Jelení guláš s mandľovou knedľou
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
35 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup- Jelenie mäso nakrájame na kocky. Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme na rozpálenej masti, pridáme mletú červenú papriku a zalejeme vývarom alebo horúcou vodou.
- K cibuľke pridáme pokrájané mäso, osolíme, okoreníme, pridáme rozotrený cesnak, borievky, trocha majoránu a rasce a dusíme. Podľa potreby pridávame počas dusenia vývar alebo vodu.
- Keď je mäso mäkké, šťavu vydusíme, tak aby bola hustá, zaprášime múkou a zalejeme znova vodou alebo vývarom. Pred koncom pridáme do gulášu červené víno a hrášok.
- Žemle pokrájame na kocky a zalejeme mliekom s rozšľahaným žĺtkom a so soľou a necháme odstáť asi 5 minút, aby nasiakli. Potom vmiešame rozohriate maslo, preosiatu múku, petržlenovú vňať, muškátový oriešok, mandle, štipku perníkového korenia a tuhý sneh vyšľahaný zo zvyšných bielkov.
- Ak sa cesto lepí, pridáme ešte múku a osolíme. Z vypracovaného cesta vytvarujeme knedľu, zabalíme ju do fólie na potraviny, ktorú z každej strany zaviažeme špagátom tak, aby nepovolila. Varíme vo vode asi 20 minút, potom vyberieme a nakrájame.
|