Domáce žemle
Domáce žemle

Jednoduché domáce vodové žemle videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 25. januára 2024

Lacné a jednoduché domáce žemle! Tie najlepšie vodové žemle čo poznám. Sú krásne mäkké a veľmi chutné. Navyše neobsahujú ani vajce ani mlieko. Zobraziť celý popisLacné a jednoduché domáce žemle! Tie najlepšie vodové žemle čo poznám. Sú krásne mäkké a veľmi chutné. Navyše neobsahujú ani vajce ani mlieko. Ak ich raz vyskúšate, už ich budete robiť stále.
Zdroj: Môj blog cesminazuenal.blogspot.com

8 ks
porcií
20-25 minút
na 200 °C
Jednoduché domáce vodové žemle (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
600 g
cca 400 ml
4 PL
1,5 KL
1 KL
30 g čerstvé
Na pofŕkanie žemlí:
Na potretie žemlí:




Postup

  1. 1

    Z udaných prísad si vypracujeme mäkké cesto, ktoré sa síce o ruky ešte dosť lepí, ale od misky sa už začína oddeľovať. Cesto pomocou trochy múky vymiesime do bochníka a necháme 30 minút kysnúť.

  2. 2

    Nakysnuté cesto rozdelíme na 8 častí približne rovnakej veľkosti. Každý kúsok cesta jemne upravíme do malého bochníka a poukladáme na plech s papierom. Vrch natrieme trochou oleja, aby pri kysnutí neobschli. Zakryjeme a necháme 1 hodinu oddychovať/ nakysnúť.

  3. 3

    Po hodine nakysnuté bochníčky dobre pofŕkame vodou a dáme piecť do vopred rozohriatej rúry na 200 °C cca 20-25 minút. Počas pečenia musíte mať na spodku rúry mištičku s variacou sa vodou, ktorá vlastne tvorí paru.

    Jednoduché domáce vodové žemle (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené žemle ihneď pofŕkame vodou a necháme celkom vychladnúť. Počas chladnutia vám budú krásne mäknúť.

    Jednoduché domáce vodové žemle (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tieto žemle sú úžasné a pritom veľmi jednoduché. Majú jemnú kôrku a mäkučkú striedku. A na druhý deň sú ešte stále fantastické a mäkučké!!! Prajem dobrú chuť.

  6. 6

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

cesminaz
@farbuska (25.1.2024 21:59)

Určite áno, nemal by byť problém. Ja by som to na tvojom mieste skúsila najprv pól na pól , čo by nemalo robiť skoro žiadny rozdiel v množstve pridanej tekutiny a ani celkovo. Potom uvidíš a spravíš len z celozrnnej🙂 Čisto z celozrrnej by podĺa mňa nemal byť tiež žiadny problém, treba len prispôsobiť množstvo tekutiny.
gretka70
Tak tento recept je vynikajúci.Urobila som ich 9 kusov piekla som ich v mojej rúre dlhšie ako 20 min,ale neskutočne chutné pečivo,ešte aj na tretí deň boli mäkké a robila som ich so sušeným droždím.Blahoželám a ďakujem za skvelý recept a vrele doporučujem.
dvorka
Dnes som piekla žemle podľa tohto receptu, len som videla také zaujímavé točené žemle, tak som vyskúšala a ono to vyšlo. Ešte čakám až vychladnú, no na večeru už by mali byť. Vďaka za pridanie receptu. Takýchto nie je nikdy dosť.


22759_1376754998 - profilový obrázok
ojv
ojv
Vynikajuce- jednoduche a chutne.
Soravila som ich s 1/2 plnozrnej muky.
Dakujeme za Dalsi dobry recept.
zolik
Výborný recept. Vyskúšala som z 1/2 dávky presne podľa rozpisu. Piekla som ich o 10 min dlhšie. Neodolala som a jednu som spráskala ešte teplú😂 Ďakujem za super žemle - jednoduché, rýchle,lacné a chutné


cesminaz
@zolik @dvorka @ojv dakujem vám milé varecháčky za vyskúšanie receptu a za vašu odozvu💜 Som velmi rada, že ste boli so žemlami spokojné. Príjemný večer vám.
dana53
Vyskúšala som skutočne výborné makucke. Budem piecť častejšie.