Orechový koláč
Orechový koláč

Karamelový koláč s orechmi

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 5. novembra 2023
Karamelový koláč s orechmi
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Lieskovce, pekanové orechy či pistácie chutia najlepšie v sladučkých koláčoch. Skombinovali sme ich s karamelom a vytvorili sme dezert prinášajúci slastné pocity aj do zachmúrených Zobraziť celý popisLieskovce, pekanové orechy či pistácie chutia najlepšie v sladučkých koláčoch. Skombinovali sme ich s karamelom a vytvorili sme dezert prinášajúci slastné pocity aj do zachmúrených jesenných dní.

12
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
180 g
90 g
50 g
1 ks
 štipka
2-3 PL
Plnka:
250 g
6 PL
120 g
220 ml
50 g nepražené
50 g
50 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Do misky šľahača nasypeme cukor, múku, na kocky nakrájané studené maslo, soľ a pomocou lopatkového nadstavca spracujeme cesto na konzistenciu posýpky. Pridáme žĺtok, 2–3 PL studenej vody a vypracujeme hladké cesto.

  2. 2

    Okrúhlu formu na tart s priemerom 25 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu a preložíme do formy, okraje formy tiež vystelieme cestom. Dno popicháme vidličkou a odložíme na 10 minút do chladničky. Potom pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút.

  3. 3

    Plnka: Do panvice vysypeme kryštálový cukor a 6 PL vody a na miernom ohni počkáme, kým sa cukor rozpustí. Potom intenzitu ohňa ešte znížime a počkáme, kým získa farbu karamelu, trvá to asi 7 minút. Potom zložíme z ohňa, primiešame na kocky nakrájané maslo izbovej teploty, smotanu izbovej teploty, preložíme na sporák a na silnejšom ohni varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Nakoniec prisypeme orechy, môžeme ich vopred nahrubo nasekať.

  4. 4

    Orechovú plnku nalejeme na predpečený koláč, uhladíme a dopekáme ešte asi 15 minút. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Potom nakrájame na porcie a podávame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia