasce. Mäso podlejeme trochou vody a pekáč zakryjeme druhým pekáčom alebo alobalom. Dáme piecť do rúry na 200 °C. Po hodinke som pekáč vybral, mäso pootáčal, dolial trochou vody a zasa dal na hodinku do rúry. Pritom som ho niekoľkokrát popolieval výpekom. Potom som ho ešte raz popretáčal, popolieval a nechal ho piecť ešte 30 minút - zakryté.

    Knedlo, vepřo, zelo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mäso je upečené a pri ňom výpek, ktorý mi chutí.

    Knedlo, vepřo, zelo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podávame s knedľou. DOBRÚ CHUŤ!

    Knedlo, vepřo, zelo (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Tento "trojboj" má asi každý rád.....len hlávková kapusta sa nemá spočiatku prikrývať, ale treba ju nechať odkrytú aspoň 20 min. od bodu varenia, aby sa horké silice vyvarili-vyparili. A kde máš cesnak, ty nedávaš k mäsu cesnak, alebo aj cibuľu, keď ho ideš piecť? Inak, dobré na pochutnanie......
olinecka
Wau tak to si navaril veľkuuuu dobrotu... U mňa jednoznačne paráda a dobrota...
1x sobon
evanaaa
@gordonko , ale píšeš: "premiešame a pod pokrievkou dusíme"......no nevadí, aj ten cesnak iste dáš nabudúce, ale aj tak je to dobrá papanica :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia