Kiymali Pide - Turecko
Autor receptu: archaa
alebo pide s mletým mäsom patrí v Turecku k tradičným jedlám...V každom kúte Turecka
sa pečie a pripravuje inak, pretože na rôznych miestach majú ten "svoj" tradičný recept...
ja vám predstavím aspoň taký, ktorý v našich domácich podmienkach zvládnete...
4 porcie |
110 minút príprava |
25 minút na 200 °C |
Postup
- Cesto si vymiesime bežným spôsobom, ja ho nechávam vymiesiť v pekárničke.
Postup už nebudem opisovať, poznáte ho každý.
Necháme hodinu kysnúť.
- Medzitým si pripravíme plnku.V miske zmiešame mäso s nasekanou cibuľou, paprikou, paradajkami, vňaťou, osolíme, okoreníme, pridáme postrúhaný syr, cesnak, opaprikujeme a nakoniec prilejeme pasírované paradajky.Vsšetko dôkladne premiešame.
- Ak už máme cesto hotové, vyberieme ho na pomúčenú dosku a rozdelíme na 10-12 častí, ktoré sformujeme do guličiek.
- Jednotlivé guličky vyvaľkáme valčekom do tvaru vajca, lyžicou do stredu nanesieme trocha plnky a v strede ju pozdlž rozotrieme. Potom zložíme jeden okraj a oproti hneď druhý smerom k sebe. Nakoniec rohy zahneme do špica a stlačíme, aby sa spojili. Preložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme žltkom a posypeme sezamom. Pečiem pri 200 stupňoch asi 25 minút. Po vybratí z rúry potrieme roztopeným maslom.