Karfiolová polievka s tvarohom krémová

Autor receptu: patroveckypitrs

Tuto polievku nám varila ešte moja babka na letných prázdninách na osade. Tvaroh a sýr boli jej vlastné výrobky. Karfiol bol od neďalekého suseda ktorému inak nehovorili ako Bulhár ten dopestoval zeleninu rôznu a nemuselo sa pre ňu chodiť do mesta. V lete mi vždy chutievala tak si robím aj dnes no samozrejme aj mimo sezóny.

10
porcií
20 minút minút
príprava
30 minút minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na varenie. Všetky som som nefotil, ostatné som chystal počas varenia.
  2. Ako prve som som dal variť očistený karfiol. Použil som len koncové ružičky. Do hrnca som k nemu pridal očistené na drobno nakrájané zemiaky. Zalial som to vodou zarovno karfiolu a zemiakov, osolil okorenil. Korenie som dal len medzi prsty. Položil na sporák nech sa varí. Hrniec som použil 4 litrový.
  3. Teraz som si nakrájal očistenú cibuľu a cesnak očistený posekal. Tak isto pripravil kurací vývar i kocku masla asi tak 2cm.
  4. Do nízkeho hrnca som dal asi 2 Pl oleja a cibuľu restovať. Ako cibuľa už orestovaná začala hnednúť som pridal cesnak a stále miešal, keď cesnak zavoňal hneď pridal maslo a na chvíľu odstavil zo sporáku, aby mi cesnak nezhorel. Maslo sa roztopilo dal som znovu na sporák a pridal tvaroh za stáleho miešania. Všetko sa to za chvíľu spojilo a tvaroh roztopil.
  5. Po roztopení tvarohu som vlial do hrnca vývar a nechal to zovrieť. Po zovretí som to povaril asi 5 minút. Všetko som to nefotil nestíhal som.
  6. Teraz než sa začne tvaroh variť som si nastrúhal sýr a nakrájal pažítku.
  7. V prvom hrnci zemiaky a karfiol sú uvarené v druhom hrnci tvaroch tiež. Ponorným mixérom som začal mixovať najskôr karfiol zo zemiakmi a potom som vlial aj uvarený tvaroh do toho. Spolu ešte to rozmixoval a dal znovu na sporák variť. Zemiakový škrob rozmiešam v troche vody vlejem do polievky chvíľu povarím. Ten škrob to všetko lepšie spoji.
  8. Povaril ešte asi 5 minút a dosolil a hotovo. Na tanier do hotovej polievky pridal nastrúhaný sýr a pažitku nakrájanú. Takže Vám želám dobrú chuť. Bola dobrá, chutila aj dupla bola. Ak mate dobrý sporák tak je to uvarené za pol hodinu, to zavisí, aké sú zemiaky.