Jelení guláš s mandľovou knedľou

Autor receptu: redakcia

4
porcie
35 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Jelenie mäso nakrájame na kocky. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na rozpálenej masti, pridáme mletú červenú papriku a zalejeme vývarom alebo horúcou vodou.
  2. K cibuľke pridáme pokrájané mäso, osolíme, okoreníme, pridáme rozotrený cesnak, borievky, trocha majoránu a rasce a dusíme. Podľa potreby pridávame počas dusenia vývar alebo vodu.
  3. Keď je mäso mäkké, šťavu vydusíme, tak aby bola hustá, zaprášime múkou a zalejeme znova vodou alebo vývarom. Pred koncom pridáme do gulášu červené víno a hrášok.
  4. Žemle pokrájame na kocky a zalejeme mliekom s rozšľahaným žĺtkom a so soľou a necháme odstáť asi 5 minút, aby nasiakli. Potom vmiešame rozohriate maslo, preosiatu múku, petržlenovú vňať, muškátový oriešok, mandle, štipku perníkového korenia a tuhý sneh vyšľahaný zo zvyšných bielkov.
  5. Ak sa cesto lepí, pridáme ešte múku a osolíme. Z vypracovaného cesta vytvarujeme knedľu, zabalíme ju do fólie na potraviny, ktorú z každej strany zaviažeme špagátom tak, aby nepovolila. Varíme vo vode asi 20 minút, potom vyberieme a nakrájame.