Orechový koláč

Karamelový koláč s orechmi

Autor receptu: redakcia

Lieskovce, pekanové orechy či pistácie chutia najlepšie v sladučkých koláčoch. Skombinovali sme ich s karamelom a vytvorili sme dezert prinášajúci slastné pocity aj do zachmúrených jesenných dní.

12
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do misky šľahača nasypeme cukor, múku, na kocky nakrájané studené maslo, soľ a pomocou lopatkového nadstavca spracujeme cesto na konzistenciu posýpky. Pridáme žĺtok, 2–3 PL studenej vody a vypracujeme hladké cesto.
  2. Okrúhlu formu na tart s priemerom 25 cm vymastíme maslom a vysypeme múkou. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu a preložíme do formy, okraje formy tiež vystelieme cestom. Dno popicháme vidličkou a odložíme na 10 minút do chladničky. Potom pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 15 minút.
  3. Plnka: Do panvice vysypeme kryštálový cukor a 6 PL vody a na miernom ohni počkáme, kým sa cukor rozpustí. Potom intenzitu ohňa ešte znížime a počkáme, kým získa farbu karamelu, trvá to asi 7 minút. Potom zložíme z ohňa, primiešame na kocky nakrájané maslo izbovej teploty, smotanu izbovej teploty, preložíme na sporák a na silnejšom ohni varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Nakoniec prisypeme orechy, môžeme ich vopred nahrubo nasekať.
  4. Orechovú plnku nalejeme na predpečený koláč, uhladíme a dopekáme ešte asi 15 minút. Vyberieme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Potom nakrájame na porcie a podávame.