Foto: jerica
Pekný predveľkonočný čas. Pridávam môj osvedčený recept , "jablkové pyté" (možno naše spolu varechárky ho poznajú a tak len ho pripomeniem) , u nás Zobraziť celý popisPekný predveľkonočný čas. Pridávam môj osvedčený recept , "jablkové pyté" (možno naše spolu varechárky ho poznajú a tak len ho pripomeniem) , u nás na záhrade máme polo jesenné odrody , tie nevydržia do jarného obdobia a tak ich spracovávam na použitie do koláčov.Recept mám od mojej babky z Modry , bola super kuchárka , veľa som sa od nej naučila ,dokonca aj tie domáce rezance.
príprava
Postup
-
1
V mise vymiešam maslo, cukor, vanilkový cukor do hladka, potom pridávam (pomaly vmiešavam) vajíčka, a dobre vymiešam.
- 2
Postupne vmiešavam múku.
- 3
Spravím dva bochníky, dobre vypracujem , a nechám v chladničke cc. pol hodinu.
- 4
Zoberiem fóliu na pečenie, vyvaľkám jedno cesto na tej fólii, keď je vyvaľkané na rozmer plechu, tak ho vložím do plechu.
- 5
Jabĺčka mám pripravené z jesennej úrody, robím takto: pokrájané (nestrúham) dám do kastróla, podusím a pomačkám ako pyré, nie na hladko , ale aby ostali aj kúsky. Nakladám do pohárov, a keď robím koláče z jabĺk tak len otvorím pohár a šup na koláč. Tak aj teraz v recepte dám dva poháre, posypem vanilkovým cukrom a mletými orechmi .
- 6
Prikryjeme druhým cestom , ktorý som tiež vyvaľkala na fólii a stranou s cestom prikrývame koláč. Cesto rovnomerne kladiem tak, že fóliu pomaly sťahujeme. Popicháme vidličkou. Ja nepotieram vajíčkom. Dáme do vyhriatej rúry, pečieme pomaly na 180 °C cc.3/4 h.
- 7
.....Pridávam foto , vyvaľkané cesto na papieri na pečenie položím na základ koláča
- 8
... papier ide ľahúčko stiahnuť
- 9
.. dokonca ostane na ďaľšie použitie
- 10
.. okraje popritláčam,
- 11
horúci hotový koláč potriem cukrovou vodou / dve PL kryštál cukor , 1PL horúcej vody/ (mašlovanie)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@jerica dakujem :)
picasaweb.google.com/lh/photo/9HR9xb-0B71YPg9e8e81yn221W3L12...
Teraz pečiem na dvoch plechoch čerešňovú bublaninu,(tú čo mám v mojich receptoch)končia prvé čerešne , tak to ešte chcem stihnúť,naši vnuci zbožňujú takéto ovocné koláče,minule mi vnuk povie keď už jedol piaty kus , že má to jednu chybu ,musí vypľúvať kôstky,"ale babi to mi nevadí" škoda , tento rok čerešne mali veľkosť málo väčšie od hrášku.
Aj dnes sme dojedli tento koláčik,mne to príde ako nedeľný koláč k poobedňajšej káve.
@iva63 , som rada , že som pomohla :-)
@moja54 , nič nie je krajšie a lepšie ako dobrá rada :-)
sestra-@jerica-mi chýba...
takto hľadám,pátram sama-často z nevedomosti ujde sa mi od života rana..
@jerica-z ávidím..mala si sa od koho fintičky kuchyne učiť..
ja nie...preto tak často ma nezdary chodili mučiť..
ale odkedy mám VARECHU-našla som tu stálu múdrosť aj potechu..
želám pokojnú nedeľu
Rada sa podelím, aj ked je to v skormnosti, nie je toho času nazvyš, ale bez zlosti si vychutnávam v živote radosti a najviac mám radosť, keď má ten druhý ešte väčšiu radosť, to ma veru najviac poteší :-)
@margaretka tých receptov je tu dosť, len každý je v niečom iný, aj ked len v malom zložení, potešila som sa pochvale za čo ti ďakujem, :-)
Fotka je tiež staršieho dátumu, ale ako som spomenula, nevedela som vkladať fotografiu len odkaz nedávno som sa to naučila tak sa idem pochváliť.
Koláčik bol výborný, s prípravou nebol žiaden problém veľmi dobrý recept ďakujem.
ďakujem @zdenkaa , potešilo, som rada že sa podarila fotka, že si spokojná s receptom :-)
nebola z toho kaša, ale, aby ostali malé kúsky, zohrejem tak, aby jablková zmes bola horúca, horúce dávam do sedem dc. poharov, zavičkujem, poháre zabalím do novinového papiera, mám malú vaničku, tú vysteliem dekou, do vaničky s dekou, poukladam vedľa seba fľaše zabalené v novinovom papieri, novinami prikryjem, nato dekou, tak robím aj rajčinovú šťavu. Nechám v suchom dunste do vychladnutia cc.4 dni, ale to už je jedno, len nech sú poháre vychladnuté. Možno som to vysvetlila zrozumiteľne, snaha bola :-)
Vyzera to na papier na pecenie
Ja som to vtedy "predebatovala" s Jarmilkou, ze co to ona pouzila...